Az alma és körte...

2018. április 10. kedd
Oláh Margó
5376

Az alma és körte növényvédelméről

Alma- vagy körtefa szinte minden kertben található. E két, rokon fajt szívesen termesztjük ízletes gyümölcséért mind nagyüzemi, mind háztáji körülmények között. Ugyanakkor mindkét faj meglehetősen „beteg”, azaz nagyon sok olyan betegsége és kártevője van, amelyek ellen a mindennapok gyakorlatában feltétlenül védekezni kell. Ha csak a fertőző növénybetegségeket nézzük, akkor is van 2 (3) olyan betegség, amelyek képesek döntő mértékben meghatározni a termesztés sikerességét.
Az alma egyik leglátványosabb betegsége az almalisztharmat (Podosphaera leucotricha). Tavasszal a rügypattanás után jól látható, hogy a fertőzött rügyekből kihajtó levelek fehérek a gomba micéliumától és a rajtuk levő konídiumok tömegétől. Bár a lisztharmat a termést csak ritkán támadja meg, de jelenléte erősen legyengíti a fát, amely kevesebbet terem, és a termés minősége is romlik. Szerencsére a körtének nincs lisztharmat gombája.
A másik, a lisztharmatnál súlyosabb károk okozására képes, látványos pusztítást okozó betegség az alma varasodás (Venturia inaequalis). E betegség kórokozója ivaros alakban a lehullott levelek levélszövetében telel át. Aszkospórái nagyjából virágzás idején, vagy kevéssel utána szóródnak a levegőbe és fertőzik meg a leveleket és a terméseket. A fiatal kis gyümölcskezdemények fertőződése durva mértékű gyümölcshullást okozhat. A levelek elfertőződése újabb levelek fejlesztésére sarkallja a fát, amely kimerül, gyümölcseit elrúghatja, vagy csak kisebb gyümölcsök nevelésére lesz képes. A termésen kialakuló barna foltok annak minőségét rontják. Súlyosabb esetben a termés felreped, amely utat nyit más, gyümölcsrothadást okozó gombák támadásának. Lisztharmat miatt kanalasodó almalevelek
Az alma varasodás nem támadja meg a körtét, de a körtének van „saját” varasodása, a körte varasodás (Venturia pyrina). Ugyanúgy károsít, mint almán élő társa, de ez a faj képes a megfertőzött vesszők héján is áttelelni és már kora tavasszal konídiumok útján fertőzni.
E fontos és nagy pusztításra képes kórokozók ellen a hatékony növényvédelmet most, tavasz elején lehet és kell is megalapozni. A lehullott lomb eltávolítása, vagy talajba forgatása nagymértékben csökkenti mindkét varasodás esetében a fertőzési forrás mennyiségét. A metszés során el lehet távolítani a „borzas”, tehát lisztharmattal fertőzött rügyeket. A réz tartalmú lemosó permetezés szinte minden gomba ellen hatékony a lisztharmat kivételével. A liszharmat ellen ugyanakkor a kén tartalmú lemosó permetezés ad jó gyérítő hatást. Ez még a rügyekben telelő levél- és gubacsatkák mennyiségét is hatékonyan csökkenti. Jó kerti higiénia, „rend”, gondos metszés és a jól elvégzett lemosó permetezés az alapja az alma és körte eredményes növényvédelmének.  Varasodás miatt felrepedő termések
Hertelendy Péter                                    
Agrofil-SzMI Kft.                            
https://agrofil.hu/szakcikkek/az-alma-es-korte-novenyvedelmerol   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Erdészeti gépekben utazunk

Erdészeti gépekben utazunkA cég már több mint 25 éve működik a piacon, 13 éve...

Bővebben...

A szamóca ideális tartósítása

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójátólGödöllő,...

Bővebben...

Befektetés az egészségbe

BEFEKTETÉS AZ EGÉSZSÉGBE SAVANYÚ KÁPOSZTA AHOGY SZÜLEINK...

Bővebben...

Újabb lépések...

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb...

Bővebben...

Van jobb a jónál

Van jobb a jónál - új körmölőkaloda család a kínálatunkbanA célunk mindig is...

Bővebben...

Erdészeti berendezések...

Erdészeti berendezések a professzionális fakitermeléshezGyakorlati...

Bővebben...

Palántázók az Alfa-Gép Kft-től

Cégünk, a békéscsabai székhelyű Alfa-Gép Kft 1996-óta van jelen a...

Bővebben...

24-ben is lesz

2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK