Fenntarthatóság

2017. október 30. hétfő
Oláh Margó
1209

Fenntarthatóság Agrofil módra
A fenntarthatóság fogalmát sokan és sokféleképpen megfogalmazták, de az a definíció, amely nem számol az emberrel, nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a környezet legfőbb alakítója az ember, –  nem lehet teljes. Az az üzenet, vagy cél, hogy megőrizzük későbbi generációk életlehetőségeit, csak minimum elvárás lehet. Vagy még inkább csak lehetne, ugyanis jövőnket az életmódunkkal továbbra is kegyetlenül sárba tapossuk.
A fenntarthatóságnak mindig van – a jövőbe mutató – mondanivalója. Így „oda üzenni” a jövő alakítói – a FIATALOK– nélkül nem lehet. Nem hagyhatjuk, hogy fiatalok tömegei céltalanul bolyongjanak a világban. Nekünk, a derékhadnak – kik a világ sorsát mikroszinten alakítjuk- kell megtalálni azt a csatornát, azt a szövetséget, amin el lehet jutni hozzájuk és azt a jövőt kínálni, amiért élni érdemes. De nem könnyű mindezt egy kommunikációs és kulturális ellenszélben megvalósítani. Tenni azt, amit ő is tenne, ha már nyitva lenne a szeme. Felépíteni egy olyan vállalkozást, amelyben a kreatív elme és a munka szeretete egymásra találásával, – valóban lehet jövőt alakítani.
A mi céljaink a mai és a jövőben születendő GYERMEKEK nélkül mit sem ér: csupán számok, excel táblák, prezentációk és üres frázisok halmaza. Fontos számunkra, hogy segítsük a gyermekek testi és lelki fejlődését a tanulásban, a sportban és kultúrában, hiszen közöttük olvas, játszik, vagy éppen sportol a mi jövőbeni munkatársunk, megbízónk, partnerünk is. (Cégünk által támogatott iskolák, rendezvények felsorolása itt található).
CSALÁD, a vállalt gyermek pedig mindig a fiatalok döntése. Ezért fontos számunkra, hogy a munkatársaink meg tudják alapozni a jövőjüket, egyben a gyermekáldások vállalásával be is biztosítják azt. Nem szabad, hogy akárcsak egyetlen munkatársunk is attól rettegjen, hogy gyermekvállalás esetén nem térhet vissza munkájához és ezáltal egzisztenciális csapdába kerül. Nem retteghetünk mi sem, ha egy munkatársunk az ÉLETET választja, az életének azon szakaszában, amikor ez döntés biológiailag is ideális. Nem félni kell, hanem tenni érte, egy olyan rendszert kialakítani ahol a nő anyává, egy fiatal apává érhet, egy vállalkozás pedig elkötelezett munkatársakat nyerhet. Próbáljuk emberség örömét együtt megélni egy embertelen világban.
Az ember jövőjének építéséhez élettérre is szüksége van. A népesség ma jellemzően elvárosiasodik.  A vidék elveszíti élettér funkcióját, csak a mezőgazdasági termelés és profitszerzés helye marad. Nem számít, hogy milyen életképességek, tudások, hagyományok vesznek el. Nem érdekel senkit, hogy az egyoldalú gabonatermelés és  –  kereskedelem a földi élet alapjának tekintett elemi szén körforgalmát megszakítja, a vidék talaját elszegényíti, középtávon terméketlenné teszi. Ugyanakkor máshol, ahol egymásba érnek az állattartó telepek, – azon a vidéken ahol a trágyaszag nem bűz és bűn, hanem az élet lehelete, – ott a túlzott szerves anyag felhalmozódása súlyos károkat okoz a környezetben.
A globális felmelegedésben, az üvegházhatású gázok kibocsátásában a mezőgazdaság jelentősen érintett. A talajok túlművelésével és túl(mű)trágyázásával jelentősen hozzájárul e káros folyamatokhoz, éppen a saját termelési esélyeit temetve maga alá.
Éppen e problémák részbeni ellensúlyozására jöttek létre a biomassza erőművek, bioetanol és biogáz üzemek, ahol a modern társadalmi lét szerves hulladékain túl az élelmet, az élet forrását is autókba töltik vagy egyéb hiábavaló fényűzésre pazarolják. Teszik ezt akkor, amikor a világon milliók halnak éhen, és a mai modern társadalmi lét bölcsője EURÓPA, az éhséglázadások határára sodródni látszik. Ezen életfontosságú végtermékek energiacélú hasznosítása csak akkor nem hagyná el az etika határait, ha a bennük tárolt energia felszabadításával újra életet teremtenénk, azaz a mezőgazdaságban szigorúan közvetlenül a termelésre fordítanánk.
Ebben a helyzetben mit tehetünk mi? Kutató-fejlesztő és tanácsadó vállalkozásként missziót indítottunk, hogy a tápanyag-utánpótlásban helyére tegyük a műtrágyázás súlypontját. Keressük a helyét egy konzerváló, talajvédő talajművelési rendszerben. Feltárjuk egyes vidékeknek, talajtípusoknak a tápanyag-utánpótlásban még kellően ki nem aknázott lehetőségeit. Kutatjuk a növénynemesítésben lezajlott genetikai előrehaladás hatásait a műtrágyázásra, elsősorban a N-használatra. Vizsgáljuk az energiacélú növénytermesztés genetikai és N-trágyázási interakcióit, egy fenntarthatóbb gazdálkodás reményében.  (Ezzel kapcsolatos cikkeket itt olvashat)
Ezekre a kutatási projektekre 100 milliós nagyságrendben fordítunk saját, hazai és európai uniós forrásokat, melynek első gyümölcsei már kezdenek beérni. Ezzel kapcsolatos (GOP-1.3.1-07/1-2007-0003, GOP-1.3.1-09/A-2009-0004, GOP-1.3.1-11/B-2011-0001) és egyéb nyertes pályázatainkról itt talál bővebb információt. https://agrofil.hu/rolunk/fenntarthatosag-az-agrofil-nel

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Fenntarthatóság

Fenntarthatóság Agrofil módraA fenntarthatóság fogalmát sokan és sokféleképpen...

Bővebben...

Challenger gumihevederes traktor

Challenger gumihevederes traktorA Caterpillar által tervezett Challenger...

Bővebben...

Baktérium kijuttatás

BaktoFil S-Jet…     intenzív biológiai támogatás...

Bővebben...

Minimum-művelés

Minimum-művelés A szántás nélküli technológiát csökkentett menetszámú...

Bővebben...

Durva körülményekre szabva

Carrier X durva körülményekre szabva Az idén tavasztól a sokoldalú Carrier X...

Bővebben...

Alacsonyabb talajnyomás nagyobb hozam

Gumihevederes járószerkezetek – ZUIDBERG TRACKS Az alcsonyabb talajnyomás...

Bővebben...

A digitális vakvezetés

Ha egyszer egy program beindul…, avagy a digitális vakvezetésBeszélgetés Lajos...

Bővebben...

Talajmintavétel

Talajmintavétel és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadásMódszerünkkel arra adunk...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK