Auditker Kft.

2010. február 01. hétfő
Administrator
3858

LAZA FROSTBUSTER A fagyvédelem legfejlettebb módja.

Hogyan működik?

A LAZA FROSTBUSTER gép lelke egy gázturbina, amely felmelegíti a levegőt. A turbina a gépet vontató traktor TLT-ről kerül meghajtásra. TLT fordulatszám igénye:540 1/perc. Traktor teljesítmény igény 60-65 LE. A turbina maximális teljesítményét kihasználva gép a forró levegőt a kiömlő nyílástól akár 110 m-re is eljuttatja. A rendszer egyszerűsége egy gazdaságos, megbízható és biztonságosan üzemeltethető gépet garantál. A gép tüzelőanyag szükséglete 30-40 kg propán bután gáz óránként.

Nagyon fontos tudni, hogy a fagy a levegőt energia elvonásával hűti. Ez alapvetően ugyanaz az eset, amikor egy gáztűzhely vizet, vagy levegőt melegít energia közlésével. A sugárzás folyamatos. A forrásban lévő vízbe dobva néhány jégkockát, megakadályozható a víz további melegedése. Ugyanígy megakadályozható a levegő további lehűlése, ha folyamatosan egy adott mennyiségű meleg levegőt adunk hozzá. A múltban túlbecsülték a szélturbinák fagyvédelmi teljesítményét, így azok jelentőségét is, mivel lehetetlen volt a széláram és a légmozgás magasságának befolyásolása. A szélturbina csak azt a melegebb levegőt tudja használni, amely a magasabb régiókban található. Nem így a FROSTBUSTER, amely egy meghatározott mennyiségű meleg levegőt kever az ültetvény levegőjébe. A FROSBUSTER-ből kilépő levegő hőmérséklete a kiömlő nyílásoknál 80-100 C°, 1 m távolságban a géptől 20 C°. Ebből adódóan a gép használata nem károsítja a növényeket. Nagyon fontos, hogy a fagyvédelmi munkát már abban az esetben el kell kezdeni, amikor az ültetvény legmagasabb pontján a hőmérséklet eléri a 0, 5 C°-ot. A fagytól egy géppel megvédhető terület mérete függ, annak elhelyezkedésétől, illetve alakjától is. Egy szabályos négyszög alakú területen mindig könnyebb dolgozni, mint egy sokszög alakú területen. A területen ki kell jelölni az útvonalat. Az egyes utak közötti távolság alapvetően 60-80 m között lehet. Nagyon fontos, hogy a géppel 8-10 percen belül visszaérjen a kiindulási helyre. Legnagyobb munkasebesség:8 km/h.

Minden alkalommal, amikor a gép ugyanazon az úton végigmegy a hőmérséklet emelkedik, majd lassan elkezd csökkeni.

A FROSTBUSTER eredményessége és hatékonysága a gép által gerjesztett hőmérséklet ingadozásnak, illetve a páratartalom csökkenésének köszönhető. A páratartalom csökkenésével csökken annak kockázata is, hogy jégkristályok alakuljanak ki. A hőmérséklet ingadozás gerjesztésének nagy előnye, hogy sokkal kevesebb energiaigénnyel rendelkezik, mintha a hőmérsékletet állandóan 0 C° felett tartanánk. Így az energia bevitel 10-szer alacsonyabb, mint más rendszerek esetében. Ilyen módon kivédhető szinte minden fagyhelyzet. Nagyon jó eredményeket értünk el -8 C° alatti hőmérséklet esetén is. A gyakorlati tapasztalatok azt is mutatják, hogy a gép kb. 1 óra aktív munka után éri el maximális teljesítményét.

Előnyök Mobil: több területen is használható, nem helyhez kötött. - Egyszerű kezelhetőség. – Alacsony karbantartási költség. – Tartós, mivel egyszerű felépítésű. – Alacsony energiafogyasztás, így alacsony üzemeltetési költségek. – Nem engedélyköteles. – Gyorsabb megtérülés. - Sokoldalúan használható. - Gyors leállási lehetőség, ha a hőmérséklet hirtelen emelkedik. – Az eszköz nem szennyezi a környezetét. – Más rendszerek legalább 300 %-kal többe kerülnek. – Amennyiben nincs fagy, a géppel nagyobb gyümölcstermés is elérhető.

Eredményesség A gépeket 1997 óta használják eredményesen az Amerikai egyesült államokban. Az eredményekre vonatkozó kutatásokat a californiai Davis Egyetem végezte. Európában a belga Tom Deckers által vezetett P.C.F. intézet kutatócsoportja végezte a kutatásokat. Dél Amerikában a gép megkapta az „Ideális megoldás az éjszakai fagyok ellen’’ kitüntető címet. A FROSTBUSTER megfelel minden biztonsági, illetve minden részegysége szabadalmi védelem alatt áll.

Alkalmazási területe
Fagyvédelem: gyümölcsültetvényekben, zöldségtermesztésben, virágtermesztésben, szőlőültetvényekben.

Gyorsítja a gyümölcsök érését hideg időjárás esetén: 14 C°-ig képes a levegő hőmérsékletét emelni.

Gyümölcsök megszárítása eső után: cseresznye és szilva ültetvényekben eső után leszárítja a gyümölcsöt, ami által elkerülhető a gyümölcs szétrepedése.

Műszaki adatok Teljes hosszúság vonórésszel/nélkül: 3650/3050 mm; Szélesség 1530 mm; Magasság kerekekkel/nélkül 1750-1450 mm; Ventilátor teljesítmény, max. fordulatszám 6,8 M3 /sec, 2.400 rpm, TLT max. fordulatszám 540 rpm; Gázégő, propane gas; Gázpalackok 6x35 kg; Max. hőmérséklet 100° C; Max. hőmérséklet a géptől 1 m-re 20° C; biztonsági normák CEE/CE; Hatótávolság 110 mt ( 2x55mt); Max. területmennyiség 10 ha; Traktor teljesítmény szükséglet 65HP; tesztelt hőmérséklet -8C°; gáz fogyasztás 30-40 kg/óra; Súly (üresen) 720kg.   

 
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Hunzag Kft.

Fagymentes kerti csap Megoldások, melyek egész évben, akár a...

Bővebben...

Damisol Kft.

Virágzáskori fagykárok mérséklése DAMISOL® készítményekkel

Bővebben...

Auditker Kft.

LAZA FROSTBUSTER A fagyvédelem legfejlettebb módja.

Bővebben...

Cont-Eco Kft.

FAGYMENTES ITATÓK: -35 C’ SEM FAGY BE, SERTÉS,  JUH, KECSKE,...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK