Repce károsítók...

2018. április 10. kedd
Oláh Margó
13970

Repce károsítók második hulláma

Az őszi káposztarepce meglehetősen igényes haszonnövényünk. Kiváló magágyat kíván, mesterségesen, regulátor kezelésekkel ideális áttelelési és termésképzési optimumot kialakítani benne és a növényvédelmére fordított költségek, főleg a rovarölő szeres kezelések költségei messze kiemelkedőek más kultúrák hasonló adataival összemérve.
A repce első tavaszi inszekticides kezeléseit a korán felvonuló nagy repceormányos, és a repce szárormányos ellen vetjük be. De e károsítók leverése után sem dőlhetnek nyugodtan hátra a gazdák, mert a rovarok második hulláma, a fénybogarak nagy tömege április első napjaiban különösen magas egyedszámban lépett fel.
A repce fénybogár – ahogyan sokan ismerik – kicsinyke, 2 mm körüli testhosszú, fémes fekete színű, apró bogár. Viszont nem egy faj, hanem öt, és e fajok rajzása ritkán esik egybe. Hőigényük kissé eltérő, így ez az öt bogárfaj néha eléggé hosszú rajzást produkál. Sokszor tévesztik meg a gazdát azzal, hogy egy permetezés után már másik faj rajzik, amely még nem kapott az inszekticides kezelésből. 
 Ormányosok a repce hajtáscsúcsánál
A repce fénybogarak előrejelzésére a sárga tálak kiválóan alkalmasak. Különösen kora tavasszal, március és április folyamán, amikor a kirajzott bogarak elbújnak a növekvő bimbók között. Szeles, esős időben a sárga tálak nem hatékonyak. Ilyenkor nincs más megoldás, kézzel kel „kibolhászni” őket a repce virágzatából.
Ez évben az április eleji gyors kitavaszodás érdekes szituációt eredményezett. A korábban szinte lopakodva betelepülő repce szárormányosok és a repce fénybogarak meglehetősen nagy egyedszámban gyűltek össze a repce még kialakulóban lévő virágzatában. Ez az időszak olyan szempontból szerencsés, hogy egyetlen kezeléssel két kártevő csoportot is el tud pusztítani.
Az inszekticides védekezésnél ugyanakkor nagyon figyelni kell arra, hogy olyan készítményt válasszunk, amely mindkét rovartársaságra hatásos és minél kevésbé veszélyes a többi élőlényre. A pimetrozin hatóanyag pl. hatásos a fénybogarak ellen, de megkíméli az ormányosokat. A szintetikus piretroidok általában jól hatnak az ormányos bogarakra, de a fénybogarak sok helyütt már rezisztensek ellenük. Ugyanakkor a neonikotinoidok és a foszforsav észterek önmagukban, vagy kombinációban igen jó hatásfokkal gyérítik mindkét kártevő csoportot. Mivel a kártevők eléggé elbújnak a virágzat belsejében, így a jobb hatékonyság érdekében célszerű az inszekticid kezelésekhez javasolt szórófejeket alkalmazni és a repce viaszos felületére tekintettel tapadás fokozó adalékot, adjuvánst is használni a kezelés során.

Fénybogarak tömege a sárga tálban


Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/repce-karositok-masodik-hullama

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Professzionális bozótírtó

Ú J D O N S Á G !!!!!! Végre professzionális bozótirtó 50 – 80 LE-s...

Bővebben...

Gyógynövény alapú...

Jól szerepeltek a kísérletekben a Dr. Bata gyógynövény alapú...

Bővebben...

Díjat nyertek

Bemutatjuk A 2024. évi AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjak nyerteseitHazai...

Bővebben...

Mi történik...

Mi történik, ha nem megfelelő a fermentáció?A nem megfelelő fermentáció...

Bővebben...

Szársértő dilemma

Szársértő dilemma, avagy mit is tud az ELHO ütőujjas szársértőjeHamarosan...

Bővebben...

Az élet kezdete

Az élet kezdete meghatározza a teljesítménytA kutatások egybehangzóan...

Bővebben...

Régi szerelem...

Régi szerelem már nálunk a Wiedemann rakodógép, hiszünk benne, hogy minden...

Bővebben...

Minden talajtípushoz

2007 óta fő profilunk a He-Va dán cég termékeinek magyarországi nagy- és...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK