Hogyan érjünk el...

2018. július 18. szerda
Oláh Margó
125103

Hogyan érjünk el kiemelkedő minőséget a fű szilázsban?
A fűféléknek a kukoricához viszonyítva relatívan kevesebb a cukortartalma és magasabb a fehérje tartalma, magasabb a puffer kapacitása, amely megnehezíti az erjesztését. A vágási magassága is eltérő (5–7 cm fű és 20–30 cm kukorica), amely megnöveli a kockázatát a talajjal/Clostridiumokkal való szennyeződésének.
Ezért néhány ajánlat, hogy jó minőségű fű szilázst tudjunk előállítani:
A jobb erjedés és a magasabb tápanyagtartalom menedzselése:
- Helyes betakarítási idő megválasztása (30– 45 % szárazanyag): A növénynek ebben a növekedési szakaszában remek egyensúly van a cukortartalma és a puffer kapacitása között, ugyanakkor a nyersrost tartalma is elfogadható. Az optimálisnál alacsonyabb szárazanyag tartalom esetén megnő a kockázata a Clostridiumokkal való szennyeződésnek, valamint magasabb veszteségekre számíthatunk a kicsorgás miatt. Magasabb szárazanyag tartalom magasabb nyersrosttartalmat jelez, amely megnehezítheti a tömörítést. Az optimális részecskeméret a fű szilázsok esetében kevesebb, mint 4 cm. Van egy szabály, hogy elérjük az optimális tömörítést: minél nagyobb a szárazanyag tartalom, annál kisebb legyen a részecske méret.
- Földdel való szennyeződés csökkentése (hamutartalom 10% alatt): a kockázata magasabb, ha a siló viszonylag nedves (<25%). Ebben az esetben magasabb vágási magasság ajánlott (<7–8cm).
- Tömörítés (> 650 kg/m3): a legfontosabb művelet a szilázs készítésénél a tömörítés. Az egész technológiai folyamatot igazítani kell a tömörítő gépek kapacitásához. Néhány ajánlás: a tömörítés ne legyen több mint 1 tonna szárazanyag / óra / tömörítő géptonna. Gyakorlati szempontból, ha a gép tömege 10 tonna, és a szárazanyag-tartalom 40%, ne töltsünk többet a silóba, mint 25 tonna anyag / óra.
Míg a siló vagy szilázs tömörítés során az eddig alkalmazott módszer a traktortömeg nyomásának köszönhetően a 4 darab gumiabroncson keresztül hatott, addig a Bivaly siló tömörítő henger a vasúti kerekek élének és futófelületének segítségével tömörít nagy hatékonysággal, amelynek következtében jelentősen javul a végtermék minősége.
Minden plusz kg/m2 nyomóerő a szilázs minőségét javítja!
- Takarás: optimális estben, a silót egy nap alatt töltjük fel és még aznap le is takarjuk. Azonban néhány esetben a feltöltési idő meghaladja a 24 órát, de semmiképpen nem ajánlott kiterjeszteni a feltöltési időt 72 óránál hosszabb időre. Miután a siló megtelik, fedjük le azonnal a megfelelő műanyag fóliával és biztosítsuk a lefogatását megfelelő súlyokkal (gumiabroncsok, föld- vagy homokzsákok). Egy jó tömörítés és egy megfelelő takarás stabilan fogja tartani addig a szilázst, amíg fel nem használjuk. Továbbá ezek a tényezők megakadályozzák penészgombák növekedését, ezáltal a további mikotoxin termelést.
Elérhetőségek:  VIDEÓ MEGTEKINTÉSE:  https://gravetti.hu/gepforgalmazas/termek/bivaly-tk300-11-szilazstomorito-henger
Nagy László Telefon: +36(30)9926830
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A szamóca ideális tartósítása

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójátólGödöllő,...

Bővebben...

Antibiotikumok nélkül...

Antibiotikumok nélküli intenzív állattartás?Ha az állattartó és az állatorvos...

Bővebben...

Az új Carrier

Az új Carrier XL 725 és a CrossCutter Disc AggressiveA Väderstad, a világ...

Bővebben...

Tudatos vásárlás

A program nem mai keletű, de aktuális  Ajánlom mindenki...

Bővebben...

Weidemann

Weidemann – a vállalat a gép mögöttSokat írtunk már a Weidemann gépek...

Bővebben...

Tyúktartóknak

Tojótyúktartóknak - modern istálló berendezésekA Big Dutchman alapítói...

Bővebben...

Digitalizálás a rakodástechnikában

 Q-Companion – Digitalizálás a rakodástechnikábanModern gazdálkodóként a...

Bővebben...

Az idő pénz is

FIGYELEM VÁROS GONDNOKSÁGOK,KERTÉPÍTŐK, SPORTPÁLYA KARBANTARTÓK AZ IDŐ PÉNZ...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK