A talajbaktériumok szerepe

2015. október 22. csütörtök
Fehér Andor
1379

Baktériumok
A baktériumok, így a talajbaktériumok is mindennapi életünk szerves részei. Nem is gondolnánk, de az egyik legnagyobb közösség, amivel az emberiség együtt él az a baktériumok közössége.

Életünk minden pillanatában kapcsolatban vagyunk velük, még ha ezt nem is érzékeljük. Néhány példa a teljesség igénye nélkül: egészségügy, szépségipar, szennyvíztisztítás, élelmiszeripar, trágyakezelés, környezetvédelem, stb. Amikor a földi élet megalapozóiról, a ciano-baktériumokról beszélünk, akkor pedig végképp el kell, hogy felejtsük a kétkedést a baktériumokkal szemben.
A talajbaktériumok szerepe
A talajbaktériumok elsődleges szerepe némileg hasonlít a humán biológiai baktériumokéihoz. A termesztés során felhasznált növényvédő szerek és műtrágyák káros hatásait képesek tompítani, hosszabb távon megszüntetni. Ezzel tehát azt is kijelentjük, hogy a talajbaktériumokat nem az említett termékek helyett, hanem azok mellett kell és érdemes alkalmazni. A talajbaktériumok konzekvens használata lényegesen jobb (80-90 % körüli) műtrágya hasznosulást és hatékonyabb növényvédelmet eredményezhet.
Növényvédő szerek és műtrágyák nélkül ma elképzelhetetlen a gazdaságos termelés, a megfelelő mennyiségű élelmiszerek előállítása. Azonban az is világos, hogy az elmúlt 50 év intenzív komoly pusztítást végzett talajaink biológiai életében. Ma a talajok romlása 3-35–ször gyorsabb, mint azok épülése kemikalizációja . Egyes kutatások szerint legfeljebb 60 évre elegendő termőföldünk van, ha ebben az ütemben és szemléletben folytatódik a mezőgazdasági termelés.
A talajbaktériumok, a baktériumtrágyák elsődleges szerepe (sok más mellett) tehát az egyensúly visszaállítása a talajainkban, amely a baktériumpopuláció intenzív növelésével érhető el.
Baktérium= baktérium?
A helytelen és hamis kommunikáció eredményeként ma sok termelő nem tesz különbséget a baktériumtrágyák között, és ma úgy értékelik a baktériumtrágyákat, hogy azok egyformák, tulajdonképpen mindegy is, hogy melyiket használják. Nos, ez óriási hiba, tévedés! Olyan, mintha egyenlőséget tennénk pl. a tejsavbaktériumok és az E-coli között, vagy azt mondanánk, hogy az Erwinia amylovora (tűzelhalás) baktérium és a Pneumococcus (pl. tüdőgyulladás) baktérium között nincs különbség. Nyilván ezek a példák extrémek és szélsőségesek, de ezzel is érzékeltetni szeretnénk, hogy mennyire fontos különbséget tenni egyes baktériumokat tartalmazó termékek között.
Hosszabb távú hatások
A talajbaktériumok technológiába állítása és hosszabbtávú (2-3 éves) használata már igen komoly előnyöket biztosít. Tartós használatuk javítja a humifikációt, növeli a talaj humusztartalmát. A BactoFil® termékek talajépítő tulajdonságai miatt minőségi változáson megy át a kolloid rendszer, javul a vízháztartás és a teljes talajszerkezet. A művelhetőség javulása a munkagépek üzemanyag fogyasztásával mérhető, mely pl. 20-30 % -os megtakarítást is elérhet egy kötött talaj esetében.
Azonnali hatások                        
A talajbaktériumoknak vannak természetesen azonnal mutatkozó hatása is. Ilyenek a légköri nitrogénkötés, melyet sajnos többen misztifikálnak. Az AGRO.bio több nitrogénkötő törzset is használ termékeiben, de egyikről sem állítja, hogy képes lenne 180 kg nitrogén megkötésére. Ma a világon a leghatékonyabbnak tekintett törzsek az Azotobacter és  Azospirillum.
A Pasteur- intézet szerint az előbbi 15-25 kg, az utóbbi 60-80 kg nitrogén (N) biológiai hatását képes biztosítani szántóföldi körülmények között. Ezt is úgy kell értelmezni, hogy a vegetáció alatt folyamatosan biztosítják a nitrogént, melyet részben a talaj porózus részeiben lévő levegőből kötnek meg, részben a talajban lévő szerves vegyületekből szabadítanak fel. Ha figyelembe vesszük a nagyadagú nitrogén viselkedését a vetés előtt kijuttatva, vagy a csapadékhoz kötött nitrogénhasznosulási eredményeket, akkor ez felbecsülhetetlen értékké válik. Szintén azonnali érzékelhető előny a hormon- és vitamintermelés.
Foszfor és kálium hasznosulás
Hasonlóan közvetlen előny a talajban és a növényi maradványokban lévő, a kultúrnövények számára amúgy felvehetetlen foszfor (P) és kálium (K) feltárása és felvehetővé tétele a termesztett növények számára. Itt jegyezzük meg, hogy az ásványiasodott foszfor és kálium feltárása a talajból a BactoFil® termékek sajátja, ezt más baktériumtrágya nem tudja. A talajbaktériumok tudatos használatával kultúrától és növénymaradványtól függően nagyságrendileg 20 – 90 ezer Ft értékű hatóanyag megtakarításáról beszélhetünk vegetációnként!
Kézzelfogható és azonnali hatás a sziderofor termelés. A talajban élő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) állandó versenyben vannak a vas-ionokért, melyek kulcsszerepet töltenek be szaporodásukban. A BactoFil® termékekben lévő Pseudomonas fluorescens ma az egyik legelismertebb sziderofor (kis molekulájú szerves vegyületek) termelő, így intenzíven vonja el a vasat más mikroorganizmusok pl. a Fusarium vagy Sclerotinia elől. Ezt „talajfertőtlenítő” hatásnak nevezi a szakma, bár a „fonalas gomba szaporodásgátlás” helytállóbb lenne.
Bővebb termékismertető:        www.agrobio.hu     oldalon


 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Talajátforgatás nélküli technológiához

A Simba szuahéli nyelven azt jelenti, oroszlán. Az elnevezés jelképezi az...

Bővebben...

Fenntarthatóság

Fenntarthatóság Agrofil módraA fenntarthatóság fogalmát sokan és sokféleképpen...

Bővebben...

Távérzékelés az AgroFIELD programban

Távérzékelés az AgroFIELD ProgrambanA helyspecifikus gazdálkodás gyakorlatában...

Bővebben...

Tápoldatok injektálásához

1000 literesVegyszeradagoló (folyékony műtrágya, szuszpenzióhoz)...

Bővebben...

A talajbaktériumok szerepe

BaktériumokA baktériumok, így a talajbaktériumok is mindennapi életünk szerves...

Bővebben...

Nem tömegtermék

Az AgroFIELD programot nem tömegterméknek terveztük – AgroFIELD 4.0Az...

Bővebben...

Alacsonyabb talajnyomás nagyobb hozam

Gumihevederes járószerkezetek – ZUIDBERG TRACKS Az alcsonyabb talajnyomás...

Bővebben...

Változó mélységű talajművelés

Változó mélységű talajművelés – AutoDepthA talajművelés során a talaj fizikai...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK