Egyszerű és hatékony

2017. december 05. kedd
Oláh Margó
139060

Egyszerű és hatékony biológiai védelem
A téli időszakban az álló kultúrákban gyakori „vendégek” és kártevők a mezei rágcsálók. Nem is igazán vendégek ezek az állatkák. Otthon érzik magukat a legalább a jövő nyárig bolygatatlan talajú, ráadásul ehető növényzettel (repce, lucerna, here, őszi kalászosok) borított szántóföldeken. A mezei rágcsálók, köztük a leggyakoribb mezei pocok elleni védekezés minden mezőgazdasági termelő kötelessége, amelyet a hazai jogrendszer törvényben rögzített.
A mezei rágcsálók elleni védekezés során azonban célszerű először egy kicsit megállni, gondolkodni, mielőtt a környezetre, és végső soron magunkra is veszélyes növényvédő szerekhez nyúlnánk.
A természetben nagyon sok állat kedvenc táplálékát képezi a mezei rágcsálók sokasága. Az ölyvek, vércsék és az este, számunkra láthatatlanul tevékenykedő baglyok mellett szűkebb környezetünk, a Szigetköz területén mindenhol előforduló gázló madarak, áttelelésre berendezkedett gémek és egyre gyakrabban a kócsagok is előszeretettel vadásznak földjeinken a mezei rágcsálókra. Amikor a vízfolyások, tavak befagynak, már csak a szántóföldek nyújtanak számukra élelemforrást. Amelyet az ott tartózkodó rágcsáló populáció testesít meg.
A hasznos, tollas pocokpusztító népesség helyben tartása érdekébe fontos tényező, hogy minél kisebb háborgatásban, zaklatásban részesüljenek. Ha más károsítók, pl. hattyú kártétel miatt direkt zavarnunk kell az adott tábla környezetét, azt a hattyú veszély elmúltával mielőbb célszerű befejezni. A hattyúk alapvetően jól, de nem szívesen, csak nagy távolságokra repülnek. De ragaszkodnak egy adott helyhez, ahol nem zaklatják őket. Ugyanakkor a repülést az élelemszerzés részének tekintő ragadozó madarak egy rövid ideig tartó zaklatás után nagyon gyorsan visszatelepülnek, amennyiben van elegendő rágcsáló a területen.
A tollas ragadozók. Ölyvek, vércsék, baglyok viszont kissé kényelmes jószágok, nem szívesen tapossák órákig a levegőt. Bármilyen kiemelkedő tárgyon megülnek, magaslesen, hengerbálán, távvezetéken, stb.. Ha segíteni akarunk ezeknek az állatoknak és el akarjuk kerülni a kémiai rágcsálóirtás költségeit és adminisztrációját, akkor a hasznos ragadozók megtelepedését segítő T-fák kihelyezése a rágcsálók által veszélyeztetett földekre még mindig nem késő. Nyilván fagymentes talajon könnyebb a kihelyezés, de a ragadozókat segítő T-fák kihelyezésével tavaszig a hasznos, tollas ragadozók jó eséllyel a veszélyességi küszöbérték szintje alá csökkenthetik a kártevő rágcsálók egyedszámát.

Hertelendy Péter      Agrofil-SzMI Kft.   https://agrofil.hu/  

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A szamóca ideális tartósítása

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójátólGödöllő,...

Bővebben...

A Väderstad bemutatja...

A Väderstad bemutatja a Cultus és Cultus HD termékcsalád új tagjaitA...

Bővebben...

Rugalmas alkalmazás...

Hígtrágya kijuttatása, bedolgozásaRugalmas alkalmazás hígtrágyáhozA FOX 300 D...

Bővebben...

Szedd könnyedén!

              Gyümölcsök...

Bővebben...

Piros hetes...

Piros hetes, ami mindent visz, vagyis "ELHO" a zúzók gladiátoraiAmikor valóban...

Bővebben...

Az ország első lombikborjai

Megszülettek az ország első „lombikborjai”, Campus Cili, Campus Csongor és...

Bővebben...

Hiánytünetek kezelésére

Levél- és talajtrágyák     A DAMISOL® levéltrágya család,...

Bővebben...

Gumiabroncs-nyomásszabályozó

Gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszerek a mezõ- és erdõgazdálkodók...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK