A zöldítés árnyoldalai

2018. október 25. csütörtök
Oláh Margó
24862

A zöldítés árnyoldalai

A szántóföldi növénytermesztés – tetszik, vagy sem – az agrár ökoszisztéma szerves része és mint ilyen, nem lehet független a környezetében élő élőlények sokaságától. A különböző élőhelyeken megtalálható állatok és más élőlények sokasága akkor is kapcsolatba kerül az általunk termesztett kultúrákkal, ha azt netán nem akarjuk, vagy nem veszünk róla tudomást. A biodiverzitás egy lassacskán már elcsépelt szó, de pont ez hozza létre a politikában már agyonhasznált kifejezést, a fékek és ellensúlyok rendszerét az agrárökoszisztémán belül. Ez segít – más egyebek mellett – abban, hogy egyes kártevők ne tudjanak nyakló nélkül felszaporodni.
A zöldítés, amelynek megléte alatt tilos a területen kémiai növényvédelmet alkalmazni, elsődlegesen a beporzó szervezetek segítését célozza. Ha van egy adott területen minden időben elegendő virágzó növény, akkor mind a vad-, mind pedig a mézelő méhek állománya sokkalta nagyobb lehet, mint a zöldítés nélkül. Ez pediglen minden, mezőgazdaságból élő ember javát szolgálja.
Ugyanakkor a zöldítéssel kialakuló virágzó növényállományokban kialakulhatnak olyan károsító csoportok, amelyek a növényvédelem adta korlátozás hiánya miatt túlságosan nagymértékben felszaporodhatnak és veszélyeztethetik a szomszédos táblák növényállományát.
A zöldítésre nagyon gyakran használnak a gazdák különböző keresztes virágú növényfajokat. A fehér mustár, olajretek és társaik gyorsan kelnek, mélyre hatoló karógyökereikkel hatékonyan meg tudják találni a talaj mélyebb rétegeiben rejtőző vizet, miközben gyökérzetükkel lazítják is a talajt. Mind emellett kedvelt tápnövényei az olyan oligofág károsítóknak, mint pl. a keresztesvirágú növények földibolhái (Phyllotreta spp.). E fajok második nemzedéke a nyár folyamán sokszor a zöldítések növényzetén erősödik meg, majd a harmadik nemzedék imágói tömegesen támadják meg és pusztítják ki a közelükben elhelyezkedő őszi káposztarepce vetések növényzetét. A gyakorta szélsőségesen nagy létszámú bogár találkozása a még kicsinyke, a száraz ősz miatt vontatottan fejlődő repcével óhatatlanul nagy kártétel lehetőségét hordozza.             Földibolha kártétel (fotó: Hertelendy Péter)
A virágzó zöldítéseken mind emellett különböző polifág kártevők is igencsak jól érzik magukat. Nagy számban él itt a szinte mindenki által utált vándorpoloska (Nezera viridula) is. Jól repülő fajról lévén szó, a zöldítésekben felszaporodott populáció több kilométeres távolságon belül okozhat károkat akár a kiskertek növényzetében is.
A fejlettebb zöldítésekben lévő növényi szaporító szervek (bimbók, virágok, fiatal termések) ideális táplálékforrást jelentenek a szélsőségesen polifág kártevő gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyóinak is. Ez a vándorlepke faj hazánkban áttelel ugyan, de csak igen kis mennyiségben. Populációja a nyár folyamán délről, a Balkán félsziget addigra már kiszáradó, virágzó növényekben már szegény tájairól idáig repülő lepkék állományával növekszik meg ugrásszerűen. A nyáron hazánkban kikelő nemzedék viszont csak akkor vándorol tovább észak felé, ha hazánkban nem lel elég virágot, vagy más növényi szaporító szervet.
A virágzó zöldítések jelenléte kiváló táplálékforrás e polifág faj számára. A zöldítések állományán még jobban felszaporodó bagolylepkék nyár végére már egybemosódó generációi az ősz során szinte minden olyan növényre petét raknak, amely virágzik, vagy termést érlel. E folyamat eredménye pl. a szinte minden kukoricacsőben ott lévő jókora, vastag hernyó és a kártétel nyomán a nedvesebb őszi időjárásban kialakuló fuzáriumos csőpenészedés.
A zöldítés eme negatív hatásaira a hozzáértő 
Fuzáriumos csőpenészedés (Fotó: Hertelendy P.)  növényvédelmi  szakembernek érdemes és kell is felkészülnie.
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft 
https://agrofil.hu/szakcikkek/a-zoldites-arnyoldalai?fbclid=IwAR0DEaV1Z-VfetOjRRG5C_V_8OKvUaK0mQNHKgXlwSPjNDyoPc85Gne8IPA  

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Fontos változás

Fontos változás: Az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát adatszolgáltatást...

Bővebben...

Maximális tárolás...

Gravetti Sátrak az ipar szolgálatábanMaximális tárolás, minimális...

Bővebben...

Rugalmas alkalmazás...

Hígtrágya kijuttatása, bedolgozásaRugalmas alkalmazás hígtrágyáhozA FOX 300 D...

Bővebben...

Az élet kezdete

Az élet kezdete meghatározza a teljesítménytA kutatások egybehangzóan...

Bővebben...

Szervestrágya - jó minőség - jó áron!

"MIÉRT VENNE MAGASABB ÁRON, HA JÓ MINŐSÉGET JÓ ÁRON IS KAPHAT KÖZVETLENÜL A...

Bővebben...

Utat mutatunk

Utat mutatunkMegközelítési lehetőséget kell biztosítani a pázsiton, puha...

Bővebben...

Fúró-, vágó- és...

Fúró-, vágó- és csiszolóanyagok a tökéletes eredmény érdekében Professzionális...

Bővebben...

Egy géppel mindent!

MOBIL ZSÁKOLÓMÉRLEG Egy géppel mindent! MP-MZ -MO-ZSÁK- szemes anyaghozSzemes...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK