Ha rohad a répa

2017. október 03. kedd
Oláh Margó
638


Az bizony meglehetősen nagy baj. A cukorrépa alapvetően egy meglehetősen kényes növény, nagyon nagy az „input igénye”, azaz mire késő ősszel betakarításra kerül a termés, nagyon sokat kell rá költeni. Kényes a jó talajmunkára, a pontos vetésre, megkívánja a hatékony gyomirtást. Továbbá ahhoz, hogy rendes termést hozzon, szereti, ha tápanyagokkal rendesen el van látva és a növekedéshez még elegendő víz is a rendelkezésére áll.
Az idei nyáron azok a cukorrépa termesztők, akik nem tudták öntözni az állományaikat, a nyári forróság és vízhiány miatt, jelentős terméstől estek el. Ugyanakkor a cukorrépa legfontosabb, lombpusztító betegsége, a cerkospórás levélragya a kevés hajnali harmatot kihasználva, ha nem is nagy intenzitással, de pusztította a lombozatot még a szárazságtól senyvedő állományokban is.
A már közönségesnek mondható cerkospóra mellett idén nagyon gyakori volt az a jelenség, hogy egyes répák egészséges, vagy annak látszó szomszédjaik mellől szép fokozatosan kipusztultak. Ezért a „nyári tőrothadásért” (lásd: címfotó) három kórokozó is felelőssé tehető.
Elsőként a klasszikus répa gyökérfekélyt, vagy rhizoktóniás korhadást kell megemlíteni, amely döntően gyengültségi kórokozó és a levegőtlen, rossz szerkezetű, vagy túlságosan átmelegedő talajokat kedveli. Idén nyáron a hőhullámok idején volt bőven legyengült répa és túlhevült talaj is. A gyökéren mindig sötétbarna elszíneződést, időnként hálózatos berepedéseket okoz, amely alapján eléggé könnyen felismerhető.
Másodsorban a napraforgóban közismert, de a szója termesztők által is leginkább a pokolba kívánt makrofominás korhadást lehet megemlíteni. Ez a trópusi–szubtrópusi kórokozó idén nagyon jól érezte magát a felforrósodott talajokban. Ennek a kórokozónak a répában semmiféle kísérő tünete sincs, így egyértelmű azonosítása nagyon nehéz.
A cerkospóra alapvetően nedvességigényes kórokozó, de egy kis harmattal is beéri. A cukorrépa leggyakoribb betegsége. Annyira hozzátartozik a répához, mint szamárhoz a füle.  Az általa lepusztított levelek helyett a répa kénytelen újakat hajtani. Ez viszont a gyökérmennyiség és a cukortartalom rovására megy.
TELJES CIKK:        https://agrofil.hu/kiemelt/ha-rohad-repa   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Vadkár védelem

Az Önitató Kft. 1993 óta működik: korábban csak állat önitatók gyártásával és...

Bővebben...

Hiánytünetek kezelésére

Levél- és talajtrágyák     A...

Bővebben...

Mennyi nitrogén marad...

Mennyi nitrogén marad az őszi alaptrágyázásból?A nitrogéntartalmú...

Bővebben...

Aprómagszóró a zöldtrágya vetéshez

QUIVOGNE PD aprómagszóró a zöldtrágya vetéshez A QUIVOGNE (ejtsd: kivon) cég,...

Bővebben...

Lovaskocsit adtak...

Lovaskocsit adtak az Alfa-Gép ajtónálló Hoffer traktorjáértIdén augusztus...

Bővebben...

QUIVOGNE az őszi szezonra

Opall-Agri Jupiter 120 eke akció A QUIVOGNE termékpalettáján megtalálható...

Bővebben...

Megtaláljuk és megoldjuk

Megtaláljuk és megoldjuk a talajjal kapcsolatos problémákatPrecíz...

Bővebben...

Precíziós együttműködés

Agrofil – Geoprospectors precíziós együttműködés köttetett2017. júliusától az...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK