Hogyan lehetek biokertész?

2010. február 05. péntek
Administrator
11580

A döntés, – hogy biokertész leszek – alapos megfontolást követel. A biokertészkedés feltételezi a természetben előforduló, ható összefüggések ismeretét. Nem elég, ha csak az egyes eljárásokat ismerjük, a hatásukat is fel kell mérnünk. Az a kiskerttulajdonos, aki a vegyszerek használatával egyik napról a másikra felhagy anélkül, hogy a természetben lezajló folyamatok összefüggéseire tekintettel lenne, dicséretes szándéka ellenére csalódni fog. Kultúránként a kártevők egész sora fog elszaporodni, s a kórokozók tömegesen lépnek majd fel.

Ha egyfelől biológiai eljárásokat, másfelől viszont nagyobb mértékben vegyszereket is alkalmazunk, akkor ismét melléfogtunk. Hogyan kezdjük hát el?

Először is szilárdan el kell határoznunk, hogy biokertészek leszünk! Ez az elhatározás megkívánja, hogy egész hozzáállásunkat, gondolkodásunkat átalakítsuk! Azt is tudnunk kell, hogy több fizikai munkára kell számítanunk.

Másodszor vegyük jól szemügyre kertünket! Eddig csak azoknak a kultúrnövényeknek örültünk, amelyeket magunk vetettünk, ültettünk, minden egyéb haszontalannak tűnt számunkra. Nagy gonddal ügyeltünk rá, hogy a káposzta közt egyetlen gyomocska se bújhasson ki, minden rovart, és más élőlényt elűztünk, elpusztítottunk, nehogy a káposztából „nassolhassanak”. A rózsán feltünedező tetveknek még a látványától is pánikba estünk.

Mindezt a biokertész már higgadtabban szemléli. Tudja, hogy a többi élőlénynek is táplálkoznia kell, s azok ismét táplálékai nagyobb állatoknak, mint például a sünnek, vagy a kerti madaraknak. Ezek az állatok azt sem hagyják, hogy néhány kártevő tömegesen elszaporodhasson. A biokertésznek tudatában kell lennie, hogy a kertben jó néhány segítsége is akad. Ezért fontos, hogy ezeket ismerve búvóhelyet, és táplálékot nyújtsunk nekik.

Épp ilyen figyelmesen kell szemlélnünk a földön csúszó-mászó állatokat. Ezek is a segítőtársaink a talajtermékenység fenntartásában és fokozásában . Aki eltapossa őket, magának okoz kárt. Sokkal fontosabb, hogy életfeltételeik ismeretében felhasználjuk őket.

Minden bioeljárás arra épít, hogy a természet számos ilyen segítséggel áll rendelkezésünkre. A cél az, hogy e segítségeket okosan, a kerti kultúrák érdekében vegyük igénybe. Módszereivel a biokertész irányítani tudja a folyamatokat, csak azt kell tudnia, hogy mi a jelenség oka, s hogy ő maga mit akar elérni.

Mindenesetre figyelembe kell vennünk, hogy a bioeljárások hatását csak később tudjuk lemérni, s a korrigálás is hosszabb időt vesz igénybe. Ez a tény is mutatja, hogy egy biokertet nem lehet egyik napról a másikra kialakítani, hanem 2-4 éves időtartam szükséges hozzá. Mindez bizonyos tapasztalatot feltételez, amire a biokertésznek magának kell szert tennie. Receptszerűen nem lehet megmondani, hogy mi a teendő, mert minden kertben más körülmények uralkodnak. Bizonyos utalásokat mégis közölhetünk arra nézve, hogy hogyan is fogjunk hozzá.

Alapvető meghatározó körülmény a terület fekvése . Ha a terület lejtős, különös jelentősége van a lejtő irányának és lejtésszögének. Ugyanígy meghatározó jellegű a tengerszint feletti magasság és az ezzel együtt járó klimatikus viszonyok. Az sem közömbös, hogy milyen célra akarjuk használni a területet. Lehet az házikert, hétvégi pihenőkert stb. A kerthasználat szempontjából adódó sokféle elvárásnak igyekezzünk megfelelni, ezért a mindenkori körülményeket és igényeket vegyük figyelembe.

A bioeljárások egész sora csak akkor hatékony igazán, ha azokat saját kerítésünkön túl is, lehetőleg nagy felületen alkalmazzák. Különösen érvényes ez a megállapítás a kártevők elleni védekezésben. Az a kiskert, amelyet olyan területek vesznek körül, ahol a kémiának van elsőbbsége, sziget a tengeren, sok élőlény számára olyan, mint a bibliai történetből ismert Noé bárkája. Ezért okos dolog, ha a biokertész a szomszédok közt szövetségeseket keres. (még az esetleg fellépő sikertelenséget is könnyebb együttesen elviselni.)

Az avatatlanok és az úgynevezett szakértők a bioeljárások egyikén- másikán bizonyára nevetni fognak. Csak nevessenek, hiszen itt is az egészséges, vitamindús, méregmentes zöldség és gyümölcs formájában mutatkozó eredmény a döntő.
http://www.biokultura.org/okokertitanacsok/14-okokerti-tanacsok/400-hogyan-lehetek-biokertesz

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Hogyan lehetek biokertész?

A döntés, – hogy biokertész leszek – alapos megfontolást követel. A...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK