Tízmilliárdokat hirdettek meg

2018. március 10. szombat
Oláh Margó
516

Tízmilliárdokat hirdettek meg gépvásárlásokra
Egyre több bank jelenik meg a mezőgazdaságban különböző finanszírozási lehetőségekkel a gazdálkodók részére, mondván az agrárium mára egy jól finanszírozható, úgynevezett válságálló ágazattá vált. Idén év elején hirdette meg nemzeti gépfinanszírozási programját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), és ezzel ő is nagyobb szerepet kapott abban a versenyben, amely az agrárfinanszírozásban tombol. A gazdák finanszírozási lehetőségeiről, valamint a 2020 utáni bizonytalanságról is szó volt a Portfolio Agrárium 2018 konferenciáján Kecskeméten.

Magát a gépkereskedői piacot néhány vállalat uralja csupán, ezért a Magyar Fejlesztési Bank nemzeti gépfinanszírozási programot hirdetett meg idén, amelyben az igényelhető hitel- és lízingprogramok kerete 80 milliárd forint – ismertette előadásában Sebestyén Róbert, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezető szakértője. A program célja, hogy kedvező kamatozású és feltételrendszerű finanszírozási lehetőséget nyújtson mezőgazdasági gépek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégeknek, valamint a kis és középvállalkozási (kkv) kritériumoknak megfelelő vállalkozásoknak mezőgazdasági gépek vásárlására.
A Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram 30 milliárd forintos keretet biztosít
a Magyarországon bejegyzett székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, telephellyel rendelkező mezőgazdasági gépgyártók gyártókapacitásának fejlesztésére, az értékesítésük bővítésére, a forgalmazás elősegítésére. Hitelfelvevőnként minimum 150 millió forint, maximum 3 milliárd forint igényelhető, saját erő pedig csak beruházási hitel igénylésénél szükséges, amelynek mértéke minimum 10 százalék.
A Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Hitelprogram és a Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Zárt Végű Pénzügyi Lízing Program együttes keretösszege 50 milliárd forint.
A konstrukciók olyan új mezőgazdasági gépek beszerzését finanszírozzák, amelyeket Magyarországon bejegyzett székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, telephellyel rendelkező mezőgazdasági gépgyártó állított elő, és maga, vagy a vele szerződésben lévő gépkereskedő értékesít. A finanszírozási összeg itt minimum 1 millió forint, maximum 100 millió forint. A hitelkérelmek mindegyikét 2020 december 31-ig lehet benyújtani az MFB Zrt.-nél – tette hozzá a szakember.
Érdekes azonban a kérdés, hogy van-e igény egy ilyen, az MFB által kínált hitelprogramra az agráriumban. Hatvani Dániel, a CIB Lízing vezérigazgatója szerint mindenképp szükség van rá, így ugyanis több lehetőség közül választhatnak a gazdák. Az agrárium azért egyre vonzóbb a bankok számára mert egy stabil kiegyensúlyozott, úgynevezett válságálló terület. Ugyanakkor nagy a verseny az agrárfinanszírozásban, és ha egy bank nem tölt be tanácsadó szerepet is a gazdák felé, akkor szinte esélye sincs ebben a versenyben.
Sebestyén Róbert elmondta,hogy habár a mezőgazdaság az egyik legjobb terület a hitelek teljesítésével kapcsolatban, vannak azonban itt is nem teljesítő ügyfelek. A szakember szerint nagyon fontos lenne, hogy az agrár de minimis 15 eurós keretét 25 ezer euróra emeljék, ez ugyanis nagymértékben növelné az agrárfinanszírozási lehetőségeket a bankok részéről, és így a kisebb gazdaságok sem szorulnának ki a piacról.
Hiába egyre magasabb színvonalú az oktatás, az új generáció már más felfogással és logikával építi fel a gazdaságát, és egyre nagyobb terepet kap a modern technológia – emelte ki Simon Attila az MKB Bank, MKB Agrárpartner szakmai vezetője. Kijelenthetjük, hogy egy jól finanszírozható ágazattá vált a mezőgazdaság. Ugyanakkor van egy fajta rettegés a gazdákban a 2020 utáni időszak miatt, ezért mindenki arra törekszik, hogy stabilizálja a gazdaságát. Ebben kaphatnak nagy szerepet a bankok, a termelők ugyanis egyre jobban partnerként kezelik őket.
Az öntözés finanszírozásával kapcsolatban Simon Attila elmondta, hogy jelenleg a legnagyobb problémát az okozza, hogy hiába áll rendelkezésre komoly vízkészlet Magyarországon, nincs olyan működtető rendszer, amely a gazdákat kiszolgálná. Sebestyén Róbert szerint az öntözés nagymértékben befolyásolja az áru minőségét a zöldség-gyümölcs ágazatba, és ha a bankok fel tudják mérni ezeket a hozadékokat, akkor van létjogosultsága az öntözés finanszírozásának.
Forrás: www.agrarszektor.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Nem csak büdös, de kártékony is

Nem csak büdös, de kártékony isMost, a nyár vége felé egyre gyakrabban...

Bővebben...

A sokoldalú művelőeszköz

A Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt kiválóan használható...

Bővebben...

Változókamrás bálázók

Változókamrás bálázók Hosszú...

Bővebben...

Skandináv technológia...

Skandináv technológia, skandináv minőség! Az ELHO a világ számos országában...

Bővebben...

Väderstad bemutatja...

A Väderstad bemutatja az egyedülálló BreakMix kopóhegyetAz új BreakMix...

Bővebben...

Gumiabroncs-nyomásszabályozó

Gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszerek a mezõ- és erdõgazdálkodók...

Bővebben...

Helyspecifikus gazdálkodás

Management zónák éles határvonala egy szigetközi táblánA jelenség országszerte...

Bővebben...

Ez az az ,,új" kifejezés

https://agrofil.hu/videok/vdt-variable-depth-cultivation VDT (Variable depth...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK