Újabb kihívások

2017. október 09. hétfő
Oláh Margó
9684

Újabb kihívások a repce őszi védelmében
A repce őszi növényvédelme meglehetősen bonyolult. Túlságosan sok állati károsító feni a fogát, illetve az ennek megfelelő szájszervét a nagy szárazság után éppen kikelt repce növényekre.
Ez év őszén a kelés utáni időszakban – legalább is a Szigetköz északi részein – viszont alig akadt némi károsítás. Az elmúlt évben hatalmas pusztítást végző, egész táblákat megsemmisítő káposztabolhák népessége csak töredéke volt az előző évinek. Volt ugyan elszórtan némi fehérlepke (Pieris spp.) fertőzés, de a hernyók mennyisége olyan kevés volt, hogy nem indokolta a vegyszeres beavatkozást. A repcedarázs imágói rendkívül nagy egyedszámban rajzottak, de álhernyóval a frissen kelő repcében nem találkoztunk.
Napjainkra lényegesen megváltozott a helyzet. A repcedarázs – némileg „unorthodox” módon – tömeges lombkárosítással lépett fel. Ez a kártevő hírhedt arról, hogy a dús lombozatú repcék károsítója és lárvái – főleg idősebb korban – meglehetősen fénykerülők. Most viszont fény ide vagy oda, az álhernyók nekiálltak a 3–4 leveles, kicsiny repcék intenzív károsításának. Ez a károsító arról is híres, hogy lárváinak étvágya a korral és mérettel exponenciális arányban változik. Egy masszívabb kártétel, vagy kártevőnépesség  észlelésekor nem lehet várni 1–2 napot a védekezéssel, mert akkorra már nem lesz mit megvédeni.
A repcedarázs mellé jelen időszakban meglehetősen sok és teljesen vegyes életkorú fehérlepke hernyó is társult. Ez a mennyiség már komolyan károsíthatja a repce lombozatát.
Hogy a „három a magyar igazság” összejöjjön: megjelent a repcékben a nagy repcebolha imágója is. Ez a kártevő az elmúlt évben szinte teljesen eltűnt a Szigetköz repce állományaiból. Bár mennyisége most még nem számottevő, de még nem tudni, hogy meddig tart a betelepedés és mekkora populáció készül a repcék károsítására.
Fenti tények figyelembe vétele alapján a repce termesztők számára most erősen ajánlott a repce állományok gyakori, gondos szemlézése és a kártevők észlelése esetén a mielőbbi inszekticides kezelés végrehajtása.

Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.
2017-10-09 / kiemelt, Növényvédelem
MÉG TÖBB KÉPEK: https://agrofil.hu/szakcikkek/novenyvedelem/ujabb-kihivasok-repce-oszi-vedelmeben

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Erdészeti gépekben utazunk

Erdészeti gépekben utazunkA cég már több mint 25 éve működik a piacon, 13 éve...

Bővebben...

Digitalizálás a rakodástechnikában

 Q-Companion – Digitalizálás a rakodástechnikábanModern gazdálkodóként a...

Bővebben...

Egyenletes vetőmaglerakás

Egyenletes vetőmaglerakásA PÖTTINGER vetőgépek maximális alkalmazhatóságukkal,...

Bővebben...

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?Beszélgetés Lajos Mihály...

Bővebben...

Vízelvezetési gondokra

Vízelvezetési gondokra megoldást kínálatunk, Veneroni szivattyúk...

Bővebben...

A fejlődés több...

VELOX-KER Kft., illetve elődje a Top-FARM Kft. 1996 óta képviseli a MASSEY...

Bővebben...

Repce vetőmag

Repce vetőmag (fajta, hibrid) kiválasztásának szempontjai A vegyszer...

Bővebben...

Utat mutatunk

Utat mutatunkMegközelítési lehetőséget kell biztosítani a pázsiton, puha...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK