Mi a polifenol?

2018. november 28. szerda
Oláh Margó
125314

A polifenolok alkalmazásának lehetőségei a megelőző takarmányozásban
Mi a polifenol?
​A természetes eredetű növényi hatóanyagok jótékony biológiai hatását évszázadokon keresztül alkalmazták a népi gyógyászatban. A modern gyógyszeripari kutatások is ezen alapulnak. A polifenolok közé tartozó flavonoidok a növényvilágban széles körben elterjedt vegyületek, amelyek elsősorban gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásukról ismertek (González et al. 2011). A mindennapokban előforduló fontosabb polifenol-források a vörösbor, kávé, kakaó, diófélék, gyógynövények és tea. Az ún. “Francia Paradoxon”, amely szerint a nagy mennyiségű vörösbor fogyasztás csökkenti a gyulladásos folyamatokkal járó betegségek előfordulási gyakoriságát, a legfőbb bizonyíték a polifenolok kedvező hatására (Georgiev et al. 2014).
A polifenolok biológiai hatását döntően befolyásolja kémiai szerkezetük, ami azt jelenti, hogy a különböző polifenolok más-más hatásmechanizmussal rendelkeznek. A különböző forrásokból származó polifenolok keveréke szélesebb spektrumban fejti ki gyógyhatását.
Lehetséges-e a polifenolok alkalmazása a takarmányozásban?
​A takarmányozási kísérletek terén egyre inkább előtérbe kerül a bioaktív összetevők, mint például polifenolok hatásának vizsgálata. Az Európai Unió 2006-ban betiltotta az élelmiszer-termelő állatok esetében a nem-terápiás célú gyógyszerek (antibiotikumok) takarmányban történő alkalmazását. Ezt követően számos EU-n kívüli ország is intézkedéseket tett a nem-terápiás célú gyógyszerek csökkentésére vagy betiltására. A termelők szívesen fogadták az erre irányuló rendelkezéseket, ugyanakkor az állati termeléshez kapcsolódó fertőzéseket kiváltó körülmények továbbra is fennállnak. A kedvezőbb állatjólét, ezzel együtt a magas szintű termelés fenntartása érdekében elsődleges feladattá vált a fertőzések megelőzése. A korszerű megoldások, mint például a polifenol/flavonoid összetevők kutatása és használata segít a termelőknek a változó piaci igényekhez való alkalmazkodásban. A polifenolok gyulladásgátló és antioxidáns hatására irányuló kísérletek jelentős pozitív eredményeket hoztak. Például a szőlőmag kivonatból előállított polifenolok igazoltan csökkentették a szarvasmarha gyulladásos provokációra történő sejtszintű válaszreakcióját. (Li et al. 2014). A JOSERA ezekre a felfedezésekre építette a DairyPilot FlavoVital® fejlesztését, amely a kérődzők számára kialakított többcélú kiegészítő, kombinálva a polifenolok, élő élesztő-kultúra és jól kiegyensúlyozott B-vitamin garnitúra egymást erősítő jótékony hatását. Egyre inkább középpontba kerül a takarmányozáson keresztül történő megelőzés és az immunrendszer természetes védekezőképességének támogatása. Ennek köszönhetően a gazdasági állatok ellenállóképessége megnő a fertőzéses megbetegedéseket kiváltó tényezőkkel szemben. A gyakorlatban a nutrigenomika kifejezést a génexpresszió takarmányozáson keresztül történő befolyásolására, ezáltal az állati termelés javítására irányuló törekvések jellemzésére alkalmazzák. Egyszerűen fogalmazva, a polifenolok használata a megelőző takarmányozásban sejt szinten segít az állatnak védekezni az anyagcsere jellegű gyulladásos folyamatokkal járó immunreakciókkal szemben.
Mi okozza az alacsony szintű gyulladásos immunreakciót?
​Az alacsony szintű gyulladásos választ kiváltó tényezők a sejtek szintjén folyamatosan provokálják a gyulladásos folyamatokat szabályozó géneket, ezzel az állat szervezetét állandó gyulladás előtti készenlétben tartva. Ezek között a tényezők között vannak, amelyek jól ismertek, pl. takarmányozási hiányosságok, nem megfelelő istálló higiénia és vannak kevésbé nyilvánvalók, mint pl. a zsúfoltság, nyári hőstressz, dolgozók által okozott stresszhatások. Az alacsony szintű gyulladásos választ kiváltó tényezők sejtszintű stresszhez vezetnek, ezért megnő az állat létfenntartó energia szükséglete, így csökken a tejtermelésre fordítható energia mértéke.
A nyár közeledésének idején a figyelem középpontjába kerül a hőstresszhez kapcsolódó termelési veszteség. A hőstressz elsősorban a takarmányfelvétel és a tejhozam csökkenésében nyilvánul meg. A tehén szervezete önfeláldozó, ezért a csökkent takarmánybevitel ellenére is igyekszik fenntartani a magas szintű tejtermelést. A tartalékok mobilizálása tovább súlyosbítja a sejtszintű stressz mértékét. A hőstressz által okozott terheléstől függően a tejhozam akár 35%-kal is csökkenhet. A tejtermelés visszaesésén kívül a hőstressz miatt megnő a csendes ivarzások előfordulási gyakorisága és romlik a vemhesülés.

Hogyan hatnak a polifenolok a gazdasági állatok teljesítményére?
​A polifenolok/flavonoidok a DairyPilot FlavoVital® kulcsfontosságú hatóanyagai, csökkentik az alacsony szintű gyulladásos immunválaszt szabályozó gének megnyilvánulását és növelik az antioxidáns kapacitást, ezzel támogatva az állat szervezetének védekezőképességét a gyulladásos készenléti állapottal szemben, így több energia marad a termelésre. A szárazonállás és a laktációs csúcs közötti átmeneti időszakban a tejelő tehenek anyagcsere-forgalmának hirtelen változása hatalmas terhet ró a bendőre, a májra, a tőgyre és a szervezet zsírraktáraira. Az ehhez adódó stressztényezők, mint a hosszabb ideig fennálló hőstressz, tovább fokozzák az immunrendszer igénybevételét, így a laktációs periódus legérzékenyebb termelési időszakában a tehén még kitettebb a különböző fertőzéseknek. Az anyagcsere zavarok (ketózis, szub-klinikai acidózis, zsírmáj szindróma) csökkentik a csúcstermelés szintjét, negatívan befolyásolják a tejhozamot a teljes laktáció során, meghosszabbítják a negatív energiamérleg időtartamát, ezzel kitolva a következő termékenyítés idejét, jelentősen késleltetve a következő laktáció megkezdését. A nyári hőstressz idején a komplett takarmányadag változása és a csökkent takarmányfelvétel miatt megnő az anyagcsere zavarok (pl. acidózis) előfordulásának kockázata.
A magas kockázattal járó stresszhatások elleni védekezőképesség erősítésére és a gyulladásos reakciók visszaszorítására irányuló intézkedések támogatják az állat szervezetét abban, hogy könnyebben elérjék a termelési potenciáljukat. Ezenkívül az alacsony szintű terhelésre adott gyulladásos immunválasz elnyomása azt az előnyt is megadja, hogy komoly fertőzés esetén a szervezet azonnal reagál. A DairyPilot FlavoVital® a takarmányon keresztül megelőző megoldást nyújt a tehén számára az alacsony szintű gyulladásos immunválaszhoz kapcsolódó termelési veszteségek csökkentésére még a legmagasabb hozamú telepeken is. A Dairy Pilot-tal kapcsolatos további részletekért lépjen kapcsolatba az Inter-Mix Kft. helyi képviselőjével.
Inter-Mix Mezőgazdasági Kereskedelmi Kft. https://www.intermix-agrar.com/2-hirlevel-1-cikk
Székhely/Raktár: 1172 Budapest, Rétifarkas utca 6.
Telefon: 06 1 402 10 10
Fax:06 1 402 10 11
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Raktár nyitva tartás /áru átvétel és kiadás:
Hétfő - csütörtök: 6:00 - 14:00
Péntek: 6:00 - 12:00

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A Väderstad Proceed

A Väderstad Proceed kettős díjat is nyert a SIMA kiállításonA Väderstad, mint...

Bővebben...

Skandináv technológia...

Skandináv technológia, skandináv minőség! Az ELHO a világ számos országában...

Bővebben...

Hatékony és professzionális

ELHO SC Pro rézsűzúzókSC 420/460 Pro rézsűzúzókHatékony,professzionális...

Bővebben...

A Väderstad első műhelye

Rune Stark, a Väderstad alapítója Rune Stark és felesége, Siw 1962-ben hozták...

Bővebben...

A fejlődés több...

VELOX-KER Kft., illetve elődje a Top-FARM Kft. 1996 óta képviseli a MASSEY...

Bővebben...

Fejlődve és tanulva

Az Sz-Agro 2007 Kft. 2007 év elején alakult cég. A gépek telephelyét...

Bővebben...

A talaj életre keltése

Közösen dolgozunk a sikeres jövő érdekében.A PÖTTINGER az elmúlt években...

Bővebben...

Önitató szaküzlet

Önitató Szaküzlet Az önitatók között talán a legelterjedtebb a falra...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK