A napraforgó érésének rejtelmei

2018. augusztus 30. csütörtök
Oláh Margó
11502

A napraforgó érésének rejtelmei

A szántóföldi kultúrák közt egyre népszerűbb, a vetésterületből egyre nagyobb részarányt elfoglaló napraforgó érése a forró augusztusi napokon jelentősen felgyorsult. A nyári hőségben a növény érését felgyorsítva, esetleg kényszer érést okozva néhány melegkedvelő kórokozó is megjelent, gondokat okozva ezzel a termesztőknek.

A lépten–nyomon előforduló, nagy, feketésbarna foltok a még zöld napraforgó állományban a hamuszürke szártőkorhadás (Macrophomina phaseolina) kártételét mutatják. Ez a trópusi kórokozó a meleg talajban érzi jól magát és fertőzése nyomán a napraforgó termése csökken, viszont rendkívül gyors kényszerérés is bekövetkezik. Ez tábla szinten meglehetősen heterogénné teszi a termés víztartalmát, megnehezítve ezzel a gazdák dolgát a deszikkálás optimális idejének kiválasztása során.
A másik, szélsőségesen melegkedvelő és egyre gyakrabban feltűnő betegség a rhizopuszos korhadás. A fertőzést a különböző Rhizopus fajok, döntően a Rhizopus nigricans okozza. Általában az érés utolsó szakaszában szokott fellépni és ilyenkor a tányér további szárításával csak segíti a gazdákat a víztartalom csökkentésével. Viszont – ahogy idén is – korábbi fellépése esetén a még magas víztartalmú  A kibuggyanó erjedt folyadékon táplálkozó legyek  szövetek megtámadása során azok alkoholos erjedését indíthatja el.
A betegség tünetei leginkább a tányérokon, illetve a legfelső leveleken, főképp a levélnyeleken alakulnak ki enyhe barnás, később feketés elszíneződés alakjában, melyet gyakran fehér, habos folyadék kiválás is kísér és az alkohol tartalmú folyadéknak enyhe, édeskés, likőrökre emlékeztető szaga is van.
A rhizopuszos korhadás ilyetén megjelenési formája mágnesként vonzza a napraforgó táblák környezetében tartózkodó rovarok jelentős részét. Az érésben lévő napraforgó állományok ilyenkor egyfajta össznépi kocsmává alakulnak át a rovarok számára, ahol a legkülönbözőbb rovarok hódolnak az alkohol fogyasztás rájuk is veszélyes élvezetének.
Sajnálatos módon az ilyen napraforgó táblákon nagyon sok méh is jelen van. A „berúgott” méhek igen gyakran nem térnek vissza a kaptáraikba, hanem több napig is a táblán maradnak a delirium tremens állapotában, míg el nem pusztulnak. Az sem tesz jót a méheknek, hogy olyan, ragadozó fajokkal italoznak együtt, mint pl. a darazsak, amelyek a nyári melegben, alkoholtól fűtött állapotban még az átlagnál is agresszívabbak. A méhészek számára egy rhizopuszos korhadással sújtott napraforgó tábla jelenléte a közelben akár számottevő állománypusztulással is járhat.
A mámoros táplálkozás vége
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/a-napraforgo-eresenek-rejtelmei   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Pályázati dömping

A Natura 2000-es gyepterületeket kompenzáló kiírás már meg is jelent, de...

Bővebben...

Díjat nyertek

Bemutatjuk A 2024. évi AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjak nyerteseitHazai...

Bővebben...

A helyspecifikus...

A Väderstad bemutatja a helyspecifikus táblatérkép alapú talajművelést és az...

Bővebben...

Hengerbála etető

Hengerbála etető 12 állásos 2,1 M, Hengerbála etető erősített 12 állásos 2,1 M...

Bővebben...

Modern és egészségtudatos...

Modern és egészségtudatos állattartásra kínál megoldást a Dr. Bata Zrt. A Dr....

Bővebben...

Betakarítás és szárzúzás egy menetben

Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. 1993-ban alakult, 100 %-ban...

Bővebben...

Vadkár védelem

Az Önitató Kft. 1993 óta működik: korábban csak állat önitatók gyártásával és...

Bővebben...

Lovaskocsit adtak...

Lovaskocsit adtak az Alfa-Gép ajtónálló Hoffer traktorjáértIdén augusztus...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK