Megjelent a sárga rozsda

2018. április 24. kedd
Oláh Margó
6363

Megjelent a sárga rozsda

A kalászos gabonák hazai termesztését meglehetősen sok gombás eredetű betegség veszélyezteti. A hazai gyakorlat szerint évente 1–3 gombaölő szeres védekezés szükséges ahhoz, hogy a termés mennyisége és minősége kellőképp gazdaságos és az előírásoknak megfelelő legyen.

A búzát, valamint a tritikálét veszélyeztető betegségek egy jelentős része minden évben megjelenik, így ellenük a megjelenés, illetve a kártételi küszöbérték elérésének időpontjához igazodva majdnem programszerűen lehet védekezni. Ilyen betegség pl. a gabona lisztharmat, illetve a fuzáriózis. Jó néhány betegség megjelenése azonban eléggé évjáratokhoz kötött, ugyanakkor a betegség pusztító ereje rendkívül nagy is lehet. Ilyen betegség egyebek mellett a sárga rozsda is. Tipikus kora tavaszi sárga rozsda tünet
A sárga rozsda (Puccinia striiformis) a búza és a tritikálé termésének akár 70 %-át is képes megsemmisíteni egy igen korai, áttelelt fertőzés által. Láthattuk ezt pl. 2014-ben is. Ugyanakkor a kórokozó az áttelelés során nagyon kényes a hőmérsékletre. A búza rasszok mínusz 10–12, a tritikálé rassz mínusz 22 fokig bírja a fagyot. Idén egészen február végéig a kórokozó valamennyi rassza jól áttelelt. A március elején és közepén beköszöntött fagyok viszont alaposan visszavetették a kórokozót, a betegség sok helyütt kifagyott.
Természetesen a sárga rozsda „nem adja olyan könnyen a bőrét”, mint ahogy azt remélni szeretnénk. Kis mennyiségben ugyan, de szinte minden országrészben maradt valamekkora populációja. Ezek az áttelelt telepek az áprilisi, nyáreleji hőmérsékleteket idéző időjárás hatására az ország déli területein sporulációba kezdtek, azaz a kórokozó terjedésnek indult.

A sárga rozsdára jellemző, csíkokba rendeződött pusztulákat viszont mostanság ne keressük! A tipikus, csíkos tünet helyett ilyenkor sárga, foltszerű tünet alakul ki, sporuláció java részt csak a talaj felszíne felé eső oldalán észlelhető a leveleken.
A búza, durum és tritikálé termesztő gazdálkodók számára most legfontosabb feladat az esetleges sárga rozsdával fertőzött területek, kisebb gócok felderítése. Ez a búza szárba szökkenése miatt már meglehetősen nehéz feladat. Viszont feltétlenül szükséges a védekezés időzítéséhez. A sárga rozsda nem egy „kemény” kórokozó. Az ellene való védekezés hatásossága döntően nem szer választás, hanem időzítés kérdése.
Hertelendy Péter

Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/megjelent-a-sarga-rozsda   

Intenzíven sporuláló sárga rozsda

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

(Gyümölcs)húsba

(Gyümölcs)húsba vágó kutatás Gödöllőn A termények 30-40 százaléka sohasem...

Bővebben...

Minőségi lazítók az Omikrontól!

Az OMIKRON KFT 1990. november 22-én lett alapítva, 100% - ban magyar családi...

Bővebben...

Jó lenne jól csinálni...

Jó lenne jól csinálni már a kezdetektől, hogy ne érje veszteség.Az alacsony...

Bővebben...

Vízelvezetési gondokra

Vízelvezetési gondokra megoldást kínálatunk, Veneroni szivattyúk...

Bővebben...

Kiegészül a Väderstad palettája

A Väderstad megvásárolja a dán Thyregod A/S sorközművelő kultivátor...

Bővebben...

Szervestrágya - jó minőség - jó áron!

"MIÉRT VENNE MAGASABB ÁRON, HA JÓ MINŐSÉGET JÓ ÁRON IS KAPHAT KÖZVETLENÜL A...

Bővebben...

Régi szerelem...

Régi szerelem már nálunk a Wiedemann rakodógép, hiszünk benne, hogy minden...

Bővebben...

Díjat nyertek

Bemutatjuk A 2024. évi AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjak nyerteseitHazai...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK