Új pályázatok

2023. december 04. hétfő
Oláh Margó
6004

Új pályázatok jönnek a Vidékfejlesztési Programban: ez vár a gazdákra
A KAP stratégiai tervének 5500 milliárd forintos keret áll a rendelkezésre, amihez 80%-os társfinanszírozást ad a magyar kormány. Ez azt jelenti, hogy minden elköltött 10 forintból 8-at finanszíroz a kormány. Ez az 5500 milliárd forint képes meghatározni 2027-ig a vidék és az agrárium fejlődését – mondta Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Portfolio Agárszektor 2023 Konferencián, Siófokon megtartott panelbeszélgetésen.
Papp Zsolt György az előadásában elmondta, hogy komoly fejlesztési lehetőséget szeretnének biztosítani a hazai agrárium számára. 750 milliárdot fordítanak az élelmiszeripar fejlesztésére, aminek nagy része a KAP-ban lesz meghirdetve. Kitért arra is, hogy a KAP stratégiai tervének 5500 milliárd forintos keret áll a rendelkezésre, amihez 80%-os társfinanszírozást ad a magyar kormány.
„Ez azt jelenti, hogy minden elköltött 10 forintból 8-at finanszíroz a kormány. Ez az 5500 milliárd forint képes meghatározni 2027-ig a vidék és az agrárium fejlődését.”
Az új 2023-27-es időszakot átfogó Stratégia Tervben 2 pillér mentén oszlanak el a támogatások. Az I. Pillérben közvetlen támogatások, a II. pillérben pedig a vidékfejlesztési támogatások találhatóak. Az Agrárminisztérium tervezete szerint az I. pillér esetében összesen nagyjából 2 508 milliárd Ft támogatás várható. A II. pillérben pedig vidékfejlesztésre, gazdaságfejlesztésre és Zöld jövős fejlesztésekre jut támogatás. A szakembert kitért a gazdaságátadás kérdésére is. Ez a pályázat a gazdaság átvevőjét és átadóját is támogatja, a gazdaság megszerzésének céljával, induló támogatás formájában. Az új gazdaságátadási törvény, amely július 1-jén lépett hatályba, komolyan elősegítheti a nemzedékváltást az őstermelők, családi gazdaságok és egyéni vállalkozók körében.
A KAP stratégiai tervében 2 milliárd eurót éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzésekre és agrár-ökológiai programokra, 186 millió eurót pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kell fordítani. A tervben foglalt intézkedések emellett megkönnyítik 8 800 fiatal mezőgazdasági termelő tevékenységének megkezdését is. A terv egyik prioritása 7 700 gazdaság korszerűsítése. Papp Zsolt György mindemellett hangsúlyozta, kiemelt figyelmet kell fordítani a precízióra és a digitalizációra is.
„Rengeteg olyan részletszabály van, amit helyre kell tenni, hogy a rendszer működőképes legyen, hiszen akkor tudjuk feldolgozni az első pályázatokat és üzemeltetni a rendszert. Amit viszont hiányolok, hogy az ütemezettség mellett még bele tudjunk rakni valamilyen többlépcsős metódust a felhívási rendszerben. Félünk nagyon attól, hogy az első szakaszban tömegesen fognak bejönni a pályázatok, ami kezelhetetlen helyzetet okozhat”
– vélekedett Szabó Endre, a Magyar Államkincstár KAP-igazgatója.
A Vidékfejlesztési Program egyik legsikeresebb intézkedése a tavaly novemberben lezárult, a mezőgazdasági kisüzemek támogatására irányuló, az ambícióik és adottságaik alapján fejlődőképes, vidéki térségekben elhelyezkedő, kis méretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását elősegítő pályázati felhívás. A felhívás keretében 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű, átalány jellegű támogatásra nyújthattak be támogatási kérelmet a kis méretű üzemmel rendelkező őstermelők, és vállalkozások. Szigeti Tamás szerint az a pályázat sok kisebb termelőnek gyakorlatilag a túlélést jelentette.
Cseh Tibor András a Fiatal gazda pályázattal kapcsolatban elmondta, hogy fontos az ellenőrzés, a kapcsolattartás, hogy ha gond van, ne az utolsó évben derüljön ki, lehessen rá időben reagálni. Ha kiderül, hogy valamit nem tudott teljesíteni a pályázó, akkor azt vissza kell fizetnie.
Nem az a program célja, hogy visszakérjék a pénzt, hanem az, hogy jól tudjon hasznosulni.
Papp Zsolt György, mint fogalmazott, pályázati menetrendet hoznak létre, amiben igyekeznek a megjelölt dátumokat tartani. A beszélgetés során kiemelték, hogy 2024 tavaszán megjelennek a kiírások, és akkor lehet látni majd a „valóságot”. Továbbá nyugalomra intettek mindenkit, hiszen minden érintett megfelelően és időben lesz tájékoztatva mindenről.
https://emva.hu/uj-palyazatok-jonnek-a-videkfejlesztesi-programban-ez-var-a-gazdakra/ 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Járható utak

Járható telepi utak egész évben, a megoldást a Gravetti Mobilút...

Bővebben...

Egy géppel mindent!

MOBIL ZSÁKOLÓMÉRLEG Egy géppel mindent! MP-MZ -MO-ZSÁK- szemes anyaghozSzemes...

Bővebben...

Új pályázatok

Új pályázatok jönnek a Vidékfejlesztési Programban: ez vár a gazdákraA KAP...

Bővebben...

OPTImális választás

OPTImális választás!Az OPTIGÉP Kft. gépeivel időt és pénzt spórol. Az OPTIGÉP...

Bővebben...

Piros hetes...

Piros hetes, ami mindent visz, vagyis "ELHO" a zúzók gladiátoraiAmikor valóban...

Bővebben...

Gyógynövény alapú...

Jól szerepeltek a kísérletekben a Dr. Bata gyógynövény alapú...

Bővebben...

Egy vetőgép - többféle növényre

A hazai földeken hamarosan induló vetési szezonban újabb 90 Tempo vetőgép...

Bővebben...

Hígtrágya kijuttatása, bedolgozása

Rugalmas alkalmazás hígtrágyáhozA FOX 300 D / 350 D / FOX 400 D csekély...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK