Víztakarékos talajművelés

2015. október 22. csütörtök
Fehér Andor
3437

A csökkentett menetszámú és víztakarékos talajművelés magyar gépgyártója.

Célunk egy magasabb szintű talajmenedzsmenthez alkalmas gépek kifejlesztése és gyártása.
Ezzel időt, költséget lehet megtakarítani, nedvességet megőrizni és ami a legfontosabb, a termelést biztonságosabbá tenni. Ez a feltétel a profitorientált gazdálkodás és a talaj szempontjából is a fenntartható termelést szolgálja.
A talajművelést kezdjük az alapokkal …
A termelés legfontosabb eszköze talaj,  annak pedig az állapota határozza meg a művelés egyéb tényezőit. A FRALAZ lazítók segítenek a  jó talajszerkezet kialakításában. Egyenes kései nem hoznak fel hantokat, elmunkálhatatlan rögöket nem generálnak problémát. A szárnyas kopócsúcsok  teljes szélességben átrepesztik a talajszelvényt, a hengerek pedig visszazárják a talajfelszínt, megelőzve a talaj mélyebb rétegeinek a kiszáradását. A  hengerek közül a talajhoz és a technológiához leginkább illeszkedőt lehet választani. A kések osztása változtatható, számuk akár növelhető is.

Kisebb változata az ECOLAZ , a kisebb traktorok számára nyújtja mindezen előnyöket, csak könnyebb kivitelben. Precíz beállíthatóságával és egyszerűségével a talajművelés alapjai megteremthetők.
kép
Szabályozott magágy készítés FRAKOMB magágy készítőkkel
A gyár legsikeresebb termékei a FRAKOMB magágy készítők, amelyekkel  a gép teljes munkaszélességében, kompromisszumok nélkül, egyenletes mélységű homogén magágy készíthető.
A tömege és a megfelelően kiválasztott hengerek miatt kiváló a tömörítő és rögtörő képessége. A piacon továbbra is egyedülálló mellső merev kapák nemcsak egyenletes mélységet garantálnak a legkeményebb és hantosabb szántáson is, de az összes előző művelet traktorkerék  nyomait is megszünteti.
Megteremtve ezzel a legjobb esélyt a mag számára az egyenletes keléshez. Az agronómia igényeit szolgálja a könnyű és nehézkapa változatok, valamint  a választható ötféle hengertípusok.
Precíz hossz- és keresztvízszint állíthatósága, pontos mélységállítási lehetősége sokoldalú, kezes eszközzé teszi azok számára, akiknek igazán fontos a jó magágy s az ennek eredményeként az egységes kelés.
A függesztett gépek a kisebb traktorok számára adják meg a FRAKOMB előnyeit, kicsit könnyebb kivitelben.

A gazdák igényei alapján kifejlesztett FRADISC V nehéz és FRADISC X középnehéz tárcsás boronák
A tárcsákat a sokoldalúságuk miatt szinte minden gazdaságban alkalmazzák.A FRADISC ugyanazon fontos szempontok szerint fejlesztette ki a tárcsákat a középnehéz és nehéz kategóriákban.
Az X tárcsák egy levélre eső tömege 95 kg, míg a V változatnál ez 135 kg. A tárcsák menet közben szögállítása, hossz-vízszint állíthatósága, megfelelő levélosztás és levélátmérő mind az agronómia igényeit szolgálja. A masszív váz, duplagörgős csapágyak, vastag tárcsatengelyek, sárkaparók hosszú távú üzembiztosságot adó műszaki tartalomról gondoskodnak.

A gépek hátsó vonórúddal és kihelyezett hidraulika körökkel szereltek, a tárcsa munkájának finomhangolására, a kapcsolt hengerek vontatásához. A megfelelő mélység, keverés, aprítás ezekkel a tárcsákkal kevesebb  menettel, jó minőségben érhetők el.
Összevont műveletek gépe a CONDISC lazítós tárcsa
A csökkenetett menetszámú talajművelést vagy több eszköz egymás utáni használatával oldják meg, vagy egymenetes gépet használva. A FRAMEST lazítói, tárcsái és hengerei a több géppel végzett rendszer részei, azonban megtartva az egyes gépek sajátosságait egyedi alkalmazáshoz.
A CONDISC a már jól kipróbált Framest gépeken alkalmazott művelő szerszámok kombinációja. A tárcsalapok elég nagyok a jó behúzó képességhez, nagy szármaradvány bekeveréséhez, azonban nem túl nagyok s nem hantolják a talaj száraz időben. A hidraulikusan biztosított kések mélysége egyedileg állítható, a kopócsúcsok 5 méret közül választhatók. A kés szárai és lazítóelemei úgy lettek kialakítva, hogy ne hozzanak a felszínre elmunkálhatatlan hantokat, nagy rögöket.
A második tárcsasor tovább aprítja, keveri és rendezi a talajt, amit a lezáró henger tömörít.
A jó kultúr állapotban lévő talajokon ez az eszköz drasztikus költségcsökkentést eredményezhet a talaj megfelelő kultúr állapotban tartása mellett.
KREATOR  magágykészítő
Lehengerlő megoldás hengerek nélkül?
A jól bevált, hengereken futó FRAKOMBOK mellett kibővítettük választékunkat a KREATOR síkvázas kombinátorral. A gép henger nélkül alkalmas nedvesebb talajállapotnál is magágyat készíteni.
Felépítése

  •    hidraulikusan állítható mellső simító rugólapokkal szerelve
  •     5 sor előre ívelő, emelő hatású rugós kapa jó átömlési keresztmetszettel,    76,5  mm húzástávolsággal
  •     hidraulikusan állítható hátsó simító rugólapokkal  szerelve, ez szinkronban mozgatható a mellső simítóval
  • állítható szögű és mélységű rugós elmunkáló boronasor, állítható rugóterheléssel.

 
A gép munkamélységét a kerekek és a vonórúd pozíciója állítja be, szinkronizálva, párhuzamos kiemelést megvalósítva. A kiemelő munkahengerre felrakható távtartókkal adják a precíz  beállítás lehetőségét. A gép szárnyai is kerekeken futnak, így a talajkövetést egyrészt a szárnyak fővázhoz képesti mozgása, másrészt a tandem tengelyen futó kerekek biztosítják. Az alapgép hengerek nélküli, ezáltal jól nyitják a magágyat, de a lezárást csak a hátsó simítók végzik s rugós pálcás boronák. Sok esetben ez kevés lehet s indokolatlanul több nedvesség távozik el a talajból. Erre az esetre ajánljuk a hátsó rugós borona helyett a már jól bevált csőpálcás hengert, ami azonban csak rugóterheléssel fut, kiküszöbölve ezzel a beragadást, jobb lezárás mellett.

 FRAMEST Kft.               H-3555 Harsány, Központi Major       tel.: + 36/46/592 108         fax.: + 36/46/592 108

                                     e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.http://www.framest.hu

                                     GPS koordináták:         47.949240, 20.744895

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Challenger gumihevederes traktor

Challenger gumihevederes traktorA Caterpillar által tervezett Challenger...

Bővebben...

Trágyalé kivitele és bedolgozása

Trágyalé kivitele és bedolgozásaFOX 300 D / 350 D / FOX 400...

Bővebben...

Vegyszerek helyett mikrobák

Vegyszerek helyett mikrobák: hogyan keltsük új életre a termőföldeket?Valóban...

Bővebben...

Segít, vagy elvesz...

Segít, vagy elvesz a precíziós gazdálkodás?A precíziós gazdálkodás előnyei...

Bővebben...

Vegyszeradagoló

Vegyszeradagoló (folyékony műtrágya, szuszpenzióhoz) öntözőgépekhezVA-1000...

Bővebben...

Baktérium kijuttatás

BaktoFil S-Jet…     intenzív biológiai támogatás...

Bővebben...

Ultra sekély talajműveléshez

A CrossCutter Disc az ultra sekély talajművelést szolgáljaA CrossCutter Disc...

Bővebben...

Tápoldatok injektálásához

Vegyszeradagoló (folyékony műtrágya, szuszpenzióhoz)...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK