A lemosó permetezésről

2017. november 06. hétfő
Oláh Margó
8116

A lemosó permetezésről őszintén, szakmai szemmel
A télvégi lemosó permetezés célja

A tenyészidőszakban megjelenő károsítók, így a kórokozó gombák, baktériumok, és persze az állati eredetű kártevők télen is jelen vannak az ültetvényeinkben. Ezeknek a károsítóknak a számát a későbbi kártételük elkerülése érdekében célszerű minél kisebbre csökkenteni már koratavasszal. Amennyiben ez sikerül, úgy tiszta lappal vághatunk neki a vegetációs időszaknak, és később nagyobb esélyünk lesz megakadályozni a betegségek és kártevők terjedését.

Ez az általánosságban megfogalmazott szemlélet igaz, azonban nem működik minden kórokozó és kártevő ellen, ugyanis a télvégi lemosó permetezés csak a fák és bokrok ágain, vesszein áttelelő károsítókat képesek elpusztítani, gyéríteni. Amelyek a talajban, vagy a lehullott leveleken telelnek át, azok ellen nincs hatással a lemosó permetezés.
Mikorra időzítsük a kezelést?

A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos tényező a jó hatékonyság elérésében. Általánosságban megállapítható, hogy a téli fagyok után, de még a rügyfakadás előtt célszerű elvégezni a permetezést. A legjobb hatékonyságot akkor remélhetjük, ha minél jobban kivárjuk a vegetáció indulását, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg aktívabb élettevékenységüket. Egyes esetekben (almalisztharmat) viszont a kórokozó gomba a rügyek pikkelylevelei között telel, így a permetezéssel egészen addig kell várnunk, amíg a rügyek kinyílnak, és a belsejükbe is bejuthat a permetlé (1. kép – almafa rügye egérfüles állapotban).Mivel végezzük a télvégi lemosó permetezést?

Attól függ, mondhatnánk. Ha kártevő állatok, így atkák (2. kép), levéltetvek, pajzstetvek találhatók nagy számban a telelő növényállomány fás részein, akkor nagy olajtartalmú készítményt kell választanunk. Ha a gombás, vagy baktériumos betegségeket szeretnénk elkerülni, akkor réz és kén tartalmú gombaölő lemosó permetező szert válasszunk. A BVN fejlesztői mindkét esetre gondoltak, és több évtizedes szakmai tapasztalattal kínálnak megoldást a károsítók télvégi pusztítására.
Olajok közül a Vegarep® EC márkanevű készítményt javasoljuk, mert 85 %-os növényi olaj tartalmának köszönhetően kiváló hatékonysággal pusztítja a fás részeken lévő áttelelő állatok minden fejlődési alakját, a légzésük meggátolásával. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az előnyös környezetbarát tulajdonsággal rendelkező növényvédelmi megoldások, így a növényi olajat egyedüliként magának tudó Vegarep® ezzel tűnik ki a lemosó szerek között. A Vegarep® engedélyokirata szerint minden gyümölcsfaj kezelésére használható nyugalmi állapotban, 3 %-os koncentrációban (10 liter vízhez 3 dl Vegarep®, ültetvényben a szükséges permetlémennyiség 700-1000 liter/ha, amennyiben nem szórópisztollyal végzik a kezelést). Piros gyümölcsfa-takácsatka tojásai tömegesen telelnek az almafa ágán
A gombaölő hatású lemosó szernek több hatóanyagot is kell tartalmaznia, hogy a számos kórokozó mindegyike ellen eredményesen lehessen felhasználni. A BVN fejlesztőinek munkája eredményeként a Vegesol® eReS kész gyári formulában kínálja egyszerre a rézhidroxid, és a kén kombinációját olyan növényi olajtartalom mellett, ami által a két gombaölő hatóanyag tapadása kiemelkedővé válik. A réz és kén széles hatássávot biztosít a készítménynek különböző kórokozó gombák ellen, az olajos formula pedig a hozzáadott segédanyagoknak köszönhetően lassan lebomló filmréteget képez a felületen, amely biztosítja a hatóanyagok hosszantartó biológiai hatékonyságát. Ez a szabadalmaztatott technológia egyedivé teszi a BVN termékeit. Ez a magyarázata, hogy a Vegesol® eReS alacsonyabb rézterhelés mellett is kiváló biológiai hatékonysággal pusztítja a peronoszpóra típusú kórokozókat és ez a hatékonyság növelő tulajdonság a kén hatóanyagra is érvényes. A kénről azt is érdemes megjegyezni, hogy nem csupán a lisztharmat típusú gombák ellen hatékony, de atkagyérítő mellékhatása is számottevő. Mindkét készítmény szabadforgalmú és öko-termesztésben is engedélyezett permetező szer.  

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy mely gyümölcsfajok esetén van nagy jelentősége a Vegesol® eReS gombaölő szerrel történő télvégi lemosó permetezésnek, és azt mikorra célszerű időzíteni. 
TÁBLÁZAT MEGTEKINTÉSEhttp://www.bvn.hu/18-cikkek/35-a-lemoso-permetezesrol-oszinten-szakmai-szemmel 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Heterogén állomány

Heterogén állomány – hosszú távú problémákAz őszi káposztarepce állományok...

Bővebben...

Magágykészítés felsőfokon!

Magágykészítés felsőfokon!Függesztett magágykészítő kombinátorok 1,1 m-es...

Bővebben...

Folyékony műtrágya szórófejek

Folyékony műtrágya szórófejből sokfélét lehet kapni. A Farmcenternél mi azt...

Bővebben...

Szárítótelepi megoldások

Tower Dryer – toronyszárító TOWER DRYER / T-TOWER DRYER Mezőgazdasági...

Bővebben...

27 milliárd még szabad

27 milliárdra még szabad a gazda!Az öntözésfejlesztésre rendelkezésre álló...

Bővebben...

Változókamrás bálázók

Változókamrás bálázók Hosszú...

Bővebben...

Helyspecifikus gazdálkodás

Management zónák éles határvonala egy szigetközi táblánA jelenség országszerte...

Bővebben...

Egyszerű és hatékony

Egyszerű és hatékony biológiai védelemA téli időszakban az álló kultúrákban...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK