Made in Austria

2017. augusztus 22. kedd
Oláh Margó
20740

Regent ekék               Made in Austria
Az eke története az újkőkorban kezdődött, kb. 12.000 évvel ezelőtt, de ezek az eszközök inkább még csak a föld túrására használt kövek, csontok, faágak voltak. A vaskorban ezeket vaspapuccsal látták el, s ez már akár az ekevas elődjének is tekinthető. Nagy ugrás volt az ún. ágyeke megjelenése.  Az európai kontinens északi részén i. e. 400 körül jelentősen megváltozott a klíma, csapadékosabb időjárás alakult ki.
Az új eketípusnak a talaj kiforgatása, a túlzott nedvességtől való megóvása lett a feladata. Ezért az ekevas aszimmetrikussá vált, és a vashoz új elem, a kihasított föld átfordítását segítő kormánylemez társult, s míg a túróekének általában nem volt csoroszlyája, a nehéz ekénél ez kötelező tartozék lett.
1925-ben kapcsolódott be az eke történetelmének alakításába Ferdinand Berger, aki egy könnyen húzható eke kifejlesztésének céljával hozta létre kovácsműhelyét, és ezzel egyúttal megalapozta a REGENT gyár történetét. A cég alapfilozófiája a mai napig: megbízható mezőgazdasági gépek gyártása, melyek könnyen kezelhetők, és könnyű vontathatóságukkal üzemanyag-takarékosak. A könnyű vontathatóság kimondottan az 1920-as években játszott fontos szerepet, amikor lovak és ökrök húzták az ekét, és a rendelkezésre álló „lóerő” kevés volt. A tuningot akkoriban még az extra adag zab jelentette.
„Ma is büszkén valljuk a közel 100 éves alapelvet, és legnagyobb kincsünk az elődeink által összegyűjtött tudás és tapasztalat” – mondja Lukas Maierhoffer a gyár hazánkért is felelős területi értékesítési vezetője.
1946-ban Ferdinand Berger egy világújdonsággal állt elő: egy traktorra függeszthető átfordítható ekével, lényegében a mai modern váltvaforgató ekék elődjével. Az új sorozatot magabiztosan Regent-nek (uralkodó) nevezte el: Regent – az ekék királya. A Regent sorozat olyan sikeres lett, hogy 1947-ben a gyárat is átkeresztelték, és a Regent Pflugfabrik (Regent Ekegyár) nevet vette fel. A gépekhez rendelhető kiegészítők ma is jól ismertek és használatosak: támasztókerék, tárcsás csoroszlya, osztott kopóorr. A mai napig érvényes, hogy a Regent ekéknek nem csak egyszerűen jól kell tudnia szántani, hanem a legjobbnak kell lennie a szántásban.
Apja örökségét és a cég történetének folytatását 1978-ben Herbert Berger vette át, aki az eke mellett elkezdett más talajművelő gépeket is bevonni a gyártásba. Elsőként a TUKAN szántóföldi kultivátor (grubber) került a programba, majd 1980-ban a Terrastar magágykészítő kombinátor. 1980-ban az ekegyártásban is sikerült ismét egy különlegességgel előállni: kifejlesztették a hidraulikus fogásszélesség-állítást, megszületett a VARIO eke. A festői Salzkammergutban, Attnang-Puchheim városában (Linz és Salzburg között) fekvő gyár kapacitása nagyon hamar kicsinek bizonyult, szükségessé vált a növekedés. Ma már egy három hektáros gyárterületen történik a gépek tervezése, tesztelése és gyártása. 2003-ban újabb termék, az Orkan rövidtárcsa mutatkozott be, majd 2007-ben a Terrakan könnyű szántóföldi kultivátor. Az ekkoriban a programba kerülő Seedstar mechanikus gabonavetőgéppel pedig egy újabb lépést tett a gyár afelé, hogy „full liner”-ré válhasson a talajművelő gép szektorban.
2015-ben a 3. generáció képviseletében Roland Berger vette át a cég vezetését, természetesen továbbra is ez elődök szellemiségét követve: megbízható mezőgazdasági gépek, melyek könnyen kezelhetők és könnyű vontathatóságukkal üzemanyag-takarékosak. Időközben persze a meglévő megoldásokat is folyamatosan fejleszti, tökéletesíti a gyár. Pl. a jól ismert és bevált CX-beállítóközpont még könnyebben beállíthatóvá vált, vagy aki inkább szántani szeretne, mint gépet kenni, annak tökéletes választás lehet a Regent Vario eke, melynél a hidraulikus fogásszélesség-állítás zsírzószemei már a múlté, hosszú élettartamú, karbantartásmentes műanyag perselyek helyettesítik a fémperselyeket. Roland Berger célja a gyártás további modernizálása, a folyamatok rugalmasságának megőrzése mellett a hatékonyság növelése, amivel a gazdák jövőbeni elvárásainak is maradéktalanul eleget tud tenni a gyár.
Ennek érdekében sok mindenről már korábban lemondott a gyárvezetés (outsourcing (gyártás kiszervezés), just in time beszállítás, SCM (ellátásilánc-menedzsment)), hogy helyette a meglévő gyártási folyamatokat optimalizálják: állandóan elegendő nyersanyag raktározása, komponensek előre gyártása a szezonon kívüli időszakban, és vevői igényeknek megfelelő gyors komplettírozás a szezonban. A gyár másik fontos sajátossága a saját gyártás rendkívül magas aránya: még az eke fordító munkahengere is a Regentnél készül. Ez segít növelni a rugalmasságot, a hosszú ideig tartó alkatrész-ellátási biztonságot, javítja a minőséget és csökkenti az idegen gyártói/beszállítói kitettséget. Az alapanyagként használt acél kizárólag Ausztriából vagy Németországból származik.
„A gyár a jövőben is rugalmas családi vállalkozás kíván maradni, rövid döntési utakkal, mely a gazdáknak jó megoldásokat kínál. Erre a talajművelésben szerzett 90 éves tapasztalat rendkívül jó alapot biztosít” – fogalmaz Lukas.
Siker Magyarországon
A német nyelvterületen kívüli országok közül Magyarország az elsők között volt, ahol a Regent már mintegy 30 éve megkezdte tevékenységét. Így a hazai tapasztalatok is több évtizedre nyúlnak vissza, és természetesen a hazai igények is figyelembe vételre kerülnek a gyártás során. Bízva a Regent termékek minőségében, számos részre (fordítómű, váz, ekeszár) 3 év a gyártói garancia. „A Valkon 2007 Kft.-vel való együttműködés közel 10 éves múltra tekint vissza, és ezúton is szívből gratulálok a cég 10. születésnapjához, és bízom benne, hogy ez az együttműködés még sok-sok évig sikeresen kitart!”
Regent: megbízható mezőgazdasági gépek, melyek könnyen kezelhetők és könnyű vontathatóságukkal üzemanyag-takarékosak – megbízhat bennünk.
 Lukas Maierhoffer /Regent, Területi értékesítési vezető/ - Dobos Péter /Valkon Kft./
http://www.valkon.hu/hirek/regent-ekek/

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Hunduna S.R.O

 Ágyeke, válltvaforgató eke, erdészeti mélyszántó eke.

Bővebben...

Prillinger Hungária Kft.

A PRILLINGER Hungária Kft. alkatrészválasztékában mind eredeti, mind minőségi...

Bővebben...

Kiváló szármaradvány bekeverés

Az 50/80 mm-es kés kiváló szármaradvány bekeverő képességgel bír Az új 50/80...

Bővebben...

Alfa-Gép Kft.

Reméljük az általunk kínált termékekből sikerül megtalálnia az Önnek...

Bővebben...

Az innováció lényege

NZ Aggressive - Az innováció lényeges...

Bővebben...

Gondolkodjunk Béláim, gondolkodjunk!

A talaj alapművelésekor          ...

Bővebben...

Nehéz erdészeti tárcsás borona

Nehéz erdészeti tárcsás borona / V-kialakítás/ Munkaszélesség: 2,8 - 4,3...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK