BIOMIN Magyarország Kft.

2015. május 18. hétfő
Oláh Margó
1612

Mikotoxin kockázatkezelés
A mikotoxinok egyes penészgombáknak erősen toxikus másodlagos anyagcseretermékei, elsősorban a Fusarium, Aspergillus és Penicillium fajoknak. A leggyakoribb és általában észlelt mikotoxinok hat főbb csoportra oszthatók: aflatoxinok, zearalenon, trichotecének, ochratoxinok, fumonisinek és anyarozs alkaloidák.
A mikotoxinok megtalálhatók az élelmiszernek és takarmánynak szánt gabonák és takarmányok minden fajtájában. Ezek felhalmozódnak az élelmiszernek és takarmánynak szánt magvakban már a szántóföldön, a szállítás alatt, vagy a nem megfelelő tárolás során.
A mikotoxinok szerkezeti, kémiai, biológiai és toxikológiai tulajdonságai eltérők. A toxicitás mértéke igencsak változó, függően a bevitt mennyiségtől, a kitettség tartamától, az állatfajtól, ivartól, kortól, fajtától, fiziológiai állapottól, tápláltsági foktól, környezeti feltételektől (beleértve a higiéniát, hőmérsékletet, légkondicionálást, páratartalmat, termelési sűrűséget), valamint az esetleges szinergiákat az élelmiszerekben vagy takarmányokban egyidejűleg előforduló mikotoxinok között. A fő toxikus hatások a rákkeltő hatás, a genotoxicitás, a teratogén hatás, a vesetoxicitás, a májtoxicitás, a szaporodási zavarok és az immunszupresszió.
Nincs egyszerű válasz a mikotoxinokkal kapcsolatos dilemmákra, mint:
• A mikotoxin dilemmára nem léteznek egyszerű válaszok, mivel ezek az összetevők gyakorta igen alacsony koncentrációban vannak jelen, aminek kimutatása nehézkes.
• Az analízis nem mindig ad helyes értékelést a helyzetről, mivel a módszertan nem kellően kidolgozott, illetve meg nem határozott mikotoxinok lehetnek jelen.
• A klinikai tünetek nem mindig egyértelműek, illetve nem jellemzőek. A tipikus megfigyelések, mint a levertség, csökkent takarmányfelvétel, gyengülő teljesítmény, vagy a nagyobb érzékenység a fertőzésekre, eredhetnek számos más egészségügyi vagy menedzsment tényezőből is.
• Nincs meghatározva a dózisra adott válasz a mikotoxinok esetében.
• Az egyes mikotoxinok közötti kölcsönhatások nincsenek kellően meghatározva. Mivel a szennyezett takarmány általában számos különböző mikotoxint tartalmaz, melyek közül egyeseket még nem is azonosítottak, vagy nem ismerik kellően, különösen nehéz annak megítélése, hogy mi is zajlik valójában.
Alkalmazzunk bár igen nagy erőfeszítéseket és megelőző intézkedéseket a növények növekedési, betakarítási és tárolási fázisában, a mikotoxin-szennyezettség esélye valós. Ezért fontos az aratás utáni hatékony toxinmentesítés.
Az adszorbens anyagok állati takarmányokhoz adagolása elterjedt gyakorlat a mikotoxikózis, elsősorban az aflatoxikózis megelőzésére. Ezek az anyagok az emésztés során, a gyomor-bélrendszeren belül kötik meg a toxinokat, csökkentve azok véráramba való felszívódásának lehetőségét. A mikotoxinok hatékony adszorpciójához szükséges, hogy az adszorbens és a mikotoxinok poláros csoportjai megfelelő pozícióban legyenek az egymáshoz kötődéshez. Ezért csak kevés mikotoxin adszorbeálható hatékonyan (pl. az aflatoxinok).
A mikotoxinok mikroorganizmusokkal és/vagy enzimekkel végzett biológiai detoxifikációját már több, mint 30 éve kutatják. Ez a módszer arra épül, hogy a mikotoxinokat közvetlenül a gyomor-bélrendszerben hatástalanítja, és nagyon specifikus, irreverzibilis és hatékony módja a toxinmentesítésnek. Következésképpen, a kevésbé vagy egyáltalán nem adszorbeálható mikotoxinokat enzimatikusan kell semlegesíteni, és csak a különböző stratégiák kombinációja bizonyul sikeresnek.
A Mikotoxin kockázatkezelés hatékony eszköze a Mycofix® termékcsoport, amely a problémát úgy küzdi le, hogy garantálja a védelmet az adszorbeálható és nem adszorbeálható mikotoxinok széles körével szemben.
MIKOTOXIN
Mycofix®
Természetesen előre a mikotoxin kockázat kezelésében!
A BIOMIN Mycofix® termékcsaládja egy sor, speciálisan kifejlesztett takarmány-kiegészítő, melyek az állatok egészségét azáltal óvják, hogy a mikotoxinokkal szennyezett takarmányokban inaktiválják a mikotoxinokat.


Takarmánytartósítás

A takarmány tartósítása az a folyamat, melynek során valamilyen vegyszerrel kezeljük a takarmányt, hogy meggátoljuk, vagy jelentősen lassítsuk annak mikroorganizmusok okozta romlását, ami a takarmány tápértékének vagy emészthetőségének csökkenéséhez vezetne. Tekintve a takarmánytermelés szezonalitását, ami az alul-, illetve túltermeléssel jellemezhető, a takarmány tartósítása világszerte elengedhetetlen.
A tartósítás magában foglalja a baktériumok, gombák és élesztők (Clostridiumok, Listeria monocytogenes, Entereobacteriae, stb. és toxinjaik) felszaporodásának gátlását.
A takarmánytartósítás bevált módszerei a következők:
• szárítás (gabona, szálas takarmány),
• fagyasztás (tej a borjak számára),
• vákuumcsomagolás (szilázs),
• kémiai tartósítók hozzáadása (gabona, nedves melléktermékek, alacsony vagy magas szárazanyag-tartalmú szilázsok, stb.),
• ozmotikus gátlás (tartósítószerek só formában, a szilázs felületén a korrozív hatás csökkentésére), valamint
• inert gázok, mint a szén-dioxid (a takarmány tartósítása CO2-vel).
A takarmányok tartósítási eljárásaiban általában aszerint teszünk különbséget, hogy azok oxigén jelenlétében vagy annak hiányában zajlanak. A szemes és szálas takarmányokat elsősorban aerob úton tartósítják, különböző típusú tartósítószerek hozzáadásával. Az anaerob tartósítás klasszikus példája a silózás. Habár főként arra alkalmazzák, hogy nagy mennyiségű takarmányt tartósítsanak, a silózás alkalmas számos egyéb anyag tartósítására is, mint a gabonák, az olyan melléktermékek, mint a halmaradék, száraz vagy nedves lepárolt gabonák oldható anyagokkal vagy DDGS/ WDGS söripari melléktermékekkel, stb.
A silózás elengedhetetlen feltételei a következők:
• könnyen fermentálható cukrok,
• anaerob körülmények,
• tejsav baktériumok és
• azok szaporodását biztosító tényezők, mint a szárazanyag-tartalom és a pufferkapacitás.
A tartósítószerek alkalmazása tovább csökkenti a gombák termelte mikotoxinok okozta fertőzés kockázatát. Ezek a mérgező másodlagos bomlástermékek rákkeltők, valamint okozhatnak szaporodási zavarokat és immunszupressziót is.
A BIOMIN takarmány-tartósításra ajánlott terméksora, a Biomin® CleanGrain a savak és sóik hatására alapul az alapanyagok (gabonák, melléktermékek) tartósítása során, aerob, vagy anaerob körülmények között, a penészgombák, az élesztők és a baktériumok ellen. A Biomin® CleanGrain liquid (folyékony alkalmazáshoz) 5-ös pH értékű, és nem korrozív besorolású. Ezért optimális választás a hatékony, biztonságos és gazdaságos takarmány-tartósításhoz.
A Biomin® BioStabil terméksor olyan szilázsoltókat kínál, melyek igen hatékonyak a pH csökkentésében, anaerob körülmények között, a silózás ideje alatt. Ennek eredményeként a szilázs aerob stabilitása javul az etetésre kiszóráskor, jobb energia-visszanyerést téve lehetővé. A válogatott baktériumtörzsek hatékonyak még számos szárazanyagban is.
Előfordulhat, hogy bizonyos kijelentések nem érvényesek valamely földrajzi régióban. A termékekkel kapcsolatos igények eltérhetnek az egyes nemzetek követelményei szerint.
A termékek elérhetősége országonként eltérő lehet, további információért kérjük, forduljon a BIOMIN-hoz.

Takarmány higiénia
A patogén baktériumokkal szennyezett takarmány potenciálisan a betegségek közvetítője lehet az állati és emberi populáció között, ennél fogva lényeges szempont az előállítók és a fogyasztók részéről egyaránt.
Az Enterobacteriacea család a fő bűnös a takarmányok szennyezésében. E család tagjai, az Escherichia spp., a Salmonella spp. és az Enterobacter spp. a bélflóra normál lakói, és nem okoznak semmiféle kárt. Ugyanakkor képesek kórokozóként is fellépni, megbetegítve állatokat és embereket.
A hőkezelés a kondícionálás, pelletizálás vagy extrudálás során hatékonyan csökkenti a takarmány mikrobiális terhelését. Ugyanakkor a bakteriális szennyezettséget csökkentő hőkezelés függ a takarmány nedvességtartalmától, a hőmérséklettől és a kezelési időtől. Ezek a módszerek nem küszöbölik ki a takarmány újrafertőződését, ami komoly kihívást jelent a takarmánygyártás folyamatában. Mindez különösen igaz a pelletáló hűtő részlegében, a szállítmánynak a farmra szállítása során és a silóban tároláskor.
A takarmányhigiénia és biztonság érdekében olyan többlépcsős intézkedéssorozatra van szükség, mint a takarmány összetevőinek hozzáadása után a mikroorganizmusainak féken tartására alkalmazott hőkezelés.  Szerves és szervetlen savak keverékének hozzáadása során kimutatták, hogy azok hozzájárulnak a környezeti higiéniához azzal, hogy gátolják a takarmány mikrobiális és gombás eredetű romlását.
A Biotronic® savanyító terméksor a takarmányhigiénia javítását célozza, amit a pH és a pufferkapacitás csökkentése, valamint a Gram-negatív baktériumok, mint pl. a Salmonella spp. és az E. coli. féken tartása révén fejt ki. Ezzel megelőzhető a takarmánykeverék romlása, miközben megőrizzük annak tápértékét, illetve meghosszabítható eltarthatósága. A takarmány rendszeres kezelése Biotronic® termékekkel reziduális protektív hatással is jár azzal, hogy csökkentik a takarmány újrafertőződését, illetve a minimálisra csökkentik a keverő és a takarmányozás eszközeinek szennyeződését. A javuló takarmányhigiénia hozzájárul az állatok fokozott gyarapodásához.
A szerves savak és azok keverékének használatát sok takarmánykeverőben óvatosan fogadják. A szerves savak rozsdásító hatása károsíthatja az eszközöket, különösen, ha a gyártott takarmány nagyobb hányadát kezelik. A Biotronic® savanyító terméksor ezt a szempontot veszi figyelembe, hiszen a szerves savakat pufferelve tartalmazza, hogy kisebb korrozív hatást fejtsenek ki a fémfelületeken, és ezért alkalmasak legyenek a felhasználásra a takarmánykeverőkben.
Vízhigiénia
A víz alapvető fontosságú tápanyag a haszonállatok és a baromfik számára. A biztonságos ivóvíz nélkülözhetetlen az állatok egészségének megőrzéséhez és hatékony termelésükhöz, segítve az emésztési folyamatokat, a tápanyagok szállítását, a testhőmérséklet szabályozását, valamint a bomlástermékek eltávolítását. Az ivóvíz minőségét mikrobiológiai, kémiai és fizikai tényezők határozzák meg.
A víz rezervoárként szolgálhat sok különböző mikroorganizmusnak, mint a coliformok, a Salmonella spp. és a protozonok, hozzájárulva a mikrobiális terheléshez potenciálisan betegséget okozva. A víz magas mikrobatartalma szennyezettségre utalhat. Például a bélsár eredetű coliformok jelenléte a vízben, a trágyával való szennyezettséget jelzi.
Alapelv, hogy az állatok ivóvize milliliterenként összesen kevesebb, mint 100 baktériumot tartalmazhat, 50-nél kevesebbet a koliformokból és nulla szalmonellát. Hovatovább, a patogének szaporodását a kemény víz fokozhatja, mivel a vízvezetékben lerakódó vízkő lehetővé teszi mindenféle mikroorganizmus elszaporodását.
Az ivóvíz egyik legfontosabb kémiai tulajdonsága annak pH értéke, ami a talajvíz esetében 7,4 és 8,8 között változik. A víz túlzott lúgossága fiziológiai és emésztési gondokat okozhat a haszonállatokban. Ehhez járul még, hogy a pH szint befolyásol bizonyos vízkezelési eljárásokat, mint amilyen a víz klórozása, ami hatástalan a magas pH értékek mellett. A klórozás hatékonyabbá válik, ha a víz pH-ja 6,8 alatti, mivel ekkor a klór jobban oldódik és nagyobb mennyiségű hipoklórsav keletkezik.
A modern termelésben elterjedten alkalmazzák a víz savanyítását, mint megelőző eszközt a betegségek kezelésében és az állatok teljesítményének növelésében.
A BIOMIN Biotronic® folyékony savanyító terméksora a pH csökkentésén és a Gram-negatív baktériumok - mint a Salmonella spp. és az E. coli - visszaszorításán keresztül hat. Ez lassítja a vízben a bomlási folyamatokat és csökkenti az állatok bélcsatornájába bejutó mikrobák mennyiségét. Továbbá a Biotronic® aktív összetevői csökkentik a pH szintet a bélrendszer felső szakaszán, növelik a tápanyagok és ásványi anyagok emészthetőségét, támogatják a hasznos mikroflórát és megóvnak a hasmenéstől.
A víz savanyítása optimalizálja a vízhigiéniát, hatékonyabbá téve a klórozást, vagy a hidrogén-peroxidos kezelést. A vízhigiéniás kezelést kombinálva a savanyítással, a folyékony Biotronic® termékekkel erősíti az antimikrobiális hatékonyságot a kórokozók széles körével szemben, illetve meggátolja az ásványi anyagok lerakódását a vízcsövekben. Ezzel meghosszabbítja az ivóvízrendszer hasznos élettartamát és visszaszorítja a mikroorganizmus populációt, különös tekintettel az E. colira és a szalmonellákra, úgy a vízben, mint az állatok gyomor-bélrendszerében.

A BÉLFLÓRA ALAKÍTÁSA
A teljesítményfokozás
A haszonállatok gyarapodási és teljesítménybeli potenciálja az utóbbi években jelentősen javult. A kilencvenes évek közepe óta a napi testtömeg-gyarapodás és a takarmányértékesítés több mint 10%-kal növekedett. A tej- és tojástermelés, csakúgy, mint a szaporodási teljesítmény ugyanilyen módon változott. Ebből fakadóan a termelékenységi mutatók is megnőttek.
A genetikai fejlődés, együtt a jó telepi menedzsmenttel, gyakorlattal és a környezetbiztonsági intézkedésekkel hatalmas mértékben javított az állatok teljesítményén. Ugyanilyen fontosak az olyan tényezők, mint a takarmányok összetétele és a takarmányhigiénia.
Mindig is gazdasági okok vezették elsősorban az állatok teljesítményének javulására irányuló érdekeket. A gyorsabb gyarapodás, a javuló takarmány-értékesítés, valamint a több utód általában pozitív korrelációban áll a javuló hatékonysággal és termelékenységgel.
A takarmányozástan egyaránt koncentrál a táplálkozási és nem táplálkozási szempontokra.  Míg a táplálkozási oldal főként az energiahasznosítással, az ideális fehérje-, ásványi anyag és vitamin-összetétellel foglalkozik, a nem táplálkozási kutatások arra irányulnak, hogy a tápanyagok hasznosulását a bél egészségének, a takarmányhigiéniának és a nemkívánatos anyagok kezelésének révén javítsa.
Tanúi lehetünk egy globális trendnek, ahol a fogyasztók egyre inkább odafigyelnek ételeik eredetére, illetve azok előállítási módjára. Ezek a jelenségek fokozott figyelmet kívánnak meg az állatjóléti kérdések terén, és végül is kapcsolódnak a teljesítményfokozás stratégiáihoz. Miután a nem terápiás, alacsony dózisban adott antibiotikumok használata a háttérbe szorult azzal, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítunk a jelmondatra, miszerint „az vagy, amit megeszel”, a táplálkozás és az egészség természetes megközelítése kikövezi az utat az állatok teljesítménye fokozásának sikeréhez.
Az innovatív gyártási technológiák és a fejlett tudományos know-how okán a BIOMIN úttörő szerepet töltött be számos, irányzatokat meghatározó megoldás terén, melyek mindegyike teljes egészében természetes eljárásokat és összetevőket használ. Az ügyfelek igényeinek és szempontjainak mélyreható megértése tette lehetővé a BIOMIN számára, hogy a teljesítmény és hatékonyság terén kitűzött céloknak megfelelő megoldásokat hozzon létre és dobjon piacra.
A bél mikroflórájának fertőzése
A latin szólás, “Mens sana in corpore sano” jelentése „ép testben ép lélek”. Az állatok takarmányozásában ez így is értelmezhető: „Ép test az egészséges bélrendszer által”.
Az emésztőrendszer működése messze meghaladja a tápanyagok emésztését és szervezetbe juttatását, hozzá számos külső elválasztású, belső elválasztású mirigy és immunológiai funkció társul. Ezen funkciók fontossága okán az egészséges bélrendszer a haszonállatok egészsége és teljesítménye szempontjából fontos tényező.
A haszonállatok bélrendszerének egészsége szorosan összefügg bélrendszerük flórájának mikrobiológiai egyensúlyával. A születés utáni első pár napban a lehető leggyorsabban kell kialakulnia a hasznos mikroorganizmusok megfelelő arányának, aminek az állat egész élete során ki kell tartania. Az Escherichia, Clostridium, Lawsonia, Brachyspira és Salmonella fajok patogén törzsei veszélyt jelentenek a fiatal állatok bélrendszerének egészségére, csakúgy, mint a takarmányváltások okozta kritikus időszakok alatt.
A modern takarmányozás egyik kulcsfontosságú kritériuma az egészséges és stabil bélflóra fenntartása és a bél nyálkahártya épségének megőrzése, kiegészítve egy optimális tápanyag ellátási programmal. Ez a kihívás az állatok takarmányozásában, ami a funkcionális takarmánykiegészítők iránti növekvő igényt támasztja, melyek különböző hatásmódokon keresztül támogatják a bélrendszer egészségét.
BIOMIN Magyarország Kft.   2040 Budaörs, Budapesti út 55/a.   Tel: 06 23 703 016 Fax: 06 23 703 017
                                      E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.           www.biomin.hu

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

BIOMIN Magyarország Kft.

Mikotoxin kockázatkezelésA mikotoxinok egyes penészgombáknak erősen toxikus...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK