Antibiotikumok nélkül...

2023. június 05. hétfő
Oláh Margó
19348

Antibiotikumok nélküli intenzív állattartás?
Ha az állattartó és az állatorvos egymást segítve gondolkodik, lehetséges!
Az antimikrobiális rezisztencia modern életünk egyik legnagyobb kihívása. Napjainkban – egyes források szerint alul becsülve – éves szinten 700 ezer emberéletet követel az antimikrobiális rezisztencia, azonban, ha a jelenlegi tendencia folytatódik (patogének mutációja, transzpozon-allokációja, horizontális géntranszfere) 2050-re akár éves szinten 10 millió ember halálát is okozhatja majd az, hogy az orvostudománynak egyszerűen nem lesz milyen antibiotikumhoz nyúlnia (döbbenetes szám, pláne ha belegondolunk, hogy az új típusú koronavírus 2019-es megjelenése óta 5,290 millió életet követelt).

E vészjósló becslések tükrében (még ha 50%-os is a túlbecslés) el kell fogadnunk azt a tendenciát, hogy az állatgyógyászatban felhasználható antimikrobiális anyagok felhasználásának szigorú keretek közé szorításával, korlátozásával, egyes vegyületek, hatóanyagok teljes tilalmával kell szembenéznünk állattenyésztőként. Az intenzív állattartó telepeken és a kisebb gazdaságokban egyaránt új szemléletű együttgondolkodásra van szükség az állattenyésztő, az állatorvos és a takarmányozási szakemberektől egyaránt.
Abban valamennyi gazdasági haszonállatokkal foglalkozó szakember egyetért, hogy az állategészségvédelem alapja a fajnak, kornak, hasznosítási iránynak megfelelő takarmányozás. Akár monogasztrikus, akár kérődző állatokról van szó, a legfontosabb feladata az állattenyésztési és takarmányozási szakembereknek, hogy az állatok egyedfejlődése során olyan körülményeket biztosítsanak az állatoknak születésüktől a termelési ciklusuk végéig, hogy az emésztőrendszerük optimálisan fejlődhessen. Az egészséges emésztő szervrendszer ugyanis a termelés alapja.
Az egészséges emésztőszervrendszer, az optimális bélegészségügyi állapot kialakításához az egyik legrégebben ismert és legkézenfekvőbb állategészségvédelmi „fegyverünk” a takarmány- és ivóvíz-savanyítás lehet. Széleskörű ismeretek állnak ma már rendelkezésre a különböző szerves savak, savkeverékek jótékony antimikrobiális és emésztést támogató, természetes úton való hozamfokozó hatásáról. Az MS Schippers is széleskörű laboratóriumi kutatásokba és telepi kísérletekbe kezdett annak érdekében, hogy a szerves savak és esszenciális növényi olajok szinergista hatását tanulmányozva adott telepi patogén-terheltségnek, takarmányozási sajátosságnak, ivóvíz-minőségnek megfelelő, az itatórendszeren keresz-tül alkalmazható szerves savas ivóvízsavanyító termékcsaládot kínáljon az antibiotikumok nélkül is eredményes állattartáshoz.
Az MS Goldfeed az egyetlen szerves savas ivóvíz-savanyító termékcsalád a piacon, amely az összes savtartalmon belül standardizált összetételben érhető el, valamint az átlagos vízminőségen túl az átlagosnál lágyabb és átlagosnál keményebb itatóvizek savanyítására is fejlesztett standardizált formulákat (Goldfeed, Goldfeed Premium és Goldfeed SW termékcsalád).
A MS Shippers kínálatában a szinergista hatású szerves savkeverékek (Welfare, Forte, pH) mellett az esszenciális növényi kivonatokat tartalmazó termékek (Health), az igazoltan kokcidiosztatikus hatású gyógynövény-kivonatokat tartalmazó termékek (Essential) valamint a butirin-monoglicinátot tartalmazó, a streptococcusok, Clostridium spp. és Salmonella spp. ellen is hatékony termékek (Prestige) megtalálhatók.
Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az ivóvíz-savanyítással nem csak az itatóvíz pH értékének csökkentése a célunk. Olyan készítményekkel kell ezt elérnünk, amelyek az adott telep patogén-terheltségének a legmegfelelőbbek.
És azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az optimális bélegészségügyi állapotot nem csak megteremteni, de fenntartani is folyamatosan szükséges.
Az ehhez szükséges probiotikumok, prebiotikumok, növényi kivonat alapú folyékony kiegészítő takarmányok, enzimek a Vitamed Pharma Kft. kínálatában elérhetőek állattartó partnereink részére.
Keressen minket, és segítünk Önnek az antibiotikum-mentes állattartási gyakorlat kialakításában!
Petrovics Ágnes
https://vitamed.hu/wp-content/uploads/2022/01/Antibiotikumok-n%C3%A9lk%C3%BCli-intenz%C3%ADv-%C3%A1llattart%C3%A1s_VM-cikk_2021_IV-1.pdf  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Új elektronikus...

Új elektronikus rendszer optimalizálja a Tempo szemenkénti vetőgép...

Bővebben...

Kihagyhatatlan...

Legyen Ön is boldog tulajdonosa egy NAS 6 soros napraforgó-betakarító...

Bővebben...

Befektetés az egészségbe

BEFEKTETÉS AZ EGÉSZSÉGBE SAVANYÚ KÁPOSZTA AHOGY SZÜLEINK...

Bővebben...

Tárolási megoldás

Kelet-Magyarországon készült legújabb, Galebreaker Agridoor Premium kapukkal...

Bővebben...

Tarlóhántástól magágykészítésig

Az Omikron Kft. által gyártott Gruberek alkalmasak tarlóhántásra, illetve 30...

Bővebben...

Meddig hat?

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az...

Bővebben...

Mi mindenre lehet használni sátrainkat?

15 éves tapasztalat birtokában!A Gravetti Kft.-t Tatár Kálmán kollégánk hozta...

Bővebben...

Újabb lépések...

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK