A dísznövények...

2018. augusztus 23. csütörtök
Oláh Margó
11994

A dísznövények növényvédelmi gondjai

A növénytermesztés fontos, sok esetben nélkülözhetetlen segítőtársa a hatékony növényvédelem. Termesztett növényeinkre, a megtermelt növényi produktumra, árualapra, élelmiszerre kártevők és kórokozók hosszú sora feni a fogát. Nincs ez másképp a dísznövények esetében sem. Ráadásul dísznövényekkel nem csak a rózsa, gerbera, stb. … termesztő gazdaságokban akadhatnak össze a számunkra káros szervezetek, hanem úton–útfélen bárhol.
A közterületeken, utcákon, tereken, parkokban lévő dísznövények szintén szenvednek a kórokozók és állati károsítók támadásától. E növények sora nem tekinthető rózsásnak. A közterületek sok esetben a „senki földje” státus büszke birtokosai, hiszen mindenkinek nyújtanak valamennyi esztétikumot, felüdülést a látványukkal, ugyanakkor a problémák fellépése során számos esetben gazda és megoldás nélkül maradnak.

Gnomóniás levélfoltosság lisztharmat aknázómoly….
A közterületeken lévő dísznövények sokszor sanyarúbb helyzetben vannak, mint a szántóföldi, vagy kertészeti haszonnövények. A humán, urbanizált környezet szélsőséges hatásai (hőség, por, alacsony páratartalom…) gyakorta legyengítik, stresszelik ezeket a növényeket, melyeket azután a kártevők és kórokozók könnyebben, drasztikusabb mértékben képesek megtámadni.
A közterületeken a növények védelme is sokkalta nehezebb, mint kinn a szántóföldön. Mivel e növények végig emberek közelségében találhatóak, így kezelésükre csak néhány készítmény lehet alkalmas. Sok technológiai „ lyuk” van az ilyen növények védekezési protokolljában, sok esetben nincs legálisan, biztonságosan bevethető növényvédő szer egyes kártevők, vagy kórokozók ellen.
A közterületeken Magyarországon igencsak gyakori vadgesztenye szinte „ állatorvosi lónak” 

tekinthető ebből a szempontból. Ökológiai igényei messze nem a városi környezetbe való fajnak jellemzik, így a városi, egyre melegebb és szárazabb környezet rendkívül legyengíti ezeket a fákat. A légszennyezettségre is meglehetősen érzékeny ez a faj. Az ezredforduló előtt megjelent vadgesztenye aknázómoly (Cameraria ochridella) kártétele következtében ezek a fák sokszor már nyár derekára elvesztik a dekoratív levélzetüket. A moly károsítását követő gnomóniás levélfoltosság, a kényszerből kihajtott friss leveleken megjelenő lisztharmat és az amerikai lepkekabóca károsítása tovább súlyosbítja ezeknek a szerencsétlen sorsú fáknak az életét.   Lisztharmat vadgesztenye levelén (Fotó: Hertelendy Péter)
Pedig kellő odafigyeléssel, tervezéssel, szakértelemmel még az ilyen, halmozottan hátrányos helyzetű díszfák is megmenthetőek!
Hertelendy Péter
Agrofil-SzMI Kft.
https://agrofil.hu/szakcikkek/a-disznovenyek-novenyvedelmi-gondjai

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A dísznövények...

A dísznövények növényvédelmi gondjaiA növénytermesztés fontos, sok esetben...

Bővebben...

Turbo kén az ellenálló-képességért

FITOHORM TURBO KÉN LOMBTRÁGYAA FitoHorm Turbo Kén növeli a növények...

Bővebben...

Csonthéjasok hiánytünetei

Csonthéjasok hiánytünetei        A csonthéjasok...

Bővebben...

A vetésfehérítő bogarakról

A vetésfehérítő bogarakrólA kalászos gabonákat a szántóföldeken alapvetően nem...

Bővebben...

Újabb kihívások

Újabb kihívások a repce őszi védelmébenA repce őszi növényvédelme meglehetősen...

Bővebben...

A betakarítás veszélyei

A betakarítás veszélyeiNyár van, ez a hazai mezőgazdaságban a betakarítás...

Bővebben...

A napraforgó érésének rejtelmei

A napraforgó érésének rejtelmeiA szántóföldi kultúrák közt egyre népszerűbb, a...

Bővebben...

Nem kell mindig vegyszer

Nem kell mindig vegyszer Az idei évben is sok szántóföldi és kertészeti...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK