Nem kell engedély...

2018. július 24. kedd
Oláh Margó
16369

Nem kell engedély a gyümölcsös telepítéséhez, elég ha bejelentjük

2018-tól a gyümölcsösök telepítése már nem engedélyköteles, de az árutermő gyümölcsös esetén előzetes bejelentéshez kötött a 2500 m2-nél nagyobb területek esetén. A kataszteri besorolásra is csak akkor van szükség, ha egy elnyert pályázat ezt kifejezetten előírja. A kataszterbe vonást a Nébih-től kérhetjük.

2018-tól a gyümölcsösök telepítése már nem engedélyköteles, de az árutermő gyümölcsös esetén előzetes bejelentéshez kötött a 2500 m2-nél nagyobb területek esetén. A bejelentést formanyomtatványon a megyeszékhely szerinti járási hivatalnál kell megtenni. Ez alól kivétel Pest megye, ahol az Érdi Járási Hivatal, és Csongrád megye, ahol a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal illetékes.

Jelentős könnyítés az is, hogy a bejelentéséhez nem kell csatolni mellékleteket, így sem talajvédelmi tervet, sem ökológiai alkalmassági igazolást, sem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal határozatát a terület gyümölcs termőhelyi kataszterbe sorolásáról. Tehát nem kötelező a kataszterbe sorolási eljárás lefolytatása, kivéve akkor, ha egy elnyert pályázat erre kötelezi a telepítőt.

Az előzetes bejelentés formanyomtatványon történik, és illetékmentes. Természetes személy gazdálkodó (például őstermelő) papíralapon, postai úton, vagy elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) nyújthatja be. Gazdálkodó szervezetek a cégkapu, egyéni vállalkozók az ügyfélkapu használatára kötelezettek. E-mailben küldött beadványokat a járási hivatalok nem fogadnak be. A bejelentés alapján a telepítési szándékot a járási hivatal nyilvántartásba veszi, majd a gyümölcsültetvény telepítésének megtörténtét, az ültetvény részletes adatait a telepítés befejezését követő 30 napon belül ismét be kell jelenteni az illetékes járási hivatal részére. A hivatal 50 000 forinttól 200 000 forintig terjedő bírsággal sújtja azt, aki gyümölcsültetvényt bejelentés nélkül telepít.

Törvényi előírás, hogy a 2018. január 1. előtt telepített ültetvényeket – az új megyei gyümölcsültetvény kataszter felállításához – nyilvántartásba kell venni.

Az ültetvénykataszter nem azonos a termőhelyi kataszterrel! Az ültetvénykataszter kötelező és járási hivatali feladat, a termőhelyi kataszterbe sorolás pedig Nébih-é, és nem kötelező, kivéve, ha egy támogatási jogcím ezt előírja. Az új, megyei szintű űltetvénykataszterbe minden, a korábbi szabályok szerint engedélyezett, 2500 m2-nél nagyobb gyümölcsöst 2018. december 31-ig be kell jelenteni az illetékes járási hivatalhoz. A bejelentésre kötelezett az ültetvény használója.

2019. január 1-jétől már 20 000 forinttól 50 000 forintig terjedő bírságra számíthat az, aki a kötelezettségét elmulasztja. Viszont ezzel a lépéssel a 2018 előtt engedély nélkül telepített ültetvények is szankciómentesen legalizálhatóak.

A telepítés befejeztével a hivatal helyszíni szemlét rendel el. Ekkor már rendelkeznie kell a gazdálkodónak érvényes talajvédelmi tervvel, és a szaporítóanyaggal kapcsolatos dokumentáció ellenőrzése a telepítés helyszíni szemléjén történik.

Borszőlő termőhelyi kataszterbe sorolt területeken gyümölcsös telepítése csak az illetékes hegyközség hozzájárulásával lehetséges.

Ezért ahol ez indokolt, a gyümölcsültetvény telepítése előtt szükséges az illetékes hegyközségnél tisztázni, hogy az adott terület szerepel-e a borszőlő termőhelyi kataszterben. Amennyiben igen, akkor a gyümölcsös telepítésének megkezdése előtt kérni kell a hegyközség írásbeli hozzájárulását a tervezett ültetvény telepítéséhez.

Gyümölcsültetvény termőhelyi kataszterbe nem sorolt területen is telepíthető, így abban az esetben, ha csak saját anyagi forrásait használja fel a gazdálkodó egy ültetvény létesítéséhez vagy fenntartásához, nem kötelező a terület termőhelyi kataszterbe sorolása. Ha viszont egy támogatási jogcím miatt erre kényszerülünk, akkor a termőhelyi kataszterbe vonásra irányuló kérelmet a Nébih-hez lehet formanyomtatványon benyújtani. Ehhez szükség van a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ által előzetesen kiállított ökológiai szakvéleményre és a talajvédelmi tervben előírt vizsgálati adatokra, valamint egy helyszíni szemlére is. A bejelentett ültetvényekkel kapcsolatos bármilyen változást 30 napon belül a járási hivatalhoz kell bejelenteni (pl. termőre fordulás, újratelepítés, kivágás, vagy a használó személyében történt változás).   http://emva.hu/nem-kell-engedely-a-gyumolcsos-telepitesehez-eleg-ha-bejelentjuk/

Forrás: www.agrarszektor.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

A vevők bizalmáért

Az Sz-Agro 2007 Kft. 2007 év elején alakult cég győrzámolyi központtal....

Bővebben...

Mikotoxinok hatásai

MIKOTOXINOK HATÁSAIA kérődzők rendelkeznek bizonyos kapacitással, hogy...

Bővebben...

Borjak téli takarmányozása

Borjak téli takarmányozása és menedzsmentjeDr. T. Turner, Josera CalfCareA...

Bővebben...

A legjobb takarmányminőség

A legjobb takarmányminőség KörbálázóIMPRESS körbálázónkkal növeljük az...

Bővebben...

Szántástól a magágyig

Szántástól a magágyigA RexiusTwin a legnehezebb talajművelő eszköz a piacon,...

Bővebben...

Az év első nagy híre

Az év első nagy híre: a SAMSON csoport átveszi a PICHON INDUSTRIES...

Bővebben...

Álmokból tervek

Üdvözöljük!Miért éppen minket válasszon?Talán azért, mert "Nálunk közös A...

Bővebben...

Gépriport egy profi tollából

Gépriport egy profi tollábólHatala László írása Az eddigiektől eltérően, most...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK