Nem kell mindig vegyszer

2018. november 26. hétfő
Oláh Margó
19025

Nem kell mindig vegyszer


Az idei évben is sok szántóföldi és kertészeti kultúra esetében alakult ki növényvédelmi veszélyhelyzet. Szinte évente vonulnak fel új, eddig nem, vagy csak alig ismert kártevők és kórokozók. Ezzel a folyamattal párhuzamosan viszont az Európai Unió felségterületén egyre inkább nehezül a hatékony kémiai növényvédelem. Új hatóanyagok már alig jelennek meg, a régi, megbízható hatóanyagok, készítmények meg egyre–másra tűnnek el. Mára már eljutottunk sajnos arra a szintre, hogy nagyüzemi termesztés során is van sok olyan probléma, amelyre hatékony készítmény már nem áll a termesztők és a növényvédelemért felelős szakemberek rendelkezésére.
A kiskertekben, kisgazdaságokban történő, döntően a szabadforgalmú készítményekre alapuló növényvédelem a rendelkezésre álló készítmények rendkívül szűk köre miatt sok esetben már gyakorlatilag képtelen a feladata ellátására.
Mielőtt azonban bárki a „kardjába dőlne” ezen folyamatok láttán, érdemes kicsit elgondolkodni azon, hogy nagyapáink, dédapáink generációja hogyan oldotta meg annak idején a védekezést. Akkoriban alig pár készítmény állt csak a felhasználók rendelkezésére és ezek némelyike, pl. az arzenikum néven ismertté vált, Darsin néven forgalmazott arzén-trioxid sokkalta veszélyesebb volt a szer felhasználójára, mint a megcélzott károsítóra.                                                                         Kórtani gyűjtemény körte levelén (fotó: Hertelendy Péter)
A válasz meglehetősen egyszerű: a nagy öregek még ismerték annak a kifejezésnek a jelentését, hogy „Integrált Növényvédelem”. Nem a gazdaboltba, vagy a növényvédő szer kereskedőhöz fordultak azonnal, hanem a fejüket használva az adott kártevő, vagy kórokozó életmódjának kellő ismeretével felvértezve olyan egyszerű megoldásokkal állták útját igen sok esetben a károsítók elszaporodásának, amelyhez nem szükségeltetik különleges tudás, engedély.
Az integrált növényvédelem valójában az összes, ismert védekezési módszer olyan kombinált, egymásra épülő felhasználását jelenti, ahol a vegyszer használat csak utolsó lépcsős megoldásként kerülhet szóba. Ebbe bele foglaltatik az illető talaj és környezet adottságaihoz leginkább alkalmazkodó növényfajok és fajták termesztése. Bele tartozik a növény igényeihez igazodó tápanyag ellátás. Bele tartozik pl. ültetvények esetén a sorok megfelelő irányban való elhelyezése. Bele tartozik többek között a mechanikai növényvédelem is, Lehullott fertőzött levelek (fotó: Hertelendy Péter)  illetve az alapvető növénytermesztési higiénia megtartása is.
Ha belegondolunk, nagyon sok olyan kórokozó károsítja kultúrnövényeinket, amelyek ellen a metszőolló, a gereblye a leghatékonyabb megoldás. A rügyekben telelő lisztharmat gombák és atkák ellen a fertőzött rügyek eltávolítása sokszor hatékonyabb a legjobb peszticidnél is. A fertőzött növényi maradványokon áttelelő kórokozók ellen a fertőzött részek eltávolítása szintén rendkívül hatásos. Erre a célra házikertekben a gereblye, nagyüzemi környezetben a különböző talajművelő gépek alkalmasak.
Az eszközök az integrált védekezés elemeinek megvalósítására most is rendelkezésre állnak. Sőt, egyes elemek, mint pl. a növényvédelmi előrejelzés sokkalta fejlettebbek, mint a múlt században. Csak használni kell őket és a kémiai növényvédelemben a jelen időszakra kialakult technológiai „lyukak” java része elfeledhető lesz. A kevesebb növényvédő szer használat ráadásul a termesztési költségekre is jótékony hatást gyakorolhat.
Hertelendy Péter
Agrofil-SZMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/nem-kell-mindig-vegyszer  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Árpa betegségek

Árpa betegségek – aktualitásokAz őszi árpa nem igazán tartozik a leginkább...

Bővebben...

Mitől fehér a határ

Mitől fehér a határ?Erre a találós kérdésre nyilvánvalóan több válasz is...

Bővebben...

Újabb kihívások

Újabb kihívások a repce őszi védelmébenA repce őszi növényvédelme meglehetősen...

Bővebben...

Áprilisi hernyófészkek

Áprilisi hernyófészkekÁprilis-május hónapban a határt, illetve a kerteket,...

Bővebben...

Magas rézpótlás

FITOHORM TURBO RÉZ LOMBTRÁGYA A növények a rezet ion-, vagy kelát formában,...

Bővebben...

Nitrát érzékenység

Nitrát érzékenység – Valóban akkora probléma?Akit érint annak biztosan....

Bővebben...

Támad a fitoflóra

Támad a fitoftóraAz idei, eddig meglehetősen csapadékos nyárelő több nedvesség...

Bővebben...

Szilárd vagy folyékony?

Szilárd vagy folyékony nitrogén (N) formák? Talajszkenner vagy...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK