Tízmilliárdokat hirdettek meg

2018. március 10. szombat
Oláh Margó
393

Tízmilliárdokat hirdettek meg gépvásárlásokra
Egyre több bank jelenik meg a mezőgazdaságban különböző finanszírozási lehetőségekkel a gazdálkodók részére, mondván az agrárium mára egy jól finanszírozható, úgynevezett válságálló ágazattá vált. Idén év elején hirdette meg nemzeti gépfinanszírozási programját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), és ezzel ő is nagyobb szerepet kapott abban a versenyben, amely az agrárfinanszírozásban tombol. A gazdák finanszírozási lehetőségeiről, valamint a 2020 utáni bizonytalanságról is szó volt a Portfolio Agrárium 2018 konferenciáján Kecskeméten.

Magát a gépkereskedői piacot néhány vállalat uralja csupán, ezért a Magyar Fejlesztési Bank nemzeti gépfinanszírozási programot hirdetett meg idén, amelyben az igényelhető hitel- és lízingprogramok kerete 80 milliárd forint – ismertette előadásában Sebestyén Róbert, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezető szakértője. A program célja, hogy kedvező kamatozású és feltételrendszerű finanszírozási lehetőséget nyújtson mezőgazdasági gépek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégeknek, valamint a kis és középvállalkozási (kkv) kritériumoknak megfelelő vállalkozásoknak mezőgazdasági gépek vásárlására.
A Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram 30 milliárd forintos keretet biztosít
a Magyarországon bejegyzett székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, telephellyel rendelkező mezőgazdasági gépgyártók gyártókapacitásának fejlesztésére, az értékesítésük bővítésére, a forgalmazás elősegítésére. Hitelfelvevőnként minimum 150 millió forint, maximum 3 milliárd forint igényelhető, saját erő pedig csak beruházási hitel igénylésénél szükséges, amelynek mértéke minimum 10 százalék.
A Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Hitelprogram és a Mezőgazdasági Vevőfinanszírozási Zárt Végű Pénzügyi Lízing Program együttes keretösszege 50 milliárd forint.
A konstrukciók olyan új mezőgazdasági gépek beszerzését finanszírozzák, amelyeket Magyarországon bejegyzett székhellyel, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, telephellyel rendelkező mezőgazdasági gépgyártó állított elő, és maga, vagy a vele szerződésben lévő gépkereskedő értékesít. A finanszírozási összeg itt minimum 1 millió forint, maximum 100 millió forint. A hitelkérelmek mindegyikét 2020 december 31-ig lehet benyújtani az MFB Zrt.-nél – tette hozzá a szakember.
Érdekes azonban a kérdés, hogy van-e igény egy ilyen, az MFB által kínált hitelprogramra az agráriumban. Hatvani Dániel, a CIB Lízing vezérigazgatója szerint mindenképp szükség van rá, így ugyanis több lehetőség közül választhatnak a gazdák. Az agrárium azért egyre vonzóbb a bankok számára mert egy stabil kiegyensúlyozott, úgynevezett válságálló terület. Ugyanakkor nagy a verseny az agrárfinanszírozásban, és ha egy bank nem tölt be tanácsadó szerepet is a gazdák felé, akkor szinte esélye sincs ebben a versenyben.
Sebestyén Róbert elmondta,hogy habár a mezőgazdaság az egyik legjobb terület a hitelek teljesítésével kapcsolatban, vannak azonban itt is nem teljesítő ügyfelek. A szakember szerint nagyon fontos lenne, hogy az agrár de minimis 15 eurós keretét 25 ezer euróra emeljék, ez ugyanis nagymértékben növelné az agrárfinanszírozási lehetőségeket a bankok részéről, és így a kisebb gazdaságok sem szorulnának ki a piacról.
Hiába egyre magasabb színvonalú az oktatás, az új generáció már más felfogással és logikával építi fel a gazdaságát, és egyre nagyobb terepet kap a modern technológia – emelte ki Simon Attila az MKB Bank, MKB Agrárpartner szakmai vezetője. Kijelenthetjük, hogy egy jól finanszírozható ágazattá vált a mezőgazdaság. Ugyanakkor van egy fajta rettegés a gazdákban a 2020 utáni időszak miatt, ezért mindenki arra törekszik, hogy stabilizálja a gazdaságát. Ebben kaphatnak nagy szerepet a bankok, a termelők ugyanis egyre jobban partnerként kezelik őket.
Az öntözés finanszírozásával kapcsolatban Simon Attila elmondta, hogy jelenleg a legnagyobb problémát az okozza, hogy hiába áll rendelkezésre komoly vízkészlet Magyarországon, nincs olyan működtető rendszer, amely a gazdákat kiszolgálná. Sebestyén Róbert szerint az öntözés nagymértékben befolyásolja az áru minőségét a zöldség-gyümölcs ágazatba, és ha a bankok fel tudják mérni ezeket a hozadékokat, akkor van létjogosultsága az öntözés finanszírozásának.
Forrás: www.agrarszektor.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Gondolkodjunk Béláim, gondolkodjunk!

A talaj alapművelésekor          ...

Bővebben...

Egyszerű és hatékony

Egyszerű és hatékony biológiai védelemA téli időszakban az álló kultúrákban...

Bővebben...

Fokhagyma betakarítása

ERME RE1 típusú darabolós fokhagyma betakarítógép Mai napon kipróbáltuk...

Bővebben...

Mi volt előbb?

Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? – AgroFIELD 4.0 KonferenciaMi volt előbb?...

Bővebben...

Pöttinger újdonsága

TEGOSES köztesnövény-vetőgép  ÚJDONSÁGTEGOSEM 200 / TEGOSEM...

Bővebben...

Helyspecifikus gazdálkodás

Management zónák éles határvonala egy szigetközi táblánA jelenség országszerte...

Bővebben...

Távérzékelés az AgroFIELD programban

Távérzékelés az AgroFIELD ProgrambanA helyspecifikus gazdálkodás gyakorlatában...

Bővebben...

Väderstad bemutatja...

A Väderstad bemutatja az egyedülálló BreakMix kopóhegyetAz új BreakMix...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK