Agro-ökológia

2024. március 19. kedd
Oláh Margó
1649

Az egyre szélsőségesebbé váló környezeti tényezők, -mint például az időjárás, kihívás elé állítja a gazdákat. Az Európai Unió erre reagálva egy minden szektort átfogó „zöld politikát” hirdetett meg 2023-2027-ig, ezzel ösztönözve a gazdákat egy fenntartható gazdálkodási modell átállására.
A támogatások köre kibővült az Agro-Ökológiai Programmal, ezzel átalakítva a támogatásra jogosult hektár fogalmát.

Tisztelt Termelők,
a Fitohorm lombtrágyák, több mint 40 éve vannak a magyar piacon. A Herbál nevezetű készítményünk egy növénykondícionáló, amely már lassan 5 éve ismernek a hazai termelők. Egyre szélesebb körben és egyre nagyobb megelégedettséggel használják a gazdálkodók. Ezt a készítményünket növényi stresszhelyzetek kezelésére alkalmazzák, alkalmanként 5-10 literes dózisban hektáronként. A készítményünk már egyszeri felhasználás után is pozitív eredményt hoz. Az újabb 5-10 literes dózis megismétlést a szaktanácsadó javasolhatja, de eddig nem volt kötelező.
A Herbál termékünk engedélyokiratában, a felhasználás alatt a következő áll:
- „Valamennyi szántóföldi kultúra kondicionálásra, 5-10 l/ha mennyiségben, legfeljebb 4%-os töménységben, a tenyészidőszak során 2 alkalommal kijuttatva.”
Ez nem egy növényvédőszer, ahol meg kell határozni a felhasználások számát, hanem egy növénykondícionáló készítmény, ahol javaslatot tehet a szaktanácsadó, hogy hány alkalommal használja a termelő, az adott kultúrában. Az engedély kérelemnél a biológiai hatásvizsgálatnál, a kijuttatások számát 2 alkalomban maximalizáltuk, hogy ne okozzunk fitotoxicitást a kultúrnövények számára. A terméket (megjelenése óta) a termelők, szaktanácsadó javaslatára egy alkalommal használták eddig.
A Herbál termékünk az idén megjelenő Agro-Ökológiai Programban 1 pontot ér, ahol a Nemzeti Irányító Hatóság kiadott egy állásfoglalást, amelyben figyelmeztet a készítmények engedélyokirat szerinti használatának betartására.
A probléma abból adódik, hogy ez az állásfoglalás most április végén, május elején született meg, mikor a termelők nagy része már felhasználta a Herbál terméket, általában egy alkalommal és ezt el szeretné ismertetni az AÖP-ben. Ha ez az állásfoglalás korábban a termelők tudomására jut, talán nem választották volna a Herbál-t, de ezen már változtatni nem lehet.
Ez a probléma nem csak az Herbál termékünket érinti, hanem nagyon sok más növénykondícionáló szert is. Eddig ez nem volt gond, mert a növénykondícionáló szerek kijuttatásának gyakoriságát szinte minden gyártó cég a gazdálkodókra bízta, a megfelelő dózis betartásával, legfeljebb ajánlásokat fogalmazott meg.
Kérjük Önöket, hogy a fentiek figyelembevételével csak a kiadott állásfoglalásnak megfelelően kijuttatott termékeket írják be az Agrár-Ökológiai Programban felhasznált növénykondícionáló termékek közé.
A Herbál termékünk engedélyokirata honlapunkról letölthető!
Elnézést kérünk Önöktől, hogy ez így alakult, senki nem gondolta volna, hogy a már jól bevált szakmai gyakorlatot a gazdálkodási év közepén megjelent szabályozás így felülírhatja.
https://fitohorm.hu      6500 Baja, Iparos u. 12.   Email Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon +36-79/321-244

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Bárhova felállítható...

Bárhova felállítható napelemes kamera rendszerSzeretne távolról megfigyelni...

Bővebben...

Tavasszal is lehet...

Bemutatjuk bála tároló sátrainkat. Etessen egész évben tiszta, jó minőségű...

Bővebben...

A talaj életre keltése

Közösen dolgozunk a sikeres jövő érdekében.A PÖTTINGER az elmúlt években...

Bővebben...

A Nitrogén szerepe

Szeretnénk felhívni figyelmüket az új N-UP ureázgátló és nitrifikációgátló...

Bővebben...

Az állatokról...

Az állatokról való gondoskodás a szántóföldön kezdődik, miért is az ELHO...

Bővebben...

FAE gyárlátogatás

A Hunduna csapata és leendő ügyfelei 2023 novemberében Fondóba utaztak hogy...

Bővebben...

Megőrizni az energiát a szilázsában!

Megőrizni az energiát a szilázsában! A jó szilázskezelés kulcs a jövedelmező...

Bővebben...

A Väderstad 550...

A Väderstad 550 millió euró forgalmat ért elA Väderstad, a világ egyik vezető...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK