Mi történik...

2018. november 29. csütörtök
Oláh Margó
26285

Mi történik, ha nem megfelelő a fermentáció?
A nem megfelelő fermentáció következményei 4 pontban:

- A fehérjék egy része lebomlik (több NH3) és romlik az emészthetőség (ez akár a fehérjék 30 %-át is érintheti)
--> több fehérjét kell etetni pl. szóját, aminek magasabb költség és esetleg tejtermelés csökkenés lehet a következménye.
- Csökken a szárazanyag-tartalom és az energiatartalom, a legrosszabb esetben ez 20% mértéket is elérhet
--> több abrakot kell etetni, amely növeli a takarmányozási költséget.
- A szilázsfelvétel csökken a nem kívánatos anyagok (etanol, ammónia, vajsav) jelenléte miatt
--> legrosszabb esetben az állatok egyáltalán nem fogyasztják a szilázst, így azt ki kell dobni, de még nagyobb a baj, ha megeszi a tehén.
- A rendkívül toxikus anyagok (kadaverin, botulinum toxin) termelése miatt az állatok mérgezést szenvednek
--> a következmény betegség (botulizmus) és/vagy elhullás.

A fermentáció folyamata nagy eséllyel a rossz irányba tolódik el, ha a szárazanyag alacsonyabb 35%-nál, a cukortartalom alacsony, a fehérjetartalom magas, vagy a szilázs erősen szennyezett talajjal. A rossz fermentáció kockázatának különösen a fű- vagy pillangós szilázsok, de a nedves cirok vagy kukorica szilázs is ki van téve.
A jó minőségű silótartósítók védik a szilázst a nem megfelelő fermentációtól. A silótartósító megválasztásánál fontos szempont a tejsavtermelő homofermentatív baktériumok jelenléte a termékben, de emellett figyelembe kell venni a baktérium telepalkotó egységeinek számát és a különböző törzseket is. A telepalkotó egységek száma legyen legalább 100.000 cfu/g szilázs, amellyel a fermentáció folyamata jól irányítható a káros baktériumokkal szemben („Több katona könnyebben megnyeri a háborút”). A különböző baktérium törzsek szélesebb tartományban alkalmazkodnak a változatos körülményekhez, mint például különböző növényfajok, hőmérséklet, szárazanyag-tartalom, stb. („A jobban alkalmazkodó katonák hatékonyabbak”). A 100.000 cfu/g tökéletesen pontos adagolása és eloszlatása a szilázson szinte lehetetlen. A túl alacsony adag miatt a hatás sem lesz megfelelő mértékű, vagy teljesen el is marad. Éppen ezért a JOSERA ajánlása a baktérium mennyiség tekintetében minimum 300.000 cfu/g szilázs. Ajánlott termékeink a Josilac classic, Josilac grass és Josilac combi.
Mi történik, ha a szilázs újramelegszik?
Az újramelegedés következményei 6 pontban:

- Szárazanyag veszteség (10°C hőmérséklet emelkedés ~ 2% napi szárazanyag veszteség)
--> növelni kell az abrak- és tömegtakarmány adagot, amely növeli a takarmányozási költséget.
- Energiatartalom csökkenés (10°C hőmérséklet növekedés ~ 1% napi energiatartalom veszteség)
--> növelni kell az abrakhányadot, amely emeli a takarmányozási költséget és az acidózis kockázatát.
- Szilázs emészthetőségének csökkenése
--> növelni kell az etetett abrak mennyiségét, amely növeli a takarmányozási költséget.
- A szilázs a nem kívánatos anyagok (alkohol, NH3) termelődése miatt kevésbé lesz ízletes, ezzel csökken a szilázsfelvétel (akár 30%). Csökkent szilázsfelvétel, alacsonyabb energiatartalom és gyengébb emészthetőség
--> több abrakot kell etetni, ezzel megnő az anyagforgalmi rendellenességek, például ketózis előfordulási kockázata
- Gombatoxinok termelése
--> egészséggel kapcsolatos problémák, gyengébb fertilitás, csökken a tejhozam; legrosszabb esetben elhullás
- Az újramelegedés a teljes takarmányadagra (TMR) is hatással van, így a fent említett problémák megjelennek a TMR szintjén is.

Az újramelegedés gyakori jelenség kukorica- és cirok szilázs esetén, magas szárazanyag-tartalmú (>35%) szilázsok esetén, vagy nem megfelelően tömörített, illetve nem megfelelő szecskaméretre vágott szilázsok esetén.
A jó minőségű silótartósító óvja a szilázst az újramelegedéstől. Fontos, hogy olyan silótartósító terméket válasszunk, amelyben ecetsavtermelő heterofermentatív baktérium törzsek találhatók. Ezenkívül figyelembe kell venni a baktérium telepalkotó egységeinek számát is. A telepalkotó egységek száma legyen legalább 100.000 cfu/g szilázs. A 100.000 cfu/g tökéletesen pontos adagolása és eloszlatása a szilázson szinte lehetetlen. A túl alacsony adag miatt a hatás sem lesz megfelelő mértékű, vagy teljesen el is marad. Éppen ezért a JOSERA ajánlása a heterofermentatív baktérium mennyiség tekintetében minimum 150.000 cfu/g szilázs. Ajánlott termékeink a Josilac combi és Josilac ferm.
A jó minőségű silótartósító alkalmazása mellett ügyelni kell a megfelelő szecskaméretre, tömörítésre és zárásra is.
Exkluzív ajánlatunk Önnek :
Minden 50 zacskó silótartósító előrendelése esetén egy Josilac Softshell mellényt adunk ajándékba. Ez az ajánlat 2019 január 31-ig él.
Ezzel kapcsolatban keresse kollégánkat Róth Józsefet a 0630 950 1468-as számon, illetve kereskedőjét az Inter-Mix Kft-t.
Székhely/Raktár: 1172 Budapest, Rétifarkas utca 6.
Telefon: 06 1 402 10 10  Fax:06 1 402 10 11      Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Raktár nyitva tartás /áru átvétel és kiadás:   Hétfő - csütörtök: 6:00 - 14:00  Péntek: 6:00 - 12:00

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Väderstad újdonságok

Újdonságok 2019Tudta Ön, hogy az Väderstad NZ új kategóriát teremtett a...

Bővebben...

Körmöző kaloda

SZARVASMARHA KÖRMÖZŐ KALODA FESTETTMűszaki leírás Szarvasmarha kezelőkaloda...

Bővebben...

Egyszerű és hatékony

Egyszerű és hatékony biológiai védelemA téli időszakban az álló kultúrákban...

Bővebben...

Elérhető a növényvédelmi...

Elérhető a növényvédelmi gépfelülvizsgálat végzésére jogosultak listájaA...

Bővebben...

Csemege kukorica...

Csemege kukorica lombtrágyázási technológiájaÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI...

Bővebben...

Hatékonyan teljesít

Az új Väderstad CrossCutter Disc hatékonyan teljesít a modern gazdálkodás...

Bővebben...

Fitohorm kisokos

TISZTELT GAZDÁLKODÓ!A Fitohorm Kisokos segítséget próbál nyújtani a tisztelt...

Bővebben...

Az innovatív Tempo

A Väderstad Tempo WideLining elnyerte az Agritechnica kiállítás Innovációs...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK