Támad a fitoflóra

2018. július 18. szerda
Oláh Margó
10361

Támad a fitoftóra

Az idei, eddig meglehetősen csapadékos nyárelő több nedvesség és kimondottan cseppfolyós víz igényű kórokozó számára kiváló feltételeket teremtett a szaporodásra, a termesztett kultúrák megfertőzésére és a gazdáknak való károkozásra. Bár az ilyen, csapadékosabb nyár alapvetően szinte valamennyi gombás eredetű növénybetegség terjedését segíti, de a peronoszpóra félék közé sorolható gombák kimondottan igénylik a hűvösebb, párásabb és vizesebb időjárást, valamint a növények felszínén kialakuló filmszerű víz bevonatot.


A peronoszpóra félék családjába tartozó fitoftóra (Phytophthora infestans), vagy más néven a tápnövénytől függően burgonya-, illetve paradicsomvész számára az idei nyárelő ideális feltételeket teremtett egy komolyabb járvány kialakulásához is. A kórokozó döntően már petespóraként telel át a korábbi burgonya és paradicsom táblák talajában. Fertőzése sokáig nem tud megindulni, mivel a széles sortávra ültetett paradicsom és burgonya állományok fiatal korban nem tudják megtartani a nedvességet, levélzetük gyorsan felszárad. A lombzáródás időszaka után viszont mindkét kultúra esetében kialakulhatnak az öntözés, vagy a csapadékhullás után vízfilmmel sokáig borított levélfelületek. A fitoftóra csak ekkor tud fertőzni. 
 
Fitoftóra tünete paradicsom vegetatív részein (fotó: Hertelendy P.)

A betegség a nagyon fogékony fajtákon kedvező időjárás esetén rendkívül gyors lefolyású, egy nap alatt akár hektár számra pusztulhatnak el a növények. Ilyenkor úgy néz ki a megfertőzött növényállomány, mintha leforrázták, vagy leperzselték volna. Átlagos fogékonyságú burgonya- és paradicsomfajtákon a betegség a leveleken és a szárakon kialakuló barnás foltok alakjában jelentkezik, melyek szélén – főleg párás, harmatos, szélcsendes reggeli órákban – szabad szemmel is jól látható fehéres bevonatként látszik a kórokozó zoosporangium tartóinak tömkelege.

A fitoftóra ellen nem nehéz dolog a védekezés. Mind a burgonya, mind a paradicsom esetében léteznek rezisztens fajták, illetve olyan toleráns fajták, amelyeken megél, sőt szaporodik is a kórokozó, de számottevő kárt nem tud okozni. Burgonya esetében pl. szélsőségesen fogékony fajta a Cleopatra, Red Scarlett, Cherie, Russet Burbank, Laura. A hazánkban rendkívül népszerű Desirée fajta csak közepesen fogékony, a tünetek megjelenése után is marad még ideje a gazdának hatékony védelemről gondoskodni. Ellenálló fajtának tekinthető pl. az Agria és szinte valamennyi hazai, Keszthelyen előállított fajta. Rezisztens fajták termesztése esetén – néhány kivételtől eltekintve – kémiai védekezésre gyakorlatilag nincs is szükség.

A fitoftóra elleni védekezés növényvédő szerekkel is lehetséges és hatékony is lehet. Nyilvánvalóan figyelembe kell venni azt, hogy a védelemnek a növény lehetőleg teljes, föld feletti részére ki kell terjednie és lehetőség szerint a hatóanyag hamarabb legyen a növényen, vagy benn a növényben, mint a fertőzés időpontja. A preventív védelem a leghasznosabb és leghatékonyabb. Már megindult fertőzés esetén csak a speciálisan a peronoszpóra féle gombák ellen kialakított fungicidek használata.             Fitoftórás foltok burgonya levelén (fotó: Hertelendy P.)
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/tamad-a-fitoftora  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Szármaradvány beforgatásához

Hazai gépgyártónk ajánlata szármaradvány beforgatásához Minőség,...

Bővebben...

A Väderstad első műhelye

Rune Stark, a Väderstad alapítója Rune Stark és felesége, Siw 1962-ben hozták...

Bővebben...

Farmgép fejlesztések

Köszönjük, hogy figyelmével megtisztelte vállalatunkat!Őszintén reméljük, hogy...

Bővebben...

Környezet-hatékony technológia

Omikron ORS FM sorközművelő tápkultivátor, mely...

Bővebben...

Önitató szaküzlet

Az Önitató Kft. 1993 óta áll az állattartók szolgálatában. Vállalkozásunk az...

Bővebben...

Fúró-, vágó- és...

Fúró-, vágó- és csiszolóanyagok a tökéletes eredmény érdekében Professzionális...

Bővebben...

Az igazság...

Az igazság mindig a részletekben rejlik – a Shelterall sátrak minőségi...

Bővebben...

Körmöző kaloda

SZARVASMARHA KÖRMÖZŐ KALODA FESTETTMűszaki leírás Szarvasmarha kezelőkaloda...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK