A rózsa fungicides védelme

2018. május 02. szerda
Oláh Margó
3194

A rózsa fungicides védelme

A különböző rózsa félék hazánk szinte minden kertjében jelen vannak. Fontos dísz-növények, amelyek esztétikai értékét, vagy akár létezését is rengeteg állati károsító és gombás eredetű növénybetegség veszélyezteti. A rózsa alapvetően egy „beteg” növény, amely fajtától és helytől függően esetleg csak erős növényvédelmi segítséggel tudja prezentálni azt a szépséget, amely miatt kertünkbe elültettük.

A rózsa számtalan betegsége közül viszonylag kevesek előtt ismert a koniotíriumos levélfoltosság és szár üszkösödés. Okozója, a Coniothyrium wernsdoffiae piknídiumos gomba szinte minden kertben, erdőszélen jelen van a termesztett és vad rózsákon. Kedveli a nedves közeget és a laza szövetű növényi részeket. Így a túl sűrűre ültetett, gyomos, túlöntözött, vagy víztöbblettől sújtott területekre ültetett rózsák fertőződése gyakoribb és súlyosabb.
A kórokozó fellépése a leveleken apró, 1–3 mm nagyságú, fényes felszínű szürke, ovális foltok alakjában jelentkezik. A levélzeten kialakult foltokon a spóra képződés minimális, levélhullást is csak súlyos fertőzés esetén okoz. Viszont a vesszők fertőződése nyomán fokozatosan terjedő esetenként fekete, legtöbbször szürke folt jelenik meg, ahol a növényi szövetek elhalnak. A foltokon sokszor koncentrikus mintázat szerint szaporító képletek, azaz piknídiumok tömege helyezkedik el. Ha egy fertőzés körbe ér a száron, felette az egész ág elhal.      Koniotíriumos betegség tünete levélen
A rózsák másik, gyakori betegsége a tintafoltosság. A betegséget okozó Fabrea rosae gomba a leveleken kialakult feketés színű foltokban telel ivaros szaporodása a tavasz elején megy végbe és aszkospórái, majd később a konídiumai folyamatosan fertőzik a leveleket. Gyors és akár teljes lombveszteséget is képes okozni.
E kórokozók ellen a leghatékonyabb védelem a rózsatövek és környezetük alapos gondozása és a metszés során a fertőzött részek eltávolítása. Mindkét kórokozó már elhalt növényi részeken ( száron, illetve levélen ) telel át és erős fertőzési nyomás esetén akár a drága rózsatő pusztulását is okozhatja. A gereblye és a metszőolló használata nélkül sokszor a legjobb, leghatékonyabb fungicidek sem tudják megvédeni a rózsát tőlük. Ráadásul az összegyűjtött levágott, felgereblyézett hulladékot sem kezelhetjük akárhogy. Komposztálni csak a komposzt domb vagy ágyás belsejébe forgatva lehet, mivel ezek a kórokozók nekrotróf életmódúak és az elhalt szöveteken történő spóra képzésüket még a komposzt ágyás tetején is zavartalanul tudják folytatni.
Hertelendy Péter
A fabreás betegség tintafoltja     Agrofil-SzMI Kft https://agrofil.hu/szakcikkek/a-rozsa-fungicides-vedelme

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Fitohorm Kft.

A dísznövények átültetéséhez nyújt segítséget a FitoHorm általános...

Bővebben...

A muskátli, a rózsa és a leander

A muskátli, a rózsa és a leander nyár végi kezelése A muskátli nyárvégi...

Bővebben...

Örökzöldek és a gyep nyár végi kezelése

Örökzöldek és a gyep nyár végi kezelése Örökzöldek (thuják) nyárvégi...

Bővebben...

Hiánytünetek orvoslása megelőzése

Növényeinknek ugyan úgy szükségük van tápanyagokra mint az emberi...

Bővebben...

Szoba- és kerti növényeink

Szoba- és kerti növényeink nyári lombtrágyázása A nyári forróság idején...

Bővebben...

A rózsa fungicides védelme

A rózsa fungicides védelmeA különböző rózsa félék hazánk szinte minden...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK