Őszi tápanyag utánpótlás

2017. október 17. kedd
Oláh Margó
6980

Őszi tápanyag utánpótlás
2017-10-16 Szerző: FitoHorm Kft.
Ezeknek a hasznos információknak birtokában többet tudhat meg a növények gondozásáról.
Mit is jelent a tápanyag-utánpótlás?
A növényeknek a fejlődéshez energiára van szükségük, amelyet a fényből, levegőből, vízből és a talajból nyernek ki. A termesztett növények elsődleges forrása a talajban található szerves anyagok; növényi maradványok, stb..
Tudta, hogy a legszükségesebb tápanyagok: nitrogén, foszfor és a kálium.
Egy virágzó gazdálkodáshoz elengedhetetlen a tápanyag körforgásának ismerete. A sikeres gazdálkodó tisztában van az általa termesztett növények tápanyagigényével, ezen felül tudnia kell, hogy a talajból elvont tápanyag hiány hogyan mérsékelhető és visszajuttatásuk hogyan fokozható.
A növények számára legfontosabb tápanyagforrás a talaj szerves anyag tartalma, amelyben megtalálható a növény számára szükséges összes tápanyag. Ebből következik, hogy mindent meg kell tenni a talajban meglévő szervesanyagok növeléséhez.
Ne dobja és ne égesse el a növényi maradványokat, hiszen felhasználhatók a talaj komposztálására.
A földgiliszták népsűrűsége a földben, a talaj termékenységének tükre. Kialakítják a bio-pórusokat, amelyek elengedhetetlenek talajban létrejövő gázcseréhez. Lebontják a szerves anyagokat, továbbá karbantartják a termőföldet.
Talajtermékenység fenntartásának legfontosabb eszköze a trágya. Beszélhetünk istálló tárgyáról, komposztról és zöldtrágyáról. Mind a szerves trágyák csoportjába sorolhatók be. Álltaluk javul a talaj minősége és nő a talaj szervesanyag tartalma. A termőföldünk fizikai adottságait is javítja: nedvesség, szellőzés, vízelvezetés.
Becses forrás az istállótrágya, hiszen elősegíti, hogy a nitrogén, a hüvelyes és a takarmánynövényekből vissza tudjon kerülni termőtalajba. Az istállótrágya, mint köztudott állati eredetű, így az állatfaj, az elfogyasztott takarmány és az alomanyag minőségének kölcsönhatásától függ a trágya összetétele és hatásfoka. Az istállótrágya felhasználása azoknál a növényeknél szükségeltetik, amelyek a legtöbb tápanyagot vonják el a termőföldből.
TÁBLÁZAT:      http://fitohorm.hu/oszi-tapanyag-utanpotlas/
Vigyázz a friss trágya nem megfelelő a trágyázásra, hiszen a benne lévő tápanyagok, még nem hozzáférhetőek a nővények számára.
A komposzt a növényi és állati hulladék szerves vegyületté bomlásából jön létre. Gyomok, trágya, széna, szalma, konyhai maradék, bármelyik komposztálható. Annak ellenére, hogy a komposzt tápanyag tartalma csekély mégis jó talajjavító képessége. Elősegíti a talaj művelését, megelőző hatással van a növénybetegségekre, növeli a terméshozást, kiváló talaj lazító hatása van, és mindazonáltal csökkenti műtrágya iránti igényt.
Tudta, hogy szerves trágyák felhasználási időszaka ősszel van, az őszi mélyszántás előtt, amely megelőzi a nagyobb termőföldi munkákat.
Zöldtrágya, amelynek a neve is árulkodó, hiszen az erre a célra termesztett növényeket zöld, lédús állapotban szántják be a megművelni kívánt területen. Leggyakrabban a hüvelyes növényeket használnak fel. Számos kiváló hatással rendelkezik; megnöveli a tápanyag megmaradást, szerves anyagmennyiségét megsokszorozza, lecsökkenti a talajeróziót, megsegíti a gépek haladását a területeken, takarmányt biztosít az állatok részére is.
Az égető kérdés: Műtrágya vagy Szerves trágya?

Térjünk át egy örök ellentétre, műtrágya vagy szerves trágya? Vagy akár megfér a kettő egymás mellett?

A 70-es években betörtek a piacra a műtrágyák és átvették az uralkodó szerepet.
A szerves trágya használata elősegíti kialakítani a talajban élő mikroorganizmusok megfelelő életkörülményeit. A mikroorganizmusok lebontási folyamatokat végeznek, amely által létrejönnek a növények számára hasznos tápanyagok.

Ezzel szemben, ha csak kizárólag műtrágyát használunk, meggátoljuk a földben lévő élőfolyamatok helyes működését. Hiszen a műtrágya csupán a növényt táplája, mivel csak ásványi eredetű. Így talaj fokozatosan elveszíti mikroorganizmus életközösségét, tömörré válik, megindul a termőtalaj elsavasodása, majd ezek a folyamatok magával vonják a különböző betegségeket, kórokozókat.

De mindennek ellenére a műtrágya rendelkezik pozitív tulajdonságokkal. Kisebb szállítási igénye, használata a növény igényeihez időzíthető és az összetétele teljes mértékben növény szükségleteihez alakítható.

3 tény, amit mindenképp tudnia kell a műtrágyák használatáról:

    Nitrogén műtrágyát általában ne ősszel szórjuk ki, hiszen a tavaszi átütő növekedési időszakig leszivárog talaj alsóbb rétegeiben. Alkalmazzuk május-júniusi periódusban.
    Foszfor tartalmú műtrágyát ősszel szántás előtt használjuk, de starter formában a vízoldékony formulációt  vetéssel egymenetben jutasuk ki.
    Kálium tartalmú műtrágyák szintén az őszi mélyszántás során vihető be a talajba, így jól beépül a termőföldbe.

Száguldjunk végig a különböző növényi igényeken és azok gondozásán, legyen szó gyümölcsről, zöldségről, virágról vagy takarmánynövényről.
4 növény, amely kihagyhatatlan az életünkből:
 1. Paradicsom tápanyag-utánpótlás:
A nyári reggelik elengedhetetlen finomsága a paradicsom. De vajon mi lehet a számára nélkülözhetetlen?

A nitrogén pótlása a legfontosabb a paradicsom számára, mivel hiánya esetén a növekedés megreked, a szár elgyengül, az alsó levelek sárgulásnak indulnak, a termése elveszíti színét. Ennek ellenkezője is felléphet, mikor nitrogén túladagolást figyelhetünk meg. Ekkor túlfejlődik a növényünk; nagylombú, erős színekben pompázó paradicsomokat láthatunk. Megvastagszik a szára, túlzottan növekedésnek indulnak a levelek. Az érési folyamat lelassul, ízetlen bogyókat kapunk.

Foszfor a kezdeti fejlődés elősegítője. Megnöveli a bogyók súlyát, ezáltal termésnövelő hatású. Leggyakrabban a paradicsomnál fedezhető fel korai foszforhiány. Lilás elszíneződést eredményez a száron, levél sötétzöldé válik, a bogyók pedig sárga színbe burkolódznak.

Kálium igen erősen befolyásolja a paradicsom minőségét. Keményebb bogyójú termést eredményez. A káliumhiány leveleken mutatkozik meg először, a levelek szélein sárgulásnak indulnak. A növekedés megreked, hamar elhervadnak.

Ezen felül oda kell figyelni a kalcium, magnézium, nátrium, klór, bór, vas, mangán hiányra vagy túladagolásra, mert ezek mind segíthetik a növény fejlődését és vissza is vethetik nem megfelelő adagolás esetén.

Tippek:

       1. A jó foszfor ellátás fontos a virágzásig.
       2. Májustól- júliusig ültethetjük el.
       3. Fontos a frissen kiültetett palánták permetezése a fuzárium elkerülése érdekében.
2. Kukorica tápanyag-utánpótlás:
Kukoricára gondolva a mozi körül járnak a gondolataim és már érzem is egy nagy tál pattogatott kukorica melengetőérzését az ölemben, de hogyan is jutunk el idáig mi is szükséges az egészséges kukoricák fejlődéséhez?

A kukorica elsősorban nitrogén és kálium igényes növény. A nitrogén felvétele 6-7 leveles kortól válik meghatározóvá és csak virágzás megindulásával kezd visszaesni. Szemtelítődés időszakában is jelentős a nitrogén felvétel.

A kálium szüksége is 6 leveles kortól növekszik, majd később a virágzás megindulásával apad és elenyészőre esik vissza. Nagy szerepet játszik a gyökérzet megerősödésében és fokozza a növény hideg-meleg és szárazság toleranciáját.

Foszfor hiánya a kukorica fejlődésének korai szakaszában kritikus, azon oknál fogva, hogy hiány lép fel a kukorica növekedése csökken. 4-6 leves periódustól nagymértékű foszfor felvétel, amely kitart egészen a szemtelítődésig.

A cinkhiányra meglehetősen érzékeny növény a kukorica. Visszamarad fejlődésben és romlik a nitrogén beépülése.

Tippek:

    Fontos őszi alaptrágyázás.
    Foszfor-és a káliumszükségletet ősszel kell pótolni.
    Amennyiben ősszel nem jutott elegendő idő az alaptrágyázásra, tavasszal, mielőbbi pótlására van szükség.
    Nitrogén felhasználása a magágy elkészítése előtt történik.
3. Rózsa tápanyag-utánpótlás:
Az első randi vörösrózsája, hogyan is érhetjük el ezt a vibráló színezetet?

A nitrogén elhanyagolhatatlan rózsa fejlődése során. Segíti a levél és a szár megerősödését. Szebbé teszi a virágzást. Nitrogénhiány szemmel látható tünetei levelek rohamos gyorsasággal sárgulnak, növekedése lelassul, gyengén virágzik.

A foszfor a rózsa növekedésének segítésében elengedhetetlen. Termések, virágok, magok kifejlődésekor játszik igen nagy szerepet.

A vas segíti a fotoszintézist. A mangánnak pedig elengedhetetlen szerepe van a klorofilképződésben.

Tippek:

    Ha nehézséget jelent a rózsa tápanyag hiányát megállapítani használjon speciálisan kifejlesztett műtrágyát.
    Általában a műtrágya és szerves trágya kombinációját alkalmazzák.
    Télen vegetatív állapotba kerül nincs szükség tápoldatra.
    Gombás megbetegedés esetén azonnali permetezés javallott.
4. Szamóca tápanyag-utánpótlása:
A gyerekszáj kedvence, honnan az édes, vidámságot hozó íz?

Szamóca nagy tápanyagigényű növénye. Só-és klórérzékeny, emiatt szulfát alapú műtrágyázást javasolnak. Tápanyag felvétele kiegyenlített. A nitrogén szükséglete az érésig egyenletes. A foszfor-és a káliumigényfokozatosan növekszik, majdtermés leszedése után megnövekszik a nitrogén igénye is. A szamóca nehezen tűri a nem kiegyensúlyozott tápanyagellátást. Szemmel látható jelek lehetnek: a bogyók méretének csökkenése és a levelek elszíneződése. A bogyók növekedéséhez és minőségi fejlődéséhez a kálium ellátásra kell odafigyelni.

Tippek:

    A szamóca nitrogén-tartalmának közel 70 %-át ősszel kell pótolni.
    A tápanyagokkal jól ellátott növénynek nagyobb az esélye téllel és hideggel szemben.
    Érdemes poszméhes beporzást alkalmazni.
http://fitohorm.hu/oszi-tapanyag-utanpotlas/   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Ahol a vaddisznók járnak

Ahol a vaddisznók járnak…Súlyos vadrágás okozta kár napraforgóban… ott fű nem...

Bővebben...

Az élet kezdete

Az élet kezdete meghatározza a teljesítménytA kutatások egybehangzóan...

Bővebben...

Kicsiben a legnagyobb

Traktorra lenne szüksége? ?A modern traktorokkal szemben...

Bővebben...

Olajtök betakarító - feldolgozó eszközök

Cégünk célkitűzése, hogy a mezőgazdaságban használt, hazai gyártók által...

Bővebben...

Vadkár védelem

Az Önitató Kft. 1993 óta működik: korábban csak állat önitatók gyártásával és...

Bővebben...

Néhány gondolat...

AgroFIELD 4.0 Konferencia – Néhány gondolat Dr. Schmidt Rezső egyetemi tanár...

Bővebben...

Rágcsálók kártétele

Rágcsálók kártétele és az ellenük való védekezés Valószínűleg mindenki...

Bővebben...

Merlo rakodógép

Az M.C.I. Nemzetközi Gépkereskedelmi Központ Kft. több...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK