Autodepth

2018. július 27. péntek
Oláh Margó
21728

Változó mélységű talajművelés – AutoDepth

A talajművelés során,- a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával- elsősorban a víz – és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk meg. Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő- és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel és az eredményes növénytermesztéssel. Gyakori és felesleges műveléssel káros hatásokat, szerkezetromlást és tömörödöttséget okozhatunk. Szántóföldi kísérletek és tapasztalataink bizonyítják, hogy a csapadék eloszlása a talajban, annak természetes állapotában a legkedvezőbb. Feladatunk a káros tömörödöttség megszüntetése, a bolygatás minimalizálásával a talaj természetes állapotának tartós fenntartása.
Működési elv
Elektromos vezetőképesség mérésére alkalmas talajszkenner millisiemens per méter (mS/m) mértékegységben ECa értékeket mér, és ezekhez hozzárendeli a tábla bizonyos pontjainak földrajzi koordinátáit. A műszer az ECa értékek alapján alkalmas a felszíntől mért tömörödött rétegek megjelölésére és tömörödöttségi térkép létrehozására.
Az eszközrendszer mélységszabályzó egységének (AutoDepth) mikroprocesszora értelmezi a szkenner által készített adathalmazt elektromos jel formájában, és kalibrációt követően az erőgép – művelőeszköz gépkapcsolat hidraulika rendszerébe csatlakoztatott elektromos vezérlésű proporcionális hidraulika szelep vezérli a művelőeszköz mélységállító munkahengerét. A lazító hidraulikus munkahengeréhez egy lineáris vagy ultrahangos szenzor rögzítése szükséges, amely folyamatos visszacsatolást biztosít a mikroprocesszor számára a munkahenger elmozdulásának mértékéről, ilyen módon valósul meg a mélységállítás.
A rendszer üzemel valós idejű – real timeüzemmódban, ami azt jelenti, hogy a traktor elejére szükséges rögzíteni a szkennert, amely a tömör réteg elhelyezkedéséről szolgáltat információt. A technológia alkalmazható off-line üzemmódban is, amikor előzetes szkenneléssel határozzuk meg a tömörödött rétegek helyét. Ezt követően az AutoDepth rendszerhez csatlakoztatott számítógépre feltöltött shape fájl segítségével történik a művelés. Ez utóbbi esetben az applikációs térkép elkészítése során agronómiai tapasztalataink alapján megváltoztathatjuk a mért adatokat és a talajművelést teljes mértékben az adott tábla sajátosságaihoz igazíthatjuk.
Kinek ajánljuk?
Gazdasági és talajvédelmi okokból érdemes figyelmet fordítanunk a változó mélységű talajművelésre, a helyspecifikus gazdálkodás meghatározó eleme lehet. A rendszer működésének feltétele hidraulikus mélységállítású művelőeszköz használata. Számos, Magyarországon is forgalmazott talajlazító és nehézkultivátor is alkalmas a feladatra.
Eredményeink
Több helyszínen, különböző talajtípusokon összehasonlító vizsgálatokat végeztünk. A hagyományos és változó mélységű talajművelés között üzemanyag megtakarítás szempontjából minden esetben sikerült pozitív eredményt mérnünk:

https://agrofil.hu/hirek/valtozo-melysegu-talajmuveles-autodepth-2  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Megoldást találunk

Géptárolás, ahogyan mi a Gravetti Kft-nél gondoljukAhogy véget ér a nyár,...

Bővebben...

Környezet-hatékony technológia

Omikron ORS FM sorközművelő tápkultivátor, mely...

Bővebben...

Az élőflóra jelentősége

Mikrobiom: mindenhol jelen van, és szinte mindenre hatással vanA bélben élő...

Bővebben...

A hazai beruházási intézkedések

A közös agrárpolitika intézkedéseinek bemutatása III.A következő hetekben...

Bővebben...

Az állatokról...

Az állatokról való gondoskodás a szántóföldön kezdődik, miért is az ELHO...

Bővebben...

A hosszú élettartamú...

A Väderstad bemutatja a hosszú élettartamú Marathon követőboronátA világ egyik...

Bővebben...

Regisztrálja használt...

Használt Väderstad munkagépet vásárolt? Nagyszerű! Ha regisztrálja...

Bővebben...

Hatékonyan teljesít

Az új Väderstad CrossCutter Disc hatékonyan teljesít a modern gazdálkodás...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK