Ősgabona fajtákat...
- Részletek
Ősgabona fajtákat is aratnak az ökotermelők
Péter-Pál napjával megkezdődik a betakarítás időszaka. Az idei aratási időszak kezdetén a hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívjuk fel a figyelmet.
Itthon fejenként átlagosan 37 kg kenyeret fogyasztunk évente. A kereslet kielégítésére ma már egyre több kézműves pékségben juthatunk hozzá ökológiai gabonákból, sőt ősgabonákból (tönköly, alakor és tönke) készített, különleges beltartalmi értékű pékárukhoz. A hazai ökokutatások bővülésével a gazdák is egyre szerteágazóbb tudásbázishoz jutnak az ellenálló búzafajok és fajták, valamint ökológiai művelési módjuk megválasztásához. Az ÖMKi folyamatosan bővülő öko fajtatesztjei, az ezekhez kapcsolódó események és kiadványok, sőt a gazda-molnár-pék online térkép a teljes ökológiai termékpályát segíti, hogy a legfinomabb hazai pékáruk kerüljenek a fogyasztók asztalára.
A hiedelem úgy tartja, hogy Péter-Pál napján szakad a búza gyökere, az aratás a hagyomány szerint ekkor kezdődik. A régi időkben ez a dátum dologtiltó nap volt: sokszor csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát. Hosszú időn keresztül Magyarországon a kenyér a család jólétét, bőségét, termékenységét szimbolizáló, alapvető tápláléknak számított. Elterjedt népszokás volt például az új házba vitt kenyér és só, amely a háziak jólétét hivatott szolgálni. Egy másik hiedelem szerint az a leány vagy legény, aki Péter-Pál napján először hallotta meg a harangszót, még abban az évben megházasodhatott.
Évente 37 kg kenyeret fogyasztunk
Ma Magyarországon egy ember évente átlagosan 36-37 kg kenyeret fogyaszt, tehát kb. 10 napra jut egy kiló elfogyasztása. A Nyugat-Dunántúliak ennél kevesebbet, évente 26 kg-ot, míg az Észak-Alföldiek jóval többet, majdnem 53 kg-ot esznek meg. A kenyér minősége már csak ezért is kiemelten fontos népegészségügyi kérdés. A pékségek között szerencsére egyre több helyen találkozhatunk olyan műhelyekkel, ahonnan a pékmesterség legjavát vihetjük haza bevásárlókosarunkban. Náluk az egészséges alapanyagok és az adalékmentesség kiemelt szerepet kap, a termékek készítésénél nagy gonddal bánnak a liszttel és megfelelő időt hagynak a dagadó kenyérnek. A legfinomabb, ropogós héjú, belül puha kenyér hosszú érlelésű kovásszal készül, ennek akár 8-12 órát is kell érnie. Amilyen látványos a kenyerek közti minőségi különbség, annál kevesebben ismerik az alapanyagul szolgáló gabonák fajainak és fajtáinak sokszínű tulajdonságait.
Tönke és alakor hozzáadásval készült kovászos kenyerek a Jenői Pékségben (Forrás: ÖMKi)
Mezőgazdasági kutatásokba bevont búzák és ősgabonák
2012 óta folytatunk vizsgálatokat annak érdekében, hogy a magyar gazdák a területükhöz legjobban alkalmazkodó, jó terméshozamú gabonákat termeszthessék meg, ökológiai minőségben. A kutatómunka fontos lépéseként, tavaly novemberben, a Magyar Tudomány Napján új, országos ökológiai őszibúza fajtateszt-hálózat indítását jelentettük be. Ökológiai gazdálkodási körülmények között, szántóföldi kisparcellás kísérletekben tesztelik a biotermesztés számára ígéretes hazai és nemzetközi búzafajtákat, országosan hét helyszínen, több mint 20 búzafajtával.
„A kutatásainkba bevont ősgabonák – vagy másnéven pelyvás gabonák – kedvezőtlen adottságú területeken is sikerrel termeszthetőek, nagyfokú alkalmazkodó képességük miatt különösen értékesek. Az ősgabonák a modern kenyérbúzához képest más beltartalmi mutatókkal bírnak, sokszor más fehérje összetétellel. Ezért fontos piaci lehetőséget jelentenek a környezet- és egészségtudatos vásárlók, vagy éppen a gasztronómia szereplőinek.” – tért rá gabonakutatásaik közül az ősgabonákban rejlő lehetőségekre Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.
A tapasztalatok arra is rámutatnak, hogy a manapság felmerülő ételallergiák között, - például gluténtartalmuk ellenére -, egyes ősgabona fajták fogyasztható alternatívát kínálnak a gluténérzékenyeknek.
Dr. Bencze Szilvia, az ősgabona fajtateszt kísérleteink vezetője, előtte alakor gabona (Forrás:ÖMKi)
Izgalmas, egyre kedveltebb ősgabonák: a tönke és az alakor
A tönke és alakor ősbúza fajok a tönkölytől eltérően szinte alig ismertek, pedig több tulajdonságukat tekintve is vetekszenek vele, sőt gyakran felül is múlják azt. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetételük, emészthetőségük, antioxidáns-vegyület és ásványianyag tartalmuk kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. A mezőgazdasági termelés során előnyük a jó betegségellenállóságuk, alkalmazkodóképességük, vitalitásuk, és gyomelnyomó képességük.
Az egészséges búzától a ropogós kenyérig
Bár az igazán jó minőségű kenyér előállításához az első fontos lépés a kiváló gabona, az is lényeges, hogy a teljes ökológiai termékpálya, vagyis a biobúza-termesztés mellett az őrlés és a feldolgozás is hazai vállalkozásoknál valósuljon meg, és a helyben előállított biotermékekre rátaláljon a magyar vásárlóközönség.
„Szűken vett kutatási területünkön túllépve rendszeresen szervezünk gazda-molnár-pék találkozókat, és ehhez kapcsolódva hoztuk létre a gazda-molnár-pék adatbázist, hogy a termelők és a termékpálya további szereplői könnyebben egymásra találjanak, és ezáltal minél több pékségbe és háztartásba eljuthasson az egészséges, szermaradványoktól mentes bio búzaliszt.” – utalt a teljes termékpálya kialakításának fontosságára az ÖMKi ügyvezetője.
Nemrégiben a piac szereplőinek összekapcsolása és a tudásátadás jegyében, szántóföldi szakmai napra hívtuk az érdeklődőket. A találkozón Nobilis Ágoston, a Vértes lábánál elhelyezkedő Csoroszlya biogazdaság vezetője számolt be öko búzatermesztési tapasztalataikról és a farm legújabb fejlesztéseiről: hogyan kerül be a gabona a nemrég üzembe helyezett malomba, hogyan jut el a liszt a pékségekig.
A tapasztalatokról, fejlesztésekről videó is készült:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/osgabona-fajtakat-is-aratnak-az-okotermelok
Cikkajánló
Precíziós fejtrágyázásAgroFIELD – Perfect solutionsA helyspecifikus...
OPTImális választás!Az OPTIGÉP Kft. gépeivel időt és pénzt spórol. Az OPTIGÉP...
Omikron ORS FM sorközművelő tápkultivátor, mely mezőgazdaságunk...
KrumplizsákolóA mezőgazdasági termékek kiszerelésében speciális területet...
Az alaptrágyázás elmélete és gyakorlataBeszélgetés Lajos Mihállyal, az...
Fokhagyma lombtrágyázási technológiaFitoHorm termékek ajánlásávalA tavaszi,...
Termékkereső
- Tavaszi akció
- Folyékony műtrágya...
- Pályázati dömping
- Fontos változás
- Agro-ökológia
- Van rá megoldásunk.
- Utat mutatunk
- Mire figyelj...
- Állati jó megoldás
- A Nitrogén szerepe
- A HEKTÁR Nagyágyúk
- A fejlődés több...
- A hosszú élettartamú...
- Tehermozgatás
- Zöld hét
- Díjat nyertek
- FAE gyárlátogatás
- Kihagyhatatlan...
- Nem csak gazdáknak
- Sokoldalú felhasználás
- Bonfanti szárítók
- Tyúktartóknak
- A legújabb fejlesztés
- A megelőzés
- Weidemann
- Őszi munkálatok
- Lakóautó, lakókocsi hajók
- E-services elnyerte
- Az igazság...
- A kukoricaszár
- 24-ben is lesz
- A Väderstad bemutatja...
- Hogyan lehet olcsón...
- A helyspecifikus...
- Tudatos vásárlás
- Járható utak
- Újabb lépések...
- Folyékony műtrágya...
- Szarvasmarha istálló...
- Enzimutánzó...
- Új elektronikus...
- Piros hetes...
- Megoldást találunk
- Betakarítás után, tarlóápolás
- Bízzunk a legjobban...
- Merjünk álmodni...
- AGRO-Plant...
- Repce vetőmag
- Öntözési közösségek támogatása
- ELHO TR 300 rendszellőztető
- Új gyártósor...
- Antibiotikumok nélkül...
- Sorközművelő...
- THYREGOD - minőség
- Erősebb immunrendszer...
- Vitamed Pharma...
- A Väderstad bővíti...
- Az állatokról...
- Szálastakarmány...
- A hazai beruházási intézkedések
- Hatékony rendszerfelügyelet
- Kiegészül a Väderstad palettája
- A Közös Agrárpolitika...
- Fúró-, vágó- és...
- Speciális területek gépei
- A Väderstad 550...
- Erdészeti berendezések...
- A Väderstad Proceed
- 30 év tapasztalat
- Ami jár a növénynek
- Optimális magágy
- Minden talajtípushoz
- Egy menetben
- Az új Carrier
- Cél a nedvességmegőrzés
- Frontfüggesztés utólag?
- A Gruberek sokoldalúsága
- Van jobb a jónál
- A Väderstad bemutatja...
- Utcatárlatot nyitott a Nébih
- Négy évszakos gyűjtőhelyek
- Megelőzhető...
- A talajművelés specialistája
- Dél-Amerikában hoz létre...
- Tárolási megoldás
- Szársértő dilemma
- Önitató szaküzlet
- A Väderstad egy 2023-ban
- Ritka jó vétel
- Mérgek helyett...
- Profi bozótírtó
- Tudtad, hogy a...
- Régi szerelem...
- A szamóca ideális tartósítása
- Regisztrálja használt...
- Modern és egészségtudatos...
- Ősgabona fajtákat...
- Az épületek...
- Univerzálisan alkalmazható
- (Gyümölcs)húsba
- Jó lenne jól csinálni...
- Vízelvezetési gondokra
- A Väderstad első műhelye
- Újabb vetőgép...
- ,,Egy egészség"
- Fejlődve és tanulva
- Kiegészítő felszerelések I
- A HE-VA Top-Cutter
- Szalmaborhoz...
- Gyógynövény alapú...
- Az ország első lombikborjai
- Kötött talajok műveléséhez
- Okos techológiák
- Mezőgazdasági seprőgépek
- Professzionális bozótírtó
- Az idő pénz is
- Befektetés az egészségbe
- Szimbiotikus gél naposcsibék számára
- Erdészeti gépekben utazunk
- McHale termékek Az Alfa-Gép Kft kínálatában
- A tavaszi fagyvédelem...
- Készüljön a télre Ön is!
- Hengerbála etető
- Nagy mennyiségű...
- Mit tehetsz érte?
- Meddig hat?
- Légáramos és modulos tisztítók
- Kisebb romlási veszteség
- Tarlóhántástól magágykészítésig
- A mobil tárolás új korszaka
- Betakarítás és szárzúzás egy menetben
- Nagyszüleink egészségéről
- Zöldség- és gyümölcsbetakarítás
- Fitoservice talajvizsgálat
- Örömmel mutatjuk be...
- Bárhova felállítható...
- Az ideélis gép mulcsvetéshez
- Egy munkaeszköz sokoldalúsága
- Hígtrágya kijuttatása, bedolgozása
- Kicsi a bors, de erős!
- Mi mindenre lehet használni sátrainkat?
- Palántázók az Alfa-Gép Kft-től
- Kertészeti gépkínálat
- Egyenletes vetőmaglerakás
- Rugalmas alkalmazás...
- Egy vetőgép - többféle növényre
- Ideje felkészülni...
- Szálastakarmány betakarító...
- Maximális tárolás...
- Díjat kaptunk
- Mi történik...
- Mi a polifenol?
- Borjak téli takarmányozása
- Egy gondosan összeválogatott termék
- Az élőflóra jelentősége
- Szedd könnyedén!
- Szervestrágya - jó minőség - jó áron!
- Nálunk van a megoldás!
- Hogyan érjünk el...
- Tavasszal is lehet...
- Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?
- Hatékony és professzionális
- Tarlóhántástól az alapművelésig
- Megőrizni az energiát a szilázsában!
- Gépriport egy profi tollából
- Hatékonyan teljesít
- Ön már felkészült...
- Legnagyobb kínálat!
- A legjobb takarmányminőség
- Széna- és szalmatárolásra!
- Gyors, egyszerű
- A mobil tárolás új korszaka
- A gazdálkodás jövője
- Maximális silózási teljesítmény
- Megérett a cserére...
- Minőségi lazítók az Omikrontól!
- Tárcsakínálat hazai gyártótól
- Vetés előtt
- Mobil ágaprító
- Magágykészítés felsőfokon!
- Környezet-hatékony technológia
- Vonóbekötés rendszerek
- Gumiabroncs-nyomásszabályozó
- A vevők bizalmáért
- Egy Pöttinger vetőgép
- Digitalizálás a rakodástechnikában
- Skandináv technológia...
- OPTImális választás
- Szárítótelepi megoldások
- Változó mélységű
- Egyszerű és hatékony
- Farmgép fejlesztések
- Az élet kezdete
- Tejtaxi
- Trioliet etetőrendszerek
- Tárolási megoldások a RICHEL segítségével
- Lovaskocsit adtak...
- Vadkár védelem
- Folyékony műtrágya szórófejek
- Önitató szaküzlet
- Körmöző kaloda
- A sokoldalú művelőeszköz
- A talaj életre keltése
- Szármaradvány beforgatásához
- Segítség belvizes területekre
- Hiánytünetek kezelésére
- A trágyalé kivitele és bedolgozása
- Egy géppel mindent!
- Gondoljunk már most a burgonyára