A betakarítás veszélyei

2018. augusztus 07. kedd
Oláh Margó
29329

A betakarítás veszélyei

Nyár van, ez a hazai mezőgazdaságban a betakarítás ideje. Érésük idejének megfelelően a kalászos gabonák is mind kombájn alá kerülnek. A kalászosok betakarítása az őszi árpával kezdődik és a hosszú tenyészidejű búzákkal és a rozzsal szokott befejeződni.
A kalászos gabonáknak sajnos van néhány olyan betegsége, amelyek jelenléte a betakarított termésben egyáltalán nem kívánatos. A száraz gabonában ezek a gombák általában már nem képesek terjedni, újabb szemeket megfertőzni, viszont jó néhányuk olyan mérgező anyagokat, mikotoxinokat termel, amelyek emberre, állatra egyaránt nagyon veszélyesek lehetnek.
A tárolt gabona esetében szinte mindenkinek a fuzáriózis és a különböző fuzárium fajok toxinjai jutnak az eszébe. Való igaz: nem véletlenül ennyire „közismertek” ennek a gomba nemzetségnek a fajai. A kikalászolt, majd a virágzó növényt megfertőzve a gabonaszemek belsejéig is elhatolnak és káros, melegvérű élőlényekre veszedelmes méreganyagaik miatt a megtermelt és betárolt gabona igen jó eséllyel eladhatatlanná és felhasználhatatlanná válik.
A fuzáriózis ellen a kalászosok kikalászolásától egészen a viaszérés elejéig érdemes és kell is védekezni. A fuzáriózis kórokozói nem leküzdhetetlen ellenfelek, helyes agrotechnikával, vetésváltással, fajtahasználattal és végül fungicidek bevetésével jó eséllyel sikerülhet megvédeni gabonáinkat a fuzáriózistól. Ha már megtörtént a baj, akkor a fertőzött szemek tisztítással még eltávolíthatók a termésből. Ekkor a toxin tartalom miatti minőségi kár 1 – 2 tonnás tisztítási veszteség után mennyiségi kárrá alakul át.                                Fuzárium fertőzés kalászon (fotó: Hertelendy P.)
A fuzáriózis mellett egyre többször tűnik fel a rozs, tritikálé, sőt a hibrid búza állományokban is az anyarozs. A betegség kórokozója, a Claviceps purpurea nevű tömlős gomba szintén virágzáskor fertőz. A fertőzés nyomán egyes gabonaszemek feketés lila színű szkleróciumokká alakulnak át. Ez a gomba is hírhedten toxin termelő. Bár az anyarozs fő toxinja, az ergotamin híres a tudatmódosító hatásáról, azonban rendkívül toxikus is. Aki ettől a gombától, illetve toxinjától „betép”, az igen jó eséllyel bele is hal az anyarozzsal való találkozásba. Sajnos az anyarozs szkleróciumainak egy része a mérete és fajsúlya miatt sem tisztítható ki a terményből. A kései fertőzésekből kialakuló szkleróciumok mindennemű tisztítási próbálkozás után is benne maradnak a szennyezett tételben.
Mielőtt aratnánk, de a betárolás előtt feltétlenül nézzük meg: mi az, amit learattunk? Nincs-e benne nem várt kórokozó.
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/a-betakaritas-veszelyei   


Anyarozs szkleróciumok (fotó: Hertelendy P.)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A helyspecifikus...

A Väderstad bemutatja a helyspecifikus táblatérkép alapú talajművelést és az...

Bővebben...

Jó lenne jól csinálni...

Jó lenne jól csinálni már a kezdetektől, hogy ne érje veszteség.Az alacsony...

Bővebben...

Erősebb immunrendszer...

Erősebb immunrendszer természetes eredetű takarmányadalékkal - innovatív...

Bővebben...

Weidemann

Weidemann – a vállalat a gép mögöttSokat írtunk már a Weidemann gépek...

Bővebben...

Nagy mennyiségű...

Nagy mennyiségű műtrágya kiadagolásaA front függesztésű FH 2200...

Bővebben...

Vonóbekötés rendszerek

Vonóbekötés rendszerek – Scharmüller A SCHARMÜLLER GmbH & CoKG cég, mint...

Bővebben...

A tavaszi fagyvédelem...

A tavaszi fagyvédelem legkorszerűbb módja!FROSTBUSTER F501 Rövid leírás: A...

Bővebben...

Szimbiotikus gél naposcsibék számára

A BIOMIN bemutatja a PoultryStar® Hatchery szinbiotikus gél cseppet...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK