Mire jók a drónok?

2019. február 06. szerda
Oláh Margó
1826

Mire jók a drónok?
A technológiai fejlődés, a legkülönbözőbb újdonságok egyre inkább teret nyernek korunk mezőgazdaságában is. A vezető nélküli modern traktorok, a lehető legkülönfélébb célokra alkalmas mobil alkalmazások és társai korában a mezőgazdasági szakembereknek nem árt megismerkedniük a drónokkal, amelyeket eddig leginkább csak a hobbi és szabadidő eltöltésére alkalmas, meglehetősen drága eszközökként ismert szinte mindenki.

A drónok egyáltalán nem az ördög szüleményei. Megismerve és körültekintően használva ezeket a repülő szerkezeteket olyan információk birtokába kerülhetnek az erre hajlandó mezőgazdasági szakemberek, amelyekkel igen sok információ ma korábbi eljárásoknál gyorsabban, pontosabban szerezhető be.
Ha csak a növényvédelemre gondolunk, rögtön szembeötlik az a tény, hogy a drón felülről, madárperspektívából látja a növényállományt. Kellő magasságban repülve, megfelelő minőségű és adatátviteli sebességű kamerával és elektronikával felszerelve a drón olyan dolgokat tud megmutatni a kezelőjének, amelyeket az eddig maximum a műtrágyaszóró repülőgépre utasként felszállva láthatott. Nagyobb táblák minden gyanús részlete könnyen, több órányi keresgélés nélkül, gyorsan megtalálható.
A drón használatának ez az elsődleges, „kémkedő” használata már azonnal nagy időnyereséggel járhat.    Sárga rozsda góc. Drónnal könnyedén megtalálható (fotó: Hertelendy Péter)     Ugyanakkor a drónok segítségével a beteg növények megfelelő kamerák és technika segítségül hívása mellett már akkor felismerhetőek, amikor még semmilyen szabad szemmel érzékelhető tünet nem látszik rajtuk. Ezzel további, hatalmas előnyökhöz lehet jutni. A korai felismerés során preventíven, illetve kis területen a már megindult fertőzések gócpontjaiban eradikatívan tudunk védekezni a betegséget okozó kórokozók ellen. Mindkét kezelési típus hatékonysága jóval nagyobb, mint a már kialakult, szabad szemmel is érzékelhető tüneteknél alkalmazott kuratív módozat esetében. Drón használatával lokalizálni is lehet a fertőzött foltokat, így néhány betegségnél elég lehet csak a fertőzött foltok és környezetük megvédése. Fontos lépés lehet ez a környezet vegyszerterhelésének és a gazdák növényvédelmi költségcsökkentésének a folyamatában.
A drón használata során nemcsak egyszerű, a látható fény tartományában dolgozó kamerát használhatunk, hanem olyan, úgynevezett multispektrális drónt is bevethetünk, amely akár öt hullámhossz tartományban vizsgálja a növényzetet. A közeli infravörös tartományban alkotott képek, illetve az itt mért kisugárzásokból számított indexek segítségével felismerhető egyes kórokozók fertőzése még a specifikus tünetek megjelenése előtt.
A drónok ma leginkább még csak játékszereknek tűnnek a legtöbb mezőgazdasági szakember számára. Alkalmazásuknak még számos jogi és technikai kérdése van. Ugyanakkor hatalmas potenciális lehetőséget rejthet a használatuk, amelyről kellő ismeretek nélkül vétek lenne lemondani.
Hertelendy Péter
Agrofil-SZMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/mire-jok-a-dronok   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Alacsonyabb talajnyomás nagyobb hozam

Gumihevederes járószerkezetek – ZUIDBERG TRACKS Az alcsonyabb talajnyomás...

Bővebben...

Baktérium kijuttatás

BaktoFil S-Jet…     intenzív biológiai támogatás...

Bővebben...

Autodepth

Változó mélységű talajművelés – AutoDepthA talajművelés során,- a talaj...

Bővebben...

Segít, vagy elvesz...

Segít, vagy elvesz a precíziós gazdálkodás?A precíziós gazdálkodás előnyei...

Bővebben...

Durva körülményekre szabva

Carrier X durva körülményekre szabva Az idén tavasztól a sokoldalú Carrier X...

Bővebben...

Fenntarthatóság

Fenntarthatóság Agrofil módraA fenntarthatóság fogalmát sokan és sokféleképpen...

Bővebben...

Szakmai találkozó

Szakmai találkozó és gyakorlati gépbemutató SzeremlénSzeptember 26-án...

Bővebben...

Talajvédelmi terv készítése

Talajvédelmi terv készítéseA termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX....

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK