Mi a polifenol?

2018. november 28. szerda
Oláh Margó
127849

A polifenolok alkalmazásának lehetőségei a megelőző takarmányozásban
Mi a polifenol?
​A természetes eredetű növényi hatóanyagok jótékony biológiai hatását évszázadokon keresztül alkalmazták a népi gyógyászatban. A modern gyógyszeripari kutatások is ezen alapulnak. A polifenolok közé tartozó flavonoidok a növényvilágban széles körben elterjedt vegyületek, amelyek elsősorban gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásukról ismertek (González et al. 2011). A mindennapokban előforduló fontosabb polifenol-források a vörösbor, kávé, kakaó, diófélék, gyógynövények és tea. Az ún. “Francia Paradoxon”, amely szerint a nagy mennyiségű vörösbor fogyasztás csökkenti a gyulladásos folyamatokkal járó betegségek előfordulási gyakoriságát, a legfőbb bizonyíték a polifenolok kedvező hatására (Georgiev et al. 2014).
A polifenolok biológiai hatását döntően befolyásolja kémiai szerkezetük, ami azt jelenti, hogy a különböző polifenolok más-más hatásmechanizmussal rendelkeznek. A különböző forrásokból származó polifenolok keveréke szélesebb spektrumban fejti ki gyógyhatását.
Lehetséges-e a polifenolok alkalmazása a takarmányozásban?
​A takarmányozási kísérletek terén egyre inkább előtérbe kerül a bioaktív összetevők, mint például polifenolok hatásának vizsgálata. Az Európai Unió 2006-ban betiltotta az élelmiszer-termelő állatok esetében a nem-terápiás célú gyógyszerek (antibiotikumok) takarmányban történő alkalmazását. Ezt követően számos EU-n kívüli ország is intézkedéseket tett a nem-terápiás célú gyógyszerek csökkentésére vagy betiltására. A termelők szívesen fogadták az erre irányuló rendelkezéseket, ugyanakkor az állati termeléshez kapcsolódó fertőzéseket kiváltó körülmények továbbra is fennállnak. A kedvezőbb állatjólét, ezzel együtt a magas szintű termelés fenntartása érdekében elsődleges feladattá vált a fertőzések megelőzése. A korszerű megoldások, mint például a polifenol/flavonoid összetevők kutatása és használata segít a termelőknek a változó piaci igényekhez való alkalmazkodásban. A polifenolok gyulladásgátló és antioxidáns hatására irányuló kísérletek jelentős pozitív eredményeket hoztak. Például a szőlőmag kivonatból előállított polifenolok igazoltan csökkentették a szarvasmarha gyulladásos provokációra történő sejtszintű válaszreakcióját. (Li et al. 2014). A JOSERA ezekre a felfedezésekre építette a DairyPilot FlavoVital® fejlesztését, amely a kérődzők számára kialakított többcélú kiegészítő, kombinálva a polifenolok, élő élesztő-kultúra és jól kiegyensúlyozott B-vitamin garnitúra egymást erősítő jótékony hatását. Egyre inkább középpontba kerül a takarmányozáson keresztül történő megelőzés és az immunrendszer természetes védekezőképességének támogatása. Ennek köszönhetően a gazdasági állatok ellenállóképessége megnő a fertőzéses megbetegedéseket kiváltó tényezőkkel szemben. A gyakorlatban a nutrigenomika kifejezést a génexpresszió takarmányozáson keresztül történő befolyásolására, ezáltal az állati termelés javítására irányuló törekvések jellemzésére alkalmazzák. Egyszerűen fogalmazva, a polifenolok használata a megelőző takarmányozásban sejt szinten segít az állatnak védekezni az anyagcsere jellegű gyulladásos folyamatokkal járó immunreakciókkal szemben.
Mi okozza az alacsony szintű gyulladásos immunreakciót?
​Az alacsony szintű gyulladásos választ kiváltó tényezők a sejtek szintjén folyamatosan provokálják a gyulladásos folyamatokat szabályozó géneket, ezzel az állat szervezetét állandó gyulladás előtti készenlétben tartva. Ezek között a tényezők között vannak, amelyek jól ismertek, pl. takarmányozási hiányosságok, nem megfelelő istálló higiénia és vannak kevésbé nyilvánvalók, mint pl. a zsúfoltság, nyári hőstressz, dolgozók által okozott stresszhatások. Az alacsony szintű gyulladásos választ kiváltó tényezők sejtszintű stresszhez vezetnek, ezért megnő az állat létfenntartó energia szükséglete, így csökken a tejtermelésre fordítható energia mértéke.
A nyár közeledésének idején a figyelem középpontjába kerül a hőstresszhez kapcsolódó termelési veszteség. A hőstressz elsősorban a takarmányfelvétel és a tejhozam csökkenésében nyilvánul meg. A tehén szervezete önfeláldozó, ezért a csökkent takarmánybevitel ellenére is igyekszik fenntartani a magas szintű tejtermelést. A tartalékok mobilizálása tovább súlyosbítja a sejtszintű stressz mértékét. A hőstressz által okozott terheléstől függően a tejhozam akár 35%-kal is csökkenhet. A tejtermelés visszaesésén kívül a hőstressz miatt megnő a csendes ivarzások előfordulási gyakorisága és romlik a vemhesülés.

Hogyan hatnak a polifenolok a gazdasági állatok teljesítményére?
​A polifenolok/flavonoidok a DairyPilot FlavoVital® kulcsfontosságú hatóanyagai, csökkentik az alacsony szintű gyulladásos immunválaszt szabályozó gének megnyilvánulását és növelik az antioxidáns kapacitást, ezzel támogatva az állat szervezetének védekezőképességét a gyulladásos készenléti állapottal szemben, így több energia marad a termelésre. A szárazonállás és a laktációs csúcs közötti átmeneti időszakban a tejelő tehenek anyagcsere-forgalmának hirtelen változása hatalmas terhet ró a bendőre, a májra, a tőgyre és a szervezet zsírraktáraira. Az ehhez adódó stressztényezők, mint a hosszabb ideig fennálló hőstressz, tovább fokozzák az immunrendszer igénybevételét, így a laktációs periódus legérzékenyebb termelési időszakában a tehén még kitettebb a különböző fertőzéseknek. Az anyagcsere zavarok (ketózis, szub-klinikai acidózis, zsírmáj szindróma) csökkentik a csúcstermelés szintjét, negatívan befolyásolják a tejhozamot a teljes laktáció során, meghosszabbítják a negatív energiamérleg időtartamát, ezzel kitolva a következő termékenyítés idejét, jelentősen késleltetve a következő laktáció megkezdését. A nyári hőstressz idején a komplett takarmányadag változása és a csökkent takarmányfelvétel miatt megnő az anyagcsere zavarok (pl. acidózis) előfordulásának kockázata.
A magas kockázattal járó stresszhatások elleni védekezőképesség erősítésére és a gyulladásos reakciók visszaszorítására irányuló intézkedések támogatják az állat szervezetét abban, hogy könnyebben elérjék a termelési potenciáljukat. Ezenkívül az alacsony szintű terhelésre adott gyulladásos immunválasz elnyomása azt az előnyt is megadja, hogy komoly fertőzés esetén a szervezet azonnal reagál. A DairyPilot FlavoVital® a takarmányon keresztül megelőző megoldást nyújt a tehén számára az alacsony szintű gyulladásos immunválaszhoz kapcsolódó termelési veszteségek csökkentésére még a legmagasabb hozamú telepeken is. A Dairy Pilot-tal kapcsolatos további részletekért lépjen kapcsolatba az Inter-Mix Kft. helyi képviselőjével.
Inter-Mix Mezőgazdasági Kereskedelmi Kft. https://www.intermix-agrar.com/2-hirlevel-1-cikk
Székhely/Raktár: 1172 Budapest, Rétifarkas utca 6.
Telefon: 06 1 402 10 10
Fax:06 1 402 10 11
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Raktár nyitva tartás /áru átvétel és kiadás:
Hétfő - csütörtök: 6:00 - 14:00
Péntek: 6:00 - 12:00

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Nagyszüleink egészségéről

Ezért volt ismeretlen a nagyszüleinknél az ételallergia A nagyszülők,...

Bővebben...

Az új Carrier

Az új Carrier XL 725 és a CrossCutter Disc AggressiveA Väderstad, a világ...

Bővebben...

Szimbiotikus gél naposcsibék számára

A BIOMIN bemutatja a PoultryStar® Hatchery szinbiotikus gél cseppet...

Bővebben...

Szárítótelepi megoldások

Tower Dryer – toronyszárító TOWER DRYER / T-TOWER DRYER Mezőgazdasági...

Bővebben...

A sokoldalú művelőeszköz

A Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt kiválóan használható...

Bővebben...

Bárhova felállítható...

Bárhova felállítható napelemes kamera rendszerSzeretne távolról megfigyelni...

Bővebben...

Mit tehetsz érte?

Téged is érint!Mindenkinek cselekednie kell az antimikrobiális rezisztencia...

Bővebben...

Az állatokról...

Az állatokról való gondoskodás a szántóföldön kezdődik, miért is az ELHO...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK