BIOMIN Magyarország Kft.

2015. május 18. hétfő
Oláh Margó
1935

Takarmány higiénia
A patogén baktériumokkal szennyezett takarmány potenciálisan a betegségek közvetítője lehet az állati és emberi populáció között, ennél fogva lényeges szempont az előállítók és a fogyasztók részéről egyaránt.
Az Enterobacteriacea család a fő bűnös a takarmányok szennyezésében. E család tagjai, az Escherichia spp., a Salmonella spp. és az Enterobacter spp. a bélflóra normál lakói, és nem okoznak semmiféle kárt. Ugyanakkor képesek kórokozóként is fellépni, megbetegítve állatokat és embereket.
A hőkezelés a kondícionálás, pelletizálás vagy extrudálás során hatékonyan csökkenti a takarmány mikrobiális terhelését. Ugyanakkor a bakteriális szennyezettséget csökkentő hőkezelés függ a takarmány nedvességtartalmától, a hőmérséklettől és a kezelési időtől. Ezek a módszerek nem küszöbölik ki a takarmány újrafertőződését, ami komoly kihívást jelent a takarmánygyártás folyamatában. Mindez különösen igaz a pelletáló hűtő részlegében, a szállítmánynak a farmra szállítása során és a silóban tároláskor.
A takarmányhigiénia és biztonság érdekében olyan többlépcsős intézkedéssorozatra van szükség, mint a takarmány összetevőinek hozzáadása után a mikroorganizmusainak féken tartására alkalmazott hőkezelés.  Szerves és szervetlen savak keverékének hozzáadása során kimutatták, hogy azok hozzájárulnak a környezeti higiéniához azzal, hogy gátolják a takarmány mikrobiális és gombás eredetű romlását.
A Biotronic® savanyító terméksor a takarmányhigiénia javítását célozza, amit a pH és a pufferkapacitás csökkentése, valamint a Gram-negatív baktériumok, mint pl. a Salmonella spp. és az E. coli. féken tartása révén fejt ki. Ezzel megelőzhető a takarmánykeverék romlása, miközben megőrizzük annak tápértékét, illetve meghosszabítható eltarthatósága. A takarmány rendszeres kezelése Biotronic® termékekkel reziduális protektív hatással is jár azzal, hogy csökkentik a takarmány újrafertőződését, illetve a minimálisra csökkentik a keverő és a takarmányozás eszközeinek szennyeződését. A javuló takarmányhigiénia hozzájárul az állatok fokozott gyarapodásához.
A szerves savak és azok keverékének használatát sok takarmánykeverőben óvatosan fogadják. A szerves savak rozsdásító hatása károsíthatja az eszközöket, különösen, ha a gyártott takarmány nagyobb hányadát kezelik. A Biotronic® savanyító terméksor ezt a szempontot veszi figyelembe, hiszen a szerves savakat pufferelve tartalmazza, hogy kisebb korrozív hatást fejtsenek ki a fémfelületeken, és ezért alkalmasak legyenek a felhasználásra a takarmánykeverőkben.
Vízhigiénia
A víz alapvető fontosságú tápanyag a haszonállatok és a baromfik számára. A biztonságos ivóvíz nélkülözhetetlen az állatok egészségének megőrzéséhez és hatékony termelésükhöz, segítve az emésztési folyamatokat, a tápanyagok szállítását, a testhőmérséklet szabályozását, valamint a bomlástermékek eltávolítását. Az ivóvíz minőségét mikrobiológiai, kémiai és fizikai tényezők határozzák meg.
A víz rezervoárként szolgálhat sok különböző mikroorganizmusnak, mint a coliformok, a Salmonella spp. és a protozonok, hozzájárulva a mikrobiális terheléshez potenciálisan betegséget okozva. A víz magas mikrobatartalma szennyezettségre utalhat. Például a bélsár eredetű coliformok jelenléte a vízben, a trágyával való szennyezettséget jelzi.
Alapelv, hogy az állatok ivóvize milliliterenként összesen kevesebb, mint 100 baktériumot tartalmazhat, 50-nél kevesebbet a koliformokból és nulla szalmonellát. Hovatovább, a patogének szaporodását a kemény víz fokozhatja, mivel a vízvezetékben lerakódó vízkő lehetővé teszi mindenféle mikroorganizmus elszaporodását.
Az ivóvíz egyik legfontosabb kémiai tulajdonsága annak pH értéke, ami a talajvíz esetében 7,4 és 8,8 között változik. A víz túlzott lúgossága fiziológiai és emésztési gondokat okozhat a haszonállatokban. Ehhez járul még, hogy a pH szint befolyásol bizonyos vízkezelési eljárásokat, mint amilyen a víz klórozása, ami hatástalan a magas pH értékek mellett. A klórozás hatékonyabbá válik, ha a víz pH-ja 6,8 alatti, mivel ekkor a klór jobban oldódik és nagyobb mennyiségű hipoklórsav keletkezik.
A modern termelésben elterjedten alkalmazzák a víz savanyítását, mint megelőző eszközt a betegségek kezelésében és az állatok teljesítményének növelésében.
A BIOMIN Biotronic® folyékony savanyító terméksora a pH csökkentésén és a Gram-negatív baktériumok - mint a Salmonella spp. és az E. coli - visszaszorításán keresztül hat. Ez lassítja a vízben a bomlási folyamatokat és csökkenti az állatok bélcsatornájába bejutó mikrobák mennyiségét. Továbbá a Biotronic® aktív összetevői csökkentik a pH szintet a bélrendszer felső szakaszán, növelik a tápanyagok és ásványi anyagok emészthetőségét, támogatják a hasznos mikroflórát és megóvnak a hasmenéstől.
A víz savanyítása optimalizálja a vízhigiéniát, hatékonyabbá téve a klórozást, vagy a hidrogén-peroxidos kezelést. A vízhigiéniás kezelést kombinálva a savanyítással, a folyékony Biotronic® termékekkel erősíti az antimikrobiális hatékonyságot a kórokozók széles körével szemben, illetve meggátolja az ásványi anyagok lerakódását a vízcsövekben. Ezzel meghosszabbítja az ivóvízrendszer hasznos élettartamát és visszaszorítja a mikroorganizmus populációt, különös tekintettel az E. colira és a szalmonellákra, úgy a vízben, mint az állatok gyomor-bélrendszerében.
BIOMIN Magyarország Kft.   2040 Budaörs, Budapesti út 55/a.   Tel: 06 23 703 016 Fax: 06 23 703 017
                                      E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.           www.biomin.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

BIOMIN Magyarország Kft.

Takarmány higiéniaA patogén baktériumokkal szennyezett takarmány potenciálisan...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK