A lemosó permetezésről

2017. november 06. hétfő
Oláh Margó
8043

A lemosó permetezésről őszintén, szakmai szemmel
A télvégi lemosó permetezés célja

A tenyészidőszakban megjelenő károsítók, így a kórokozó gombák, baktériumok, és persze az állati eredetű kártevők télen is jelen vannak az ültetvényeinkben. Ezeknek a károsítóknak a számát a későbbi kártételük elkerülése érdekében célszerű minél kisebbre csökkenteni már koratavasszal. Amennyiben ez sikerül, úgy tiszta lappal vághatunk neki a vegetációs időszaknak, és később nagyobb esélyünk lesz megakadályozni a betegségek és kártevők terjedését.

Ez az általánosságban megfogalmazott szemlélet igaz, azonban nem működik minden kórokozó és kártevő ellen, ugyanis a télvégi lemosó permetezés csak a fák és bokrok ágain, vesszein áttelelő károsítókat képesek elpusztítani, gyéríteni. Amelyek a talajban, vagy a lehullott leveleken telelnek át, azok ellen nincs hatással a lemosó permetezés.
Mikorra időzítsük a kezelést?

A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos tényező a jó hatékonyság elérésében. Általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket. Egyes esetekben (almalisztharmat) viszont a kórokozó gomba a rügyek pikkelylevelei között telel, így a permetezéssel egészen addig kell várnunk, amíg a rügyek kinyílnak, és a belsejükbe is bejuthat a permetlé (1. kép – almafa rügye egérfüles állapotban).Mivel végezzük a télvégi lemosó permetezést?

Attól függ, mondhatnánk. Ha kártevő állatok, így atkák (2. kép), levéltetvek, pajzstetvek találhatók nagy számban a telelő növényállomány fás részein, akkor nagy olajtartalmú készítményt kell választanunk. Ha a gombás, vagy baktériumos betegségeket szeretnénk elkerülni, akkor réz és kén tartalmú gombaölő lemosó permetező szert válasszunk. A BVN fejlesztői mindkét esetre gondoltak, és több évtizedes szakmai tapasztalattal kínálnak megoldást a károsítók télvégi pusztítására.
Olajok közül a Vegarep® EC márkanevű készítményt javasoljuk, mert 85 %-os növényi olaj tartalmának köszönhetően kiváló hatékonysággal pusztítja a fás részeken lévő áttelelő állatok minden fejlődési alakját, a légzésük meggátolásával. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az előnyös környezetbarát tulajdonsággal rendelkező növényvédelmi megoldások, így a növényi olajat egyedüliként magának tudó Vegarep® ezzel tűnik ki a lemosó szerek között. A Vegarep® engedélyokirata szerint minden gyümölcsfaj kezelésére használható nyugalmi állapotban, 3 %-os koncentrációban (10 liter vízhez 3 dl Vegarep®, ültetvényben a szükséges permetlémennyiség 700-1000 liter/ha, amennyiben nem szórópisztollyal végzik a kezelést). Piros gyümölcsfa-takácsatka tojásai tömegesen telelnek az almafa ágán
A gombaölő hatású lemosó szernek több hatóanyagot is kell tartalmaznia, hogy a számos kórokozó mindegyike ellen eredményesen lehessen felhasználni. A BVN fejlesztőinek munkája eredményeként a Vegesol® eReS kész gyári formulában kínálja egyszerre a rézhidroxid, és a kén kombinációját olyan növényi olajtartalom mellett, ami által a két gombaölő hatóanyag tapadása kiemelkedővé válik. A réz és kén széles hatássávot biztosít a készítménynek különböző kórokozó gombák ellen, az olajos formula pedig a hozzáadott segédanyagoknak köszönhetően lassan lebomló filmréteget képez a felületen, amely biztosítja a hatóanyagok hosszantartó biológiai hatékonyságát. Ez a szabadalmaztatott technológia egyedivé teszi a BVN termékeit. Ez a magyarázata, hogy a Vegesol® eReS alacsonyabb rézterhelés mellett is kiváló biológiai hatékonysággal pusztítja a peronoszpóra típusú kórokozókat és ez a hatékonyság növelő tulajdonság a kén hatóanyagra is érvényes. A kénről azt is érdemes megjegyezni, hogy nem csupán a lisztharmat típusú gombák ellen hatékony, de atkagyérítő mellékhatása is számottevő. Mindkét készítmény szabadforgalmú és öko-termesztésben is engedélyezett permetező szer.  

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy mely gyümölcsfajok esetén van nagy jelentősége a Vegesol® eReS gombaölő szerrel történő télvégi lemosó permetezésnek, és azt mikorra célszerű időzíteni. 
TÁBLÁZAT MEGTEKINTÉSEhttp://www.bvn.hu/18-cikkek/35-a-lemoso-permetezesrol-oszinten-szakmai-szemmel 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Mobil ágaprító

T 73 traktorüzemű mobil ágaprítókAz RT 73 R kézi adagolású és RT 73 H a...

Bővebben...

Megérkezett az ERME

Megérkezett az ERME úabb családtagja  -    Fokhagyma vetőgép...

Bővebben...

Ahol a vaddisznók járnak

Ahol a vaddisznók járnak…Súlyos vadrágás okozta kár napraforgóban… ott fű nem...

Bővebben...

Tárcsakínálat hazai gyártótól

Az OMIKRON KFT 1990. november 22-én lett alapítva, 100% - ban magyar családi...

Bővebben...

Egyedülálló BreakMix kopóhegy

A Väderstad bemutatja ez egyedülálló BreakMix kopóhegyet Az új BreakMix...

Bővebben...

Ha egyszer egy program beindul...

Ha egyszer egy program beindul…Vácra látogattunk, az Eurotrust Kft-hez és...

Bővebben...

Vontatott szántóföldi permetező

Atlantique 3200vontatott szántóföldi permetezőGépi...

Bővebben...

Tökéletes magágykészítés

Tökéletes magágykészítés szántás közben. A Packomat® egy integrált...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK