Gépriport egy profi tollából

2018. május 23. szerda
Oláh Margó
124214

Gépriport egy profi tollából

Hatala László írása

Az eddigiektől eltérően, most egy olyan újdonságot mutatunk be kedves olvasóinknak, amelynek létezéséről sokat olvashattak-hallhattak mostanában a szakirodalomban elmélyülők – mivel az elmúlt évben jó néhány címet gyűjtött be rangos megmérettetéseken–, de még kevés munka során szerzett tapasztalatot osztottak meg róla. Különösen igaz ez egy itthoni gazdára, aki mindössze 286 üzemórát tudott dolgozni vele, mivel a kukorica betakarítás idejére érkezett meg új szerzeménye, mely Magyarországon az első ebből a típusból. Sokan gondolják, hogy ami elektronizált, az mindjárt bonyolult is, de ahogy az alábbiakban olvashatják, nem feltétlen kell együttjárnia a kettőnek, még akkor sem, ha történetesen a kezelőjét a gólya nem laptoppal és okostelefonnal együtt hozta a világra. Nem csigázom tovább e sorok olvasóit, a Valtra T254 Versu traktor SmartTouch kartámasszal felszerelt változatáról van szó, mellyel a 2017. évi OMÉK-on találkozhatott először közvetlen közelről a nagyérdemű.
Tóth Zoltán családi vállalkozónál jártunk Dunafalván, aki ennek a nem mindennapi gépnek a boldog tulajdonosa. Az interjú megbeszélt időpontjában éppen szakadt az eső és a hó sem olvadt még el teljesen, így volt bőven időnk arra, hogy házigazdánkat minden részletre kiterjedően meginterjúvoljuk. Bízva abban, hogy a későbbiekben talán csendesedik az idő, a beszélgetéssel kezdtük a látogatást és mindjárt a gazdaság bemutatására kértük.

20 hektáron gazdálkodunk, családi gazdaságként, melyben a gépi munkákat én végzem, a feleségem pedig a könyvelésével foglalkozik. A vetésszerkezetünk úgy néz ki, hogy a területeink felén kukoricát termelünk, a másik felét pedig három részre osztva kalászosokat, napraforgót és szóját. Ehhez 2 db Valtra traktor áll rendelkezésünkre, egy 5 éves, 135 LE-s, amit kevés üzemórával, de használtan vettünk és ez az új, ami egy valamivel kisebb teljesítményű New Hollandot váltott le.
A „kistraktorral” a növényvédelmi munkákat és a műtrágyázást végezzük, a nagyobbal pedig a talajmunkákat és a szállítást.
Miért pont a Valtrára esett a választás, amikor sok kereskedő, megannyi gépe közül lehet választani?
A régebben vásárolt Valtra traktorunkkal nagyon jó tapasztalataim vannak, nem sok mindent kellett rajta javítani a kötelező szervizek mellett. Arról már nem is beszélve, hogy a faluban lakik a szerelő, aki itt él a közelben. Azért sok embert megkérdeztem, hogy milyen márkát válasszak, de többen mondták azt, hogy bármelyikkel lehet baj, ezért inkább a jó és megbízható szerelőhöz válasszam a traktort, amivel én is maximálisan egyet tudok érteni. Így már könnyű volt választanom! Másrészt egy ilyen kis gazdaságban az sem mindegy, hogy csak egyféle olaj szükséges, és csak egy szerelővel kell kapcsolatot tartanom. Emellett azt is el kell, hogy mondjam, a márka kereskedőjével is régi jó kapcsolatot ápolok és jó tapasztalataim voltak.
Mégis mi volt a meggyőző érv, ami miatt a SmartTouch kartámaszos változat mellett tette le a voksát?
Sokat beszélgettünk a területi képviselővel a vásárlás előtt, így nagyon meggyőzni nem kellett. Rendelhető volt még a régi típus is, de az, hogy ebben a most megjelent legújabb fejlesztésű traktorban nem kell a fülkébe 3-4 monitort felszerelni, hanem erről vezérelhető minden, nagyon csábító volt számomra.
Ez a kezelőpult nagyon új dolog. Nem volt egy kis félelme attól, hogy nehéz lesz majd betanulni a kezelését, különösen azért, mert a másik traktor egy teljesen mechanikus gép?
Valóban, az minden szempontból mechanikus traktor, de már előzőleg ahhoz is vásároltam automata kormányt, és a New Hollandba is voltérintőképernyős monitorom, így volt időm ismerkedni ezzel a megoldással. Az igaz, hogy először a tavaly őszi OMÉK kiállításon tudtam csak a valóságban megtekinteni és kipróbálni, mert előtte csak prospektusban láttam. Mindettől függetlenül, első ránézésre azért bonyolultabbnak tűnt, fogalmam se volt, hogyan tudom majd kezelni, de abszolút nem ódzkodtam tőle, inkább egy kicsit attól féltem, hogy az enyém az első ilyen gép az országban és még nincs vele hazai tapasztalat. Egy kicsit kísérleti alanynak éreztem magam. Közben kiderült, hogy fölösleges volt minden aggodalmam, mert nagyon jó, könnyen kezelhető masinát sikerült választanom – nagyon elégedett vagyok vele.
Mennyire volt nehéz betanulni a kezelését?
Abszolút nem volt nehéz. Amikor meghozták, leállt a szervizes kolléga vele a trélerről, beültünk a fülkébe, megmutatott mindent, majd együtt mentünk vele egy kört, miközben próbáltuk a funkciókat – és ettől kezdve már szinte nem is kellett többet kérdeznem, annyira egyszerű a használata. Az átadásnál tovább tartott azoknak a pontoknak az átnézése a szervizes számára, ami kötelezően előírt a protokoll szerint, mint az én betanításom. Egyszer átolvastam a kezelési utasítását, de azóta elő sem vettem, csak be kell ülni a fülkébe és csinálni, amit szeretnénk. A menüje magyar nyelvű, kirakja a képeket a monitorra, ha a váltóról van szó a váltóét, ha a hidraulikáról, akkor a hidraulikáét, vagy a teljes traktorét, külön az elejét, csak a hátulját, amit szeretnék. Csak hozzá kell érni az adott piktogramhoz a monitoron és már be is tudom könnyen állítani, amit szeretnék.
Mindenkinek bátran merem ajánlani, mert aki csak egy kicsit is ismeri a traktor működését és felismeri a szimbólumokat, az nagyon egyszerűen elboldogul a kezelésével.
Arra kérem, mutassa be az olvasóknak, mit is tud ez a traktor.
A Valtra T254 Versu traktor Smart- Touch kartámasszal maximálisan 271 LE teljesítményre képes – ez a T-széria legerősebb modellje –, 6 tartományban, 5 fokozattal rendelkező, előre-hátra 30 sebességfokozatú, Powershiftes erőgép, mely úgy is kezelhető, mintha automata váltója lenne.
Ennek előnyét leginkább szállításnál tapasztaltam; lehetne más munkaművelet esetén is használni, mint például a talajmunkáknál, de én ott inkább magam kapcsolgatok. Ezt a gépet úgy vásároltam, hogy szinte az összes elérhető extra benne van és automata kormánnyal is felszerelt. A SmartTouch kartámaszról minden vezérelhető és elektronikusan kapcsolható, az előzőekben említett automata kormányzás is. Az első hídja és a fülke is rugózott, a híd légrugóval, a fülke spirálrugókkal. A gép elején fronthidraulika található, melyhez 1 pár hidraulikacsatlakozót építettek ki, hátulra pedig 5 párat. A három pont felső bekötése hidraulikusan vezérelhető, mely nagyon megkönnyíti a munkagépek felakasztását, arról már nem is beszélve, hogy tolatókamerával is felszerelt, ami szintén nagyon hasznos dolog, mivel nem kell annyit forgolódni. Minden nagyon kézre áll, könnyen és egyszerűen kezelhető. A fülkéből nagyon jól ki lehet látni, kényelmes, még egy kis hűtőboxot is beépítettek. Az ülése nagyon sokféle pozícióba állítható.
Olyan funkció is van, amit eddig csak a személyautóknál láttam. Hazakísérő fénynek hívjuk, amikor kiszállok a fülkéből
– melynek a lépcsője is megvilágított
– néhány percig az ajtó felőli első munkalámpa tovább világít. Igaz mechanikus a klímája, de a meleg őszi napokon nagyon jól lehűtötte a fülkét, pedig alig volt rákapcsolva. A fűtését úgy oldották meg, hogy a műszerfal alatt egy külön kis radiátor van és ventilátor nyomja a meleget a szélvédőre, amit külön lehet bekapcsolni.

Az üzemanyagtankjába 360 l gázolaj fér, mellyel egy 12 órás műszakot simán ki lehet szántani, közepesen kötött talaj esetén, ötfejes ekével. 300 liternél még sosem tankoltam bele többet. Az AdBlue tartályt 3-4 naponta kell feltölteni. Minden nagyon átgondolt a traktoron, látszik, hogy odafigyelnek a kezelő kényelme és a traktor kezelhetősége szempontjából is. Lehet, hogy így első hallásra úgy tűnik, sok felesleges dolog van rajta, de a gyakorlatban kipróbálva nagyon praktikus dolgok ezek. Igaz, még túl sok tapasztalatom nincs a traktorral, de nagyon meg vagyok vele elégedve.

A Valtrát köztudottan úgy lehet specifikálni, mint egy személyautót. Milyen opciókat rendelt hozzá?

Ahogy már említettem, a rendelést megelőzően sokat egyeztettem a területi képviselővel és a szervizessel, amikor is azt javasolták, hogy részletesen beszéljük át, mit szeretnék, milyen opciók legyenek a traktoron, mert ezek alapján fogják összeépíteni. Ezt a gépet a kiállításra tervezte a kereskedő behozni, így jól felszerelt gépről volt már szó amúgy is, bár az alapverziójában is sok minden benne van, csak még kiegészítettük az én igényemmel.

Ezek pedig a következők voltak: fronthidraulika a hidraulika csatlakozókkal, valamint a gumiméreten változtattam, mivel meghagytam a régi traktor ikerkerekét és ahhoz a mérethez kértem az újét is. Megnéztem előtte, hogy a két felni összekapcsolható- e és megoldható volt. Teljes súlyozást kértem, beleértve az 1,1 t-s frontsúlyt és a keréksúlyokat is. TLThez csak az 540-es és 1000-es 1/min. fordulatszámút rendeltem, a teljes munkalámpa-garnitúrát választottam és ragaszkodtam a gyöngyház fehér színhez. Sokat dolgozom este és éjjel is, így nagyon jó szolgálatot tesznek a halogén munkalámpák. A kiállításon szembesültem vele igazából, hogy ez az én traktorom és nagy meglepetésemre olyan extrák is voltak rajta, mint a hidraulikus hárompont, vagy a tolatókamera, aminek nagyon megörültem.

Milyen munkákra és milyen munkaeszközökkel tervezi használni a traktort?
Elsősorban talajmunkákra fogom használni, melyek közül a szántásban már dolgoztam is vele. Volt egy 4 fejes Lemken ekém, amit a traktor megvásárlásakor rögtön kibővítettem 5 fejesre és ezt könnyedén, a megfelelő sebességgel vitte. Szállításban is használtam az ősszel egy 16 t-s pótkocsival, de míg az előző „kettőt rúgott” elindulásnál, ez simán megindul vele. Sokan mondják, hogy kicsi az önsúlya és ezért ódzkodnak tőle, de én azt tapasztaltam, hogy nagyon jó a súlyelosztása. Kombinátorozni is fogok egy 6 m-es Väderstad NZ Aggressive- vel, kultivátorozni egy 3 m-es TopDown kombinátorral, amivel ki is próbáltam, mert az a legnehezebben húzható munkaeszközöm, de szépen boldogult vele. Tarlóhántásban egy 5 m-es Carrier rövidtárcsával fogok dolgozni, ami szerintem kicsi lesz neki, így amikor az anyagi helyzetem megengedi, egy nagyobbra szeretném cserélni. A szemenkénti vetésre is be lesz fogva, mert a kisebb erőgépem hidraulikájának sok már egy teljesen feltöltött 6-soros vetőgép, de amint lesz rá lehetőségem azt is szeretném lecserélni egy korszerűbb újra, igaz az is csak ilyen sorszámú lehet, mivel nagyon sok kis területem van, ahol a nagyobbal nem igazán tudnék dolgozni, vagy csak sokkal nehezebben.
A sűrűsoros vetőgépem csak 3 m-es, így azt elviszi a kisebb Valtra, de azért lett az ekkora méretű, hogy könnyebb legyen vele a vonulás.

Milyen szempontok alapján választott front hidraulikát?
Egyelőre nincsen olyan eszközöm, amit oda tudnék felakasztani, de a távlati elképzeléseim között szerepel olyan kiegészítők beszerzése, amelyekhez feltétlen szükség van erre az opcióra. Viszont később felszerelve, már jóval drágább is lenne, előbb vagy utóbb pedig úgy is szükség lesz rá. Terveim szerint baktériumtrágyákat szeretnék egy menetben kiszórni a talajmunkák során, ehhez pedig szükség lesz egy front tartályra, amivel sokkal hatékonyabban tudok majd dolgozni. Csakúgy, mint a vetéssel együtt elvégzett műtrágyaszórásra, amihez szintén láttam már megoldásokat a frontfüggesztésen.

Említette, hogy már régóta használja az automata kormányzást. Mit tudna erről mondani? Hogyan használja, milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésre?
Azért szereltettem már korábban is mindkét traktoromba automata kormányt, hogy a munkáimat ennek a rendszernek a segítségével tudjam elvégezni, így aztán a szántás kivételével minden esetben használom is. Ezzel jelentős idő- és pénzbeli megtakarítást tudok elérni. A hatékonyság szempontjából nem mindegy, hogyan dolgozunk, úgy gondolom rövidesen ez fogja meghatározni a gazdálkodás eredményességét. A terményárak szűk határok között mozognak, az inputok árai folyamatosan emelkednek – csak az tud talpon maradni, aki csökkenteni tudja a termelési költségeit. Aki hoszszútávon gondolkodik, annak igenis igénybe kell vennie a korszerű megoldásokat.
Mi az RTK-rendszert használjuk, 3 cm-es pontossággal. Szerintem, ha valaki elindul ezen az úton, csak a pénz szab határt, hogy mennyit invesztál bele. Mi elkezdtük a szántás nélküli talajművelést, megvannak az eszközeink, amivel kivitelezni tudjuk; csak a kukorica alá szántunk már, de ott is próbálkozom a leforgatás nélküli technológiával. Sok gazdával beszélgetve, fórumokat olvasva egyértelműen a költségtakarékosság kerül szóba ennek kapcsán. Én erről a tavasziaknál tudok teljes biztonsággal beszámolni, ahol sokkal könnyebb így a talajt elművelni, jóval előbb lehet a területen dolgozni, szebb és jobb magágyat lehet készíteni. A kukorica utáni szántás kihagyásával már nem vagyok ennyire biztos, hogy költséget tudok spórolni, de hogy előbb tudok végezni a munkákkal az igaz. Itt nálunk vannak nagyon kötött földek is, ezért is mondtam, hogy a 3 m-es szántóföldi kultivátor jelenti a legnagyobb kihívást a traktornak. Kedvező időjárás esetén, nem ritka a 13 t/ha termés kukoricából, igaz ez a tavalyi évre nem vonatkozik.

Mennyire egyszerű karbantartani ezt a gépet?
Minden egységhez jól, egyszerűen hozzá lehet férni. A hűtőket külön lehet széthajtani, könnyen elérhető és tisztítható a fülke és levegőszűrő is. A zsírzási pontokat is jó helyre helyezték. Nem sok időt vesz igénybe a karbantartás elvégzése.
Ha valaki most tanácsot kérne egy ilyen traktor vásárlása előtt, mit tudna neki javasolni az eddigi tapasztalatok alapján?
Ez a traktor jól fel van szerelve alapból is és ezekkel az opciókkal, amikkel megkaptam, bárki nagyon jól tudja üzemeltetni, ha olyan munkákra szeretné használni, mint én. Nem hiszem, hogy még valamire szükség lenne hozzá. Senki ne ijedjen meg az elektronikától, mert egyszerű és könynyen kezelhető, bátran merem bárkinek ajánlani.
Mit tapasztalt a kereskedő céggel kapcsolatban az elmúlt években és mostani beszerzés kapcsán is?
Ahogy a traktorról, úgy a kereskedőről sem tudok rosszat mondani. A kis Valtrám régebb óta megvan, de szerencsére nem sok mindent kellett hozzá beszerezni. Ha viszont szükség volt valami szerviz anyagra, szűrőre, ékszíjra, azt gyorsan megkaptam. Az új gép még garanciális, nem kellett javítani, egyedül valami programozást kellett rajta elvégezni, de ezt is gyorsan megoldották. Jó a hozzáállásuk – sajnos kevés ilyen cég van ma Magyarországon. Én ilyenekkel szeretek partneri kapcsolatban lenni, a gépparkom is ezt tükrözi.

Mivel a Valtra T254 Versu traktor legnagyobb újdonságát jelen esetben a Smart- Touch kartámasz jelenti, így ennek bemutatására helyezzük a hangsúlyt.

A SmartTouch kartámasszal fel-szerelt Valtra T254 Versu elnyerte a „2018-as év traktora” és a „ A 2018- as év legjobb dizájnja” díjakat a hannoveri Agritechnika kiállításon, de már előzőleg is bezsebelt néhány rangos elismerést.

Egy igazi szántóföldi erőgép, amit most a SmartTouch kartámasszal is felszereltek – a legújabb precíziós gazdálkodási eszközöket is integrálva a normál kezelőfelületbe – a könnyű és egyszerű használhatóság érdekében. A beintegrált technológiák: navigáció, ISOBUS, telemetria, AgControl és TaskDoc. Az új kartámaszvezérlés növeli a traktor–munkagép kombinációk termelékenységét és megkönnyíti a kezelők munkáját. Különálló profilok készíthetők minden egyes vezető és munkafeladat számára, és a szükséges konfigurációk másodpercek alatt behívhatók az érintőképernyő segítségével. Minden beállítást, a terminál beállítások módosításai kivételével, automatikusan elment a rendszer az aktív profilba.

A Versu modell forradalmasítja a powershift-es traktorok vezethetőségét, az intelligens vezérlőkarnak köszönhetően, úgy vezethető, mint egy CVT-hajtóművel felszerelt erőgép. A sebesség növelése a vezetőkar előre tolásával, csökkentése a hátrahúzásával végezhető, miközben a gyorsulást is mindenkor teljes mértékben kézben tarthatjuk. Nincs szükség kapcsolóra a vezetőkaros, ill. pedálos üzemmód közti átváltásra, ezek állandóan tökéletes szinkronban működnek. Az ötfokozatú Powershift hajtómű 6 sebességtartományú, két mászótartománnyal, összesen 30 sebességfokozattal mindkét irányban. A kapcsolások precízek és könnyűek, független attól, hogy azok a vezetőkarral automatikus, vagy manuális módban történnek. A T254 Versu a Valtra hill-hold (dombon megtartó) funkciójával is rendelkezik, amely lehetővé teszi a könnyű elindulást – még dombnak felfelé is – csak a gázpedál használatával. Beépítették a Valtra szabadalmaztatott hidraulika segédjét is, mely magasabb hidraulika kimenő teljesítményt biztosít, mind álló helyzeti, mind mozgás közbeni munkavégzéskor, miközben semmiféle befolyással sincs az aktuális menetsebességre.

A kartámasz kezelőszerveinek elrendezése logikus és könnyen elérhető. Kiemelt figyelmet szenteltek az ergonómiára, a felhasználói kényelemre és a könnyű áttekinthetőségre, még a felhasznált anyagokat is – funkciójukhoz optimálisan illeszkedve – speciálisan választották meg, úgy, hogy azok is támogassák a funkcionalitást. A 9”-os terminált úgy tervezték meg, hogy használata egyszerűbb és intuitívabb legyen, mint egy modern okostelefoné.

A terminálon a különböző funkciók maximum 2 elhúzással, vagy koppintással elérhetők, a kialakítás olyan egyszerű, hogy lehetetlen eltévedni a menürendszerben. Aki még nem használt korábban érintőképernyőt, az is könnyen kezelni tudja a terminált egy kevés gyakorlás után.

-Hatala László-
VIDEÓ MEGTEKINTÉSE: http://www.valkon.hu/hirek/gepriport-egy-profi-tollabol/

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Fitoservice talajvizsgálat

Fitoservice talajvizsgálat Növényeink mikroelem ellátottsága szorosan...

Bővebben...

30 év tapasztalat

A FARMGÉP Kft. 1991. december 30-án alakult, a Debreceni Mezőgép Vállalat...

Bővebben...

Rugalmas alkalmazás...

Hígtrágya kijuttatása, bedolgozásaRugalmas alkalmazás hígtrágyáhozA FOX 300 D...

Bővebben...

Professzionális bozótírtó

Ú J D O N S Á G !!!!!! Végre professzionális bozótirtó 50 – 80 LE-s...

Bővebben...

A HE-VA Top-Cutter

Szóló front és hátsó hárompont függesztésű Top Cutterek a He-Va kínálatábanA...

Bővebben...

Tejtaxi

A mobil tejkiosztó kocsik előnyei a vödrös borjúitatásban A tejtaxi...

Bővebben...

Ősgabona fajtákat...

Ősgabona fajtákat is aratnak az ökotermelőkPéter-Pál napjával megkezdődik a...

Bővebben...

Szálastakarmány...

Szálastakarmány betakarító-, terület karbantartó- és rakodógépekkel is várja...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK