Borjak téli takarmányozása

2018. november 07. szerda
Oláh Margó
26422

Borjak téli takarmányozása és menedzsmentje
Dr. T. Turner, Josera CalfCare
A téli szezonban felül kell vizsgálnunk a borjúnevelési technológiánkat is. Az időjárás változása mindig gondot okoz, tipikus, hogy megnő az egyébként is jelen lévő fertőzések veszélye, ugyanakkor a borjú egészségére és teljesítményére is külön terhet jelent. A téli időszak a lehűlés mértékétől függően befolyásolja a borjú táplálóanyagok iránti igényét. A hideg-stressz csökkenti a borjú szervezetének védekező képességét, így a borjú fogékonyabb lesz a hasmenésre, tüdőbetegségekre vagy egyéb fertőzésekre. Annak érdekében, hogy a borjak könnyebben vegyék fel a harcot ezekkel a kihívásokkal szemben, a tejpótló tápszer koncentrációt emelni lehet a megnövekedett szükségleteknek megfelelően. A borjak itatását és gondozását is alaposan át kell gondolni a gondozókkal együtt, hogy a protokoll a lehető legjobban be legyen tartva ebben a kritikus időszakban. Az alábbiakban összegyűjtöttük a sikeres téli borjúnevelés egyes szempontjait.
Téli itatási praktikák
​A borjak takarmánya életük első hetében kizárólag a tejpótlón alapszik, később kezdik el felvenni az indítótápot és a tömegtakarmányt. Téli időszakban a borjú anyagcseréje felgyorsul, ezzel tartva a testhőmérsékletet a hideg, nedves időjárási körülmények között. A megnövekedett létfenntartási energiaigény kielégítésére a borjak számára több tejpótló tápszert kell biztosítani. Az ajánlások szerint a kompenzálás mértéke a következő: 20 °C alatt minden 5 °C csökkenésre napi plusz 50 g tápszert kell itatni (AHDB Dairy, 2015). A téli időszakban a megnövekedett igényekhez igazított takarmányozásnak további hatása is van: kísérletekkel igazolták, hogy a télen született üszők az első laktációban több mint 500 kg-mal kevesebb tejet termeltek az ugyanazon telepen a nyáron született üszőborjakhoz képest (Soberon et al. 2012). Az alacsonyabb tejhozam a borjú fejlődésének kritikus fázisában történő alultáplálásnak volt tulajdonítható.
A megnövekedett táplálóanyag- és energiaigény kielégítésére hatékonyabb megoldás a tejpótló koncentráció növelése, mint pusztán magasabb zsírtartalmú termékre váltani a téli időszakban. Hogyan lehetséges ez? Habár a zsír energiartalma kétszer annyi, mint a laktózé, mégis 1% zsírtartalom emelés a termékben mindössze 0,2 MJ/kg energianövekedést eredményez a tejporban (Vermeire 2015). A zsírtartalom növekedése ráadásul csökkenti a laktóz tartalmat, amely az 1-2 hetes borjú számára elsődleges energiaforrás. Az emelt koncentráció mellett szóló további érv, hogy a jó minőségű, 20 MJ/kg energiatartalmú tejpótlóval 50 g-onként extra 1 MJ energiát biztosítunk a borjú számára, ami jóval hatékonyabb megoldás a hideg-stressz kompenzálására! Mi történik, ha télen a magasabb zsírtartalmú tápszert emelt koncentrációban itatjuk? Ha emelt koncentrációban itatunk magas zsírtartalmú tejpótló tápszert, akkor a tápszer zsírtartalma lehetőleg ne legyen magasabb mint 20%, mivel a feleslegben bevitt zsír veszélyezteti a borjú májának működését. Ugyanúgy, mint a felnőtt szarvasmarha esetében, a borjú is csak korlátozott mértékben képes a zsírokat emészteni, emiatt a felesleg raktározódik a májban (Pantophlet et al. 2016), sejtszintű stresszt és metabolikus problémákat okozva.
​Még egy fontos tényező az itatásban, hogy különösen télen rendkívül fontos a felvett tejpótló mennyisége, ezért nem elegendő vonallal megjelölt vödörrel itatni és csak megbecsülni az elfogyasztott mennyiséget, hanem rutinszerűen kell ellenőrizni a felvett tejpor mennyiségét, automatás itatás esetén pedig az automatát rendszeresen kalibrálni kell. A gyors lehűlés miatt az itatási hőmérsékletnél enyhén magasabb hőmérsékleten adjuk a borjúnak a tejpótlót.
A borjú elhelyezése
Legyen szó akár borjakról, bárányokról, vagy malacokról, fajtól függetlenül az újszülött állatok elhelyezésének értékelésére egy idős professzoromnak volt egy mondása: „vajon te szívesen aludnál ott egy szál pizsamában?”. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a szavak mögött ott rejtőzik a gyakorlati tartalom. Az újszülött állatok fekhelye legyen meleg, száraz és huzatmentes. Ez azért kiemelt jelentőségű, mert az újszülött borjúnak kevés a tartaléka, így a testhőmérséklet szabályozására is korlátozott a kapacitása. Ahhoz, hogy borjaink a télen is megfelelően fejlődjenek, kiemelt figyelmet kell fordítanunk az elhelyezésükre is.
Íme néhány tipp:
A száraz borjúnak jobb a hőszigetelése. A borjú számára a nyirkos levegő legalább olyan káros, mint a hideg levegő. Minél vastagabb levegőréteg szorul a borjú bőre és a szőrzet felülete közé, annál jobb a hideggel szembeni védelem. Ha a szőrzet nedves és rátapad a testfelületre, akkor ez a szigetelő hatás megszűnik. Nézzük meg a borjakat: piszkos, trágyafoltos a térd vagy a csánk? Ha igen, akkor ideje feltölteni az almot. Másik jó ellenőrzési módszer, ha 30 másodpercre letérdelünk az alomba. Ha felállunk és nedves a térdünk, akkor a teljes almot ki kell cserélni, mert a borjú befészkelődik az alomba és egész éjszaka nedves almon fog feküdni. A laza, bolyhos alomnak szigetelő hatása van, a szalma mennyisége pedig akkor megfelelő, ha a fekvő borjúnak nem látjuk a lábait.
A huzatmentes boksz csökkenti a borjú hőveszteségét. Egyes telepeken láttam olyan megoldást is, ahol a borjúketrec alja lyukacsos, ezáltal javul a levegő áramlása, aminek köszönhetően a borjú szárazon marad. Ez nagyon jó ha a külső hőmérséklet magas, viszont a padozaton átáramló hűvös levegő az almon is áthalad és hűti a borjút. A megfelelően vastag alom csökkenti ezt a hatást. A telepeken folyamatosan ellenőrizni kell a huzatot a borjúnevelő területeken, különös tekintettel a széleken lévő borjúházakra. Ha a borjúházak az istálló széltől védett oldalán vannak elhelyezve, távol az uralkodó széliránytól, akkor is ellenőrizni kell, hogy nincs-e szélörvény hatás. A szél hűtő hatásának ellenőrzésére egy gyors módszer, hogy csavarjunk nedves rongyot egy hőmérő köré és olvassuk le a hőmérséklet csökkenését. Szélsőséges esetben a borjúház bejáratára takarót lehet akasztani, ezzel védve a borjút a huzattól.
​A meleg ital belülről melegít. Extrém időjárási körülmények esetén, ha a munkaszervezés ezt lehetővé teszi, akkor a kétszeri itatás helyett osszuk el a napi adagot háromszori itatásra, ez igen jót tesz a borjaknak. Ez két okból is előnyös: egyrészt az emelt koncentrációjú napi adag több részre oszlik, másrészt a tejpótló tápszer melegítő hatása a borjú számára olyan, mint nekünk egy csésze meleg tea. Ez javítja a borjú vérkeringését, átmelegítve a végtagokat, amelyek a legjobban ki vannak téve a lehűlésnek. A jó vérkeringés az immunrendszert is támogatja, ezzel segítve a hatékonyabb védekezést a fertőző betegségek ellen.
​Megfelelő menedzsment mellett tehát a hideg időjárás sem okozhat problémát. Az alapvető szabályok betartásával télen is erős, egészséges borjakat nevelhetünk.
Inter-Mix Mezőgazdasági Kereskedelmi Kft.
Székhely/Raktár:1172 Budapest, Rétifarkas utca 6.
Telefon:06 1 402 10 10
Fax: 06 1 402 10 11
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Raktár nyitva tartás /áru átvétel és kiadás:
Hétfő - csütörtök: 6:00 - 14:00
Péntek: 6:00 - 12:00

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

A legjobb takarmány

A legjobb takarmánnyal az állatok egészségesebbek lesznek.Az egészségesebb...

Bővebben...

Kertitox GEM-Tak

KERTITOX GEM-Trak 5000, 6000 A nagy kategóriás...

Bővebben...

Borjak téli takarmányozása

Borjak téli takarmányozása és menedzsmentjeDr. T. Turner, Josera CalfCareA...

Bővebben...

Kertitox BORA

KERTITOX BORA  Megújult KERTITOX BORA, új formatervezett tartállyal...

Bővebben...

SAMSON trágyaszórás

SAMSON TRÁGYASZÓRÁS BEMUTATÓ VOLTA SAMSON dán gépgyár szervestrágya-szórójával...

Bővebben...

Az Új generációs homlokrakodó

Az Ön eredményességét növelő kialakításProfi homlokrakodóink és...

Bővebben...

Almaszüretelő kocsi

Revo Piuma 4WD Revolution   Szüretelő kocsiBár...

Bővebben...

Szakértelem a baromfitartásban

Szakértelem a baromfitartásbanAz elmúlt 25 évben a baromfi volt az...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK