Vészjósló számok

2015. szeptember 09. szerda
Oláh Margó
758

Vészjósló számok: rohamosan fogy lábunk alatt a talaj
 Fokozni kell a növénytermesztés teljesítményét, hogy a világ 2050-re várható, 9,2 milliárdos népességét élelmezni lehessen. Ez nagy kihívást jelent a mezőgazdaság számára, de törekedni kell a fenntarthatóság biztosítására is, miközben becslések szerint 7,8 hektár termőtalaj vész el percenként. A növénytermesztés leghatékonyabb módját szakértők szerint a precíziós mezőgazdaság jelenti.
 A világ produktív földterülete a klímaváltozások, a természeti katasztrófák és az emberi beavatkozás hatására változik – hangsúlyozták szakértők a Debreceni Egyetemen rendezett, klímaváltozással foglalkozó közelmúltbeli konferencián.

Ma a Föld mindössze 4 százaléka alkalmas a szántóföldi művelésre, az egy főre eső szántóterület pedig jelentősen csökken. Művelhető földeket tesz tönkre az erózió, miközben az egyre terjeszkedő városok, illetve a szántóföldek helyén épülő utak, bevásárló központok és parkolók is területeket vesznek el. A Közép-Európai Egyetem becslései szerint 7,8 hektár termőtalaj vész el percenként.

Amikor a fenntarthatóság kérdése először felmerült, a Föld népessége 4-4,5 milliárd fő volt, ma pedig már 7,5 milliárd. A világ növénytermesztésének – a 2050-re várható 9,2 milliárdos népesség miatt – nincs más választása, mint a termelés fokozása. Ez nagy kihívást jelent a mezőgazdaság számára, ugyanakkor törekedni kell a fenntarthatóság biztosítására is – állapították meg a konferencián.

A növénytermesztés leghatékonyabb módját a precíziós mezőgazdaság jelenti – hívta fel a figyelmet Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára. Alkalmazni kell a minimális talajművelést, amely védi a talajfelszínt és a nedvesség megtartása mellett növeli a talaj vízbefogadó képességét. Biztosítani kell a műtrágya, a vetőmag, az öntözés és a növényvédőszer helyspecifikus felhasználását, illetve a táblán belüli, területi felvételezéseken alapuló, célzott kijuttatást. A precíziós mezőgazdaság és az új technológiák alkalmazása jelentős költségmegtakarítást eredményez, illetve csökkenti a környezetterhelést – hangsúlyozta a professzor.
http://www.agrarszektor.hu/novenytermesztes/veszjoslo_szamok_rohamosan_fogy_labunk_alatt_a_talaj.5224.html

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Tarlóbontás profin

Így javítható a talajállapot Általános jelenség, hogy hazánkban még a magas...

Bővebben...

Farmcenter Kft.

BaktoFil S-Jet…     intenzív biológiai támogatás...

Bővebben...

Vészjósló számok

Vészjósló számok: rohamosan fogy lábunk alatt a talaj Fokozni kell a...

Bővebben...

Tarlóművelés

A szokatlanul hosszú ideig tartó aszály és a rendkívüli hőség miatt sokan...

Bővebben...

A "régi motorosok" is ezt ajánlják

A "régi motorosok" is ezt ajánlják - A baktériumtrágyáké a jövő...

Bővebben...

Veszélyben a hazai talajok

Veszélyben a hazai talajok - Meg kell kongatni a vészharangot Ideje lenne...

Bővebben...

Előnyt jelentenek-e...

Előnyt jelentenek-e a környezetet kímélő eljárások?Technológiai ismertetőkben,...

Bővebben...

Damisol Kft.

Az első Damisol levéltrágyát 1982-ben gyártottuk.  Ez a...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK