Szakértelem a sertéstartásban

2018. június 20. szerda
Oláh Margó
19214

SZAKÉRTELEM A SERTÉSTARTÁSBAN

1983 óta a BIOMIN sertésspecialistákból álló csapatot épített a különböző tudományterületek, tudás és gyakorlati tapasztalatok egyesítésével a sertés takarmányozásban. A cél az volt, hogy eredeti kutatás és folyamatos innováció révén a megoldások széles körét alkossuk meg, segítve a gazdálkodókat sikeres sertéstelepek üzemeltetésében.
Az elmúlt évtizedben a BIOMIN kibővítette ezt a csapatot, számos állatorvos és takarmányozási szakember bevonásával, akik kiterjedt tapasztalatokkal rendelkeznek a sertéstartás területéről. Ők együtt egyedülálló szakmai tudást nyújtanak a mindennapi a sertéstartást illetően.
A BIOMIN sertésspecialistái együttműködnek a sertésneveléshez szükséges teljes körű tudásbázis felkínálásában, miközben aktuális információval és segítséggel is szolgálnak vevőinknek.
MIKOTOXINOK
A mikotoxinok a sertés számos szervét és szövetét célba veszik, közülük főként a májat, a beleket, a veséket és az immunkompetens szöveteket. Az eredmény; csökkenő teljesítmény és nagyobb érzékenység a kórokozók iránt. A tünetek gyakran lappanganak a sertésben, melyek ekkor manifesztálódnak legyengült állatok képében, lecsökkent szenzitivitással a vakcinákra és antibiotikumokra.
Nagy figyelmet kell fordítani az ún. fakultatív betegségekre - pl. Erysipelas, E. coli, Salmonella, Influenza, Pasteurella és Streptococcus. Ezeket a betegségeket stresszhatás váltja ki. A mikotoxinokról kimutatták, hogy megfelelő és szükséges feltételét képezik az ilyen fertőzések kialakulásához.
http://www.biomin.net/hu/fajok/sertes/mikotoxinok/  
ENDOTOXINOK
A sertéstartók érdeklődésének középpontjában áll az endotoxinok szerepe pl. a kocák MMA komplexében vagy a malacok hirtelen halál szindrómájában. Ez csak két példa az endotoxinnal kapcsolatos betegségekre, melyek anyagi veszteséget és többlet munkát is okoznak az állattartók számára.
Ugyanakkor, az endotoxinok önállóan nem okoznak betegséget, kivéve a szeptikus fertőzéseket. Inkább egy háttérben lévő betegség vagy „rendszer túlterhelés” következményét képezik. A Mycofix® Plus segít ezen endotoxinok megkötésében a bélben, ezzel csökkentik az állatra gyakorolt negatív hatást.
http://www.biomin.net/hu/fajok/sertes/endotoxinok/  
TAKARMÁNY- ÉS VÍZHIGIÉNIA
A higiénia fogalmába számos paraméter tartozik, melyek fontosak a sikeres állattartás biztosításához. A takarmány és a víz gyakran fertőzött baktériumokkal, beleértve olyan potenciális kórokozókat, mint az E. coli és a Salmonella spp.
A savanyítás és a megfelelő vivőanyag alkalmazása elősegíti a legoptimálisabb pH-értékek biztosítását az elülső és hátulsó bélszakaszban. Az alacsony és stabil pH fokozza a bél kórokozókkal szembeni ellenálló képességét, valamint kedvez a hasznos mikroflóra növekedésének, ami segíti az emésztést és növeli a tápanyag-felszívódást. Ez az utóbbi szempont különösen igaz kocáknál.
A malacoknál, ahol a gyomor pH-ja még nem stabilizálódott és a béltraktus még éretlen, a savanyítás alapvető a gyomor barrier támogatásához az emésztőrendszeren keresztül érkező kórokozókkal szemben.
http://www.biomin.net/hu/fajok/sertes/takarmany-es-vizhigienia/  

BÉLEGÉSZSÉG ÉS MENEDZSMENT
A sertések szükségleteinek kielégítése és betegségektől való megóvása kulcsfontosságúak a menedzsmenten és takarmányozáson keresztül a sertések maximális genetikai potenciáljának eléréséhez, a költségeket is csökkentve. A jó menedzsment és takarmányozás előfeltételei a sikeres gazdálkodásnak is, különösen nehéz időkben.
A sertések egészségénél a kulcsszó a "megelőzés" a higiénián és vakcinázáson keresztül. A megelőzések kevesebb anyagi befektetést igényelnek a különböző betegségek gyógykezelése során felmerülő költségekkel szemben. A test védelmét összetett rendszerek látják el, melyeket vakcinázással támogatni kell. Ezeket a védelmi rendszereket védeni kell az azokat gyengítő toxinoktól is. A helyes takarmányozás ugyanakkor az egészséges bél kialakulását segíti elő.
A keringő antitestek 70%-a származik a bélből. Számos kórokozó képes az immunitás gyengítésére, közvetett és közvetlen hatás révén. Egyes antibiotikumok és a legtöbb mikotoxin gyengíti az immunitást és szubklinikai megbetegedéseket okoz, melyek mindig teljesítmény-csökkenéssel járnak.
Az immunrendszer mikotoxinok általi gyengítésének jól ismert következménye a krónikus folyamatok aktiválódása. Ezt dokumentálták az Erysipelothrix rhusiopathiae általi fertőzés (erysipelas), salmonellosis, colibacillosis, streptococcosis, sertésdizentéria és campylobacteriosis esetén, a vakcinára adott immunválasz gátlása révén. Az egészséges bél csökkenti az immunstimulációt, ezzel elkerülve bármilyen szükségtelen energia- és fehérjeveszteséget, miközben növelve az állat felkészültségét a valós és specifikus betegségekre adandó válaszra. A hibás bélműködés szintén egyes mikotoxinok következménye, ami a bélfal barrier gyengüléséhez vezet, így az kevésbé lesz ellenálló a toxinokkal és a baktériumokkal szemben.
A malac emésztőrendszere lassan fejlődik. Először a gyomor pH növekedése zajlik, azután alakul ki a bél mikroflóra és kezdődik meg az emésztő enzimek termelődése.
A savanyítás a „hasznos” baktériumtörzsek korai kolonizációját segíti elő a fiatal bélben, melyek versenyeznek a kórokozó baktériumokkal. Ez időt ad a malacnak az erős védekező rendszer felépítésére, hogy megvédje magát a bakteriális kihívások ellen és hatékonyan dolgozza fel a tápanyagokat.
A hatékony immunkompetens rendszer kifejlődése elengedhetetlen a az egészséges belekhez. A bizonyított fitogének alkalmazása felnőtt állatoknál támogatja a bélegészséget, előnyös hatással a kívánatos bél mikroflórára, a takarmány-felvételre és hasznosulásra. A fitogének képesek a bélsejtek antioxidáns reakciójának serkentésére és a gyulladásos folyamatok mérséklésére is.
http://www.biomin.net/hu/fajok/sertes/belegeszseg-es-menedzsment/  

TAKARMÁNY-ÉRTÉKESÜLÉS
A gabona- és sertéspiac ingadozásai erősen befolyásolják a sertéstartás jövedelmezőségét. A takarmány-értékesülés nem csak a jövedelmezőség kulcsfontosságú paramétere, de hatással van a gabonák és fehérjék felhasználásának fenntarthatóságára is ezen a bolygón. A jobb takarmány-értékesülés jobb tápanyag emészthetőséget, a belek jobb egészségi állapotát és kevesebb bélsár termelését is jelenti.
Számos tényező, köztük a menedzsment, a tartási körülmények, az állat neme, genetikája és a takarmányozás vannak hatással a takarmány-értékesülésre. A BIOMIN azon dolgozik, hogy a takarmány-értékesülést a takarmányozás területén szerzett tudásával és kipróbált, a tápanyagok emészthetőségének növelését segítő kiegészítőkkel javítsa.
http://www.biomin.net/hu/fajok/sertes/takarmany-ertekesueles/  

HÚSMINŐSÉG
A jó minőségű hús annak az eredménye, hogy engedjük a baktériumoknak saját szerepük betöltését a hús megfelelő érlelésben anélkül, hogy az ártalmas lenne a fogyasztóra nézve. A sertéseket meg kell védeni a toxinoktól, amelyek aláássák a bél és az immunrendszer védelmét a savanyításon vagy az előnyszerzésen keresztül, a hasznos baktériumok rovására. A fitogén anyagok gátolják a gyulladást. és lehetővé teszik az állat genetikai potenciáljának kiteljesedését, az esszenciális tápanyagok emésztésének, felszívódásának és hasznosulásának javításán keresztül. A megfelelő takarmány biztosítja a legjobb minőségű húst.
http://www.biomin.net/hu/fajok/sertes/husminoseg/   

BIOMIN Magyarország Kft. 2040 Budaörs, Budapesti út. 55/a
Tel.: +36 23 703 016 Fax: +36 23 703 017
Directions: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Magágykészítés felsőfokon!

Magágykészítés felsőfokon!Függesztett magágykészítő kombinátorok 1,1 m-es...

Bővebben...

Szárítótelepi megoldások

Tower Dryer – toronyszárító TOWER DRYER / T-TOWER DRYER Mezőgazdasági...

Bővebben...

Kiegészül a Väderstad palettája

A Väderstad megvásárolja a dán Thyregod A/S sorközművelő kultivátor...

Bővebben...

Tehermozgatás

Tehermozgatás könnyedén A mindennapi munka során jól jöhet egy raklapvilla a...

Bővebben...

Erősebb immunrendszer...

Erősebb immunrendszer természetes eredetű takarmányadalékkal - innovatív...

Bővebben...

A fejlődés több...

VELOX-KER Kft., illetve elődje a Top-FARM Kft. 1996 óta képviseli a MASSEY...

Bővebben...

Tárolási megoldások a RICHEL segítségével

GRAVETTI megoldás a magyar mezőgazdaság számára a RICHEL segítségévelŐszintén...

Bővebben...

Mi történik...

Mi történik, ha nem megfelelő a fermentáció?A nem megfelelő fermentáció...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK