Egy fénykép margójára

2018. július 17. kedd
Oláh Margó
19073

Egy fénykép margójára

Az idei, meglehetősen szokatlan időjárású tavasz és nyárelő sok más egyéb 

probléma mellett számos növénykultúrában indukált növénykórtani jellegű problémákat. A különböző kórokozók elleni védekezés gyakorta erősen megterhelte a gazdálkodók pénztárcáját. Ugyanakkor hatékony védekezés hiányában sok mezei kultúra állományában olyan súlyos kártétel alakult ki, amely a termesztést már eleve veszteségessé tette.      Hálózatos és barna levélfoltosság sárga és törpe rozsda tavaszi árpán (Fotó: Hertelendy P.)
Így volt ez idén a tavaszi árpa esetében is. E meglehetősen kényes tavaszi kalászos számára már eleve jókora hátránnyal indult az idei év. A márciusi havazás és fagyok, a hideg, csapadékos időjárás nem tette lehetővé a minél korábbi vetést igénylő árpának, hogy a talajba kerüljön. A márciusi tél után beköszöntő nyárias tavasz és a vele járó aszályos időjárás nagyon visszafogta a kultúra fejlődését, ráadásul erőteljesen segítette a lisztharmat drasztikus mértékű felszaporodását. Viszont az igazi „fekete leves” csak június hónapban érkezett.
A júniusi csapadékos időjárás szinte egyszerre segítette a tavaszi árpát támadó nekrotróf és biotróf kórokozók erőteljes és pusztító hatású fellépését. Ahogy a mellékelt képen látható (egy kattintással nagyítható), egyszerre lépett fel szélsőségesen nagy populációval a gyakoribb, de kisebb pusztító erejű barna levélfoltosság, a korábban ritkább, de állományok megsemmisítésére képes hálózatos levélfoltosság. Mindezek mellett idén már kora tavasztól rendkívül erős fertőzéssel jelent meg a máskor csak aratás előtt jelentkező törpe rozsda. Hogy a kép teljes legyen: A tavaszi árpán szélsőségesen ritkán előforduló sárga rozsda is megjelent egyes állományokban.
A meglehetősen kis lombozatot kifejlesztett tavaszi árpa számára ez a kórokozó-együttes már sok volt, így azok a gazdálkodók, akik időben, még a lombozat fertőződésének elején nem védekeztek e betegségek ellen, súlyos, akár totális mértékű lomb- és termésveszteséget is kénytelenek lehettek elkönyvelni. A felsorolt betegségek egyike sem elpusztíthatatlan. Időben végrehajtott fungicides kezelésekkel még ilyen körülmények mellett is jó termést lehetett betakarítani. A hatékony védekezés kulcsa ugyanakkor egyértelműen a helyes időzítés, a meglehetősen korai kezelési időpont választása volt.
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/egy-fenykep-margojara   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Ősgabona fajtákat...

Ősgabona fajtákat is aratnak az ökotermelőkPéter-Pál napjával megkezdődik a...

Bővebben...

A gazdálkodás jövője

AZ ÚJ  Q   S O R O Z AT A GAZDÁLKODÁS JÖVŐJEWORK SMARTER. NOT...

Bővebben...

Nagy mennyiségű...

Nagy mennyiségű műtrágya kiadagolásaA front függesztésű FH 2200...

Bővebben...

Vitamed Pharma...

Vitamed Pharma az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokonTöbb mint 15...

Bővebben...

A Väderstad bővíti...

A Väderstad bővíti gyárát és növeli kapacitását az új gyárközponthoz...

Bővebben...

Díjat kaptunk

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában Omikron Kft. - ORS-6/3 FM...

Bővebben...

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?Beszélgetés Lajos Mihály...

Bővebben...

Lakóautó, lakókocsi hajók

Mindenki azt teszi a sátor alá, ami már máshová nem fér be. Többnyire ez...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK