Egyszerű és hatékony

2017. december 05. kedd
Oláh Margó
138128

Egyszerű és hatékony biológiai védelem
A téli időszakban az álló kultúrákban gyakori „vendégek” és kártevők a mezei rágcsálók. Nem is igazán vendégek ezek az állatkák. Otthon érzik magukat a legalább a jövő nyárig bolygatatlan talajú, ráadásul ehető növényzettel (repce, lucerna, here, őszi kalászosok) borított szántóföldeken. A mezei rágcsálók, köztük a leggyakoribb mezei pocok elleni védekezés minden mezőgazdasági termelő kötelessége, amelyet a hazai jogrendszer törvényben rögzített.
A mezei rágcsálók elleni védekezés során azonban célszerű először egy kicsit megállni, gondolkodni, mielőtt a környezetre, és végső soron magunkra is veszélyes növényvédő szerekhez nyúlnánk.
A természetben nagyon sok állat kedvenc táplálékát képezi a mezei rágcsálók sokasága. Az ölyvek, vércsék és az este, számunkra láthatatlanul tevékenykedő baglyok mellett szűkebb környezetünk, a Szigetköz területén mindenhol előforduló gázló madarak, áttelelésre berendezkedett gémek és egyre gyakrabban a kócsagok is előszeretettel vadásznak földjeinken a mezei rágcsálókra. Amikor a vízfolyások, tavak befagynak, már csak a szántóföldek nyújtanak számukra élelemforrást. Amelyet az ott tartózkodó rágcsáló populáció testesít meg.
A hasznos, tollas pocokpusztító népesség helyben tartása érdekébe fontos tényező, hogy minél kisebb háborgatásban, zaklatásban részesüljenek. Ha más károsítók, pl. hattyú kártétel miatt direkt zavarnunk kell az adott tábla környezetét, azt a hattyú veszély elmúltával mielőbb célszerű befejezni. A hattyúk alapvetően jól, de nem szívesen, csak nagy távolságokra repülnek. De ragaszkodnak egy adott helyhez, ahol nem zaklatják őket. Ugyanakkor a repülést az élelemszerzés részének tekintő ragadozó madarak egy rövid ideig tartó zaklatás után nagyon gyorsan visszatelepülnek, amennyiben van elegendő rágcsáló a területen.
A tollas ragadozók. Ölyvek, vércsék, baglyok viszont kissé kényelmes jószágok, nem szívesen tapossák órákig a levegőt. Bármilyen kiemelkedő tárgyon megülnek, magaslesen, hengerbálán, távvezetéken, stb.. Ha segíteni akarunk ezeknek az állatoknak és el akarjuk kerülni a kémiai rágcsálóirtás költségeit és adminisztrációját, akkor a hasznos ragadozók megtelepedését segítő T-fák kihelyezése a rágcsálók által veszélyeztetett földekre még mindig nem késő. Nyilván fagymentes talajon könnyebb a kihelyezés, de a ragadozókat segítő T-fák kihelyezésével tavaszig a hasznos, tollas ragadozók jó eséllyel a veszélyességi küszöbérték szintje alá csökkenthetik a kártevő rágcsálók egyedszámát.

Hertelendy Péter      Agrofil-SzMI Kft.   https://agrofil.hu/  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Segítség belvizes területekre

Tellus talajlazítók a Valkon Kft. kínálatában!Megkezdük a Tellus talajlazítók...

Bővebben...

Frontfüggesztés utólag?

Frontfüggesztés utólag, kiváló minőségben? A Lesniknek köszönhetően...

Bővebben...

Szárítótelepi megoldások

Tower Dryer – toronyszárító TOWER DRYER / T-TOWER DRYER Mezőgazdasági...

Bővebben...

Az épületek...

Az épületek megőrzéséért fejleszt mesterséges intelligencia alapú rendszert a...

Bővebben...

A fejlődés több...

VELOX-KER Kft., illetve elődje a Top-FARM Kft. 1996 óta képviseli a MASSEY...

Bővebben...

Újabb vetőgép...

Újabb vetőgép modellekhez érhető el a Väderstad SeedEye magszámláló rendszerA...

Bővebben...

Hatékonyan teljesít

Az új Väderstad CrossCutter Disc hatékonyan teljesít a modern gazdálkodás...

Bővebben...

Magágykészítés felsőfokon!

Magágykészítés felsőfokon!Függesztett magágykészítő kombinátorok 1,1 m-es...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK