Fontos változás

2024. március 20. szerda
Oláh Margó
2130

Fontos változás: Az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát adatszolgáltatást március 31-ig
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a termelők figyelmét, hogy a nitrát adatszolgáltatást az idei évtől az ÁNYK nyomtatványkitöltő program helyett, az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) felületén kell teljesíteniük. Az adatok beadásának határideje 2024. március 31-e. További változás, hogy az eGN felületén a teljes nitrát nyilvántartást szükséges rögzíteni.
Azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak, a naptári évre vonatkozóan kötelező folyamatos nyilvántartást vezetniük. A nyilvántartás adattartalmát a naptári évet követő év március 31-ig a Nébih felé kell benyújtaniuk. A nitrát adatszolgáltatással kapcsolatos jogszabály módosítása jelenleg folyamatban van, de az ÁNYK rendszert kormányzati szinten kivezették, ezért az idei évtől az adatszolgáltatást a megszokott Általános Nyomtatványkitöltő felületen már nem tudják teljesíteni. Az adatokat az eGN felületre szükséges felvezetni, a megfelelő adatmezők kitöltésével.
Az eddigi gyakorlattól eltérően, az eGN felületén a teljes nitrát nyilvántartást kell rögzíteni. Ez az előírás természetesen nem érinti azokat a nitrátérzékeny területen gazdálkodó termelőket, akik valamely támogatási előírás kapcsán február 15-ig már feltöltötték a teljes gazdálkodási naplójukat az eGN-be.
Fontos tudni, hogy a nitrát nyilvántartás 2024-ben még vezethető papíron is, viszont az adattartalmat 2025. március 31-ig be kell tölteni a rendszerbe. Az eGN folyamatos adattöltésre készült, ezért a hatóság azt javasolja, hogy a nyilvántartást a jövőben közvetlenül a rendszerben vezessék az érintettek. Ezzel elkerülhetik a kettős adminisztrációt és a határidő előtti betöltési dömpinget.
A rendszerbe való belépéshez a Nébih nyitóoldalán az „Ügyfélprofil E-ügyintézés”-mezőre kell kattintani, ahol ügyfélkapus azonosítóval érhetik el az eGNt. „Az elektronikus gazdálkodási napló (eGN)” kiválasztása után a „Tovább az e-ügyintézéshez”-linkre kattintva megjelenik az eGN felület. Az ügyeket lehetőségük van saját jogon, meghatalmazottként vagy cégképviselet alapján intézni.
Az eGN kitöltési útmutatója és további információk a https://portal.nebih.gov.hu/egn tematikus aloldalon olvashatóak.
2024. március 19.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Frontfüggesztés utólag?

Frontfüggesztés utólag, kiváló minőségben? A Lesniknek köszönhetően...

Bővebben...

Speciális területek gépei

Célunk az, hogy olyan speciális területekhez biztosítsunk gépeket,...

Bővebben...

Bárhova felállítható...

Bárhova felállítható napelemes kamera rendszerSzeretne távolról megfigyelni...

Bővebben...

Lovaskocsit adtak...

Lovaskocsit adtak az Alfa-Gép ajtónálló Hoffer traktorjáértIdén augusztus...

Bővebben...

Az épületek...

Az épületek megőrzéséért fejleszt mesterséges intelligencia alapú rendszert a...

Bővebben...

A trágyalé kivitele és bedolgozása

Trágyalé kivitele és bedolgozásaFOX 300 D / 350 D / FOX 400...

Bővebben...

A gazdálkodás jövője

AZ ÚJ  Q   S O R O Z AT A GAZDÁLKODÁS JÖVŐJEWORK SMARTER. NOT...

Bővebben...

Farmgép fejlesztések

Köszönjük, hogy figyelmével megtisztelte vállalatunkat!Őszintén reméljük, hogy...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK