Mire jók a drónok?

2019. február 06. szerda
Oláh Margó
8386

Mire jók a drónok?
A technológiai fejlődés, a legkülönbözőbb újdonságok egyre inkább teret nyernek korunk mezőgazdaságában is. A vezető nélküli modern traktorok, a lehető legkülönfélébb célokra alkalmas mobil alkalmazások és társai korában a mezőgazdasági szakembereknek nem árt megismerkedniük a drónokkal, amelyeket eddig leginkább csak a hobbi és szabadidő eltöltésére alkalmas, meglehetősen drága eszközökként ismert szinte mindenki.

A drónok egyáltalán nem az ördög szüleményei. Megismerve és körültekintően használva ezeket a repülő szerkezeteket olyan információk birtokába kerülhetnek az erre hajlandó mezőgazdasági szakemberek, amelyekkel igen sok információ ma korábbi eljárásoknál gyorsabban, pontosabban szerezhető be.
Ha csak a növényvédelemre gondolunk, rögtön szembeötlik az a tény, hogy a drón felülről, madárperspektívából látja a növényállományt. Kellő magasságban repülve, megfelelő minőségű és adatátviteli sebességű kamerával és elektronikával felszerelve a drón olyan dolgokat tud megmutatni a kezelőjének, amelyeket az eddig maximum a műtrágyaszóró repülőgépre utasként felszállva láthatott. Nagyobb táblák minden gyanús részlete könnyen, több órányi keresgélés nélkül, gyorsan megtalálható.
A drón használatának ez az elsődleges, „kémkedő” használata már azonnal nagy időnyereséggel járhat.    Sárga rozsda góc. Drónnal könnyedén megtalálható (fotó: Hertelendy Péter)     Ugyanakkor a drónok segítségével a beteg növények megfelelő kamerák és technika segítségül hívása mellett már akkor felismerhetőek, amikor még semmilyen szabad szemmel érzékelhető tünet nem látszik rajtuk. Ezzel további, hatalmas előnyökhöz lehet jutni. A korai felismerés során preventíven, illetve kis területen a már megindult fertőzések gócpontjaiban eradikatívan tudunk védekezni a betegséget okozó kórokozók ellen. Mindkét kezelési típus hatékonysága jóval nagyobb, mint a már kialakult, szabad szemmel is érzékelhető tüneteknél alkalmazott kuratív módozat esetében. Drón használatával lokalizálni is lehet a fertőzött foltokat, így néhány betegségnél elég lehet csak a fertőzött foltok és környezetük megvédése. Fontos lépés lehet ez a környezet vegyszerterhelésének és a gazdák növényvédelmi költségcsökkentésének a folyamatában.
A drón használata során nemcsak egyszerű, a látható fény tartományában dolgozó kamerát használhatunk, hanem olyan, úgynevezett multispektrális drónt is bevethetünk, amely akár öt hullámhossz tartományban vizsgálja a növényzetet. A közeli infravörös tartományban alkotott képek, illetve az itt mért kisugárzásokból számított indexek segítségével felismerhető egyes kórokozók fertőzése még a specifikus tünetek megjelenése előtt.
A drónok ma leginkább még csak játékszereknek tűnnek a legtöbb mezőgazdasági szakember számára. Alkalmazásuknak még számos jogi és technikai kérdése van. Ugyanakkor hatalmas potenciális lehetőséget rejthet a használatuk, amelyről kellő ismeretek nélkül vétek lenne lemondani.
Hertelendy Péter
Agrofil-SZMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/mire-jok-a-dronok   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Durva körülményekre szabva

Carrier X durva körülményekre szabva Az idén tavasztól a sokoldalú Carrier X...

Bővebben...

Minimum-művelés

Minimum-művelés A szántás nélküli technológiát csökkentett menetszámú...

Bővebben...

Nem az a gazda

Nem az a gazda, akinek az apja is az volt, hanem akinek az unokája is az lesz,...

Bővebben...

Tápoldatok injektálásához

1000 literesVegyszeradagoló (folyékony műtrágya, szuszpenzióhoz)...

Bővebben...

Fenntarthatóság

Fenntarthatóság Agrofil módraA fenntarthatóság fogalmát sokan és sokféleképpen...

Bővebben...

Talajátforgatás nélküli technológiához

A Simba szuahéli nyelven azt jelenti, oroszlán. Az elnevezés jelképezi az...

Bővebben...

Három gép egyben

TopDown    A Legsokoldalubb talajművelési rendszerA...

Bővebben...

Segít, vagy elvesz...

Segít, vagy elvesz a precíziós gazdálkodás?A precíziós gazdálkodás előnyei...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK