Meddig hat?

2019. szeptember 16. hétfő
Oláh Margó
151212

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotium-rezisztencia mindannyiunkat érintő veszélyeiről.
Az antibiotikumok indokolatlan, illetve helytelen használata következtében a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek azokkal szemben, vagyis az antibiotikumot tartalmazó szerek mind kevésbé hatékonyak egy-egy betegség kezelésében. A globális közegészségügyi fenyegetés kezelésével, egyes nemzetközi szervezetekhez hasonlóan az Európai Unió is kiemelten foglalkozik.
Az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi jelentése szerint Magyarország a 4. helyen áll az egységnyi állati termékre vonatkozó antibiotikum-felhasználás rangsorában. A Nébih laboratóriumi, monitoring vizsgálati eredményei pedig arra is rámutattak, hogy a rezisztencia számos baktériumfaj és antibiotikum esetében nálunk a legelterjedtebb.
A probléma súlyosságát felismerve, 2019 szeptemberében a Nébih az Agrárminisztériummal közösen elindította új ismeretterjesztő és szemléletformáló programját, valamint a program céljaival összehangoltan működő honlapját „Meddig hat?” címmel.
A http://meddighat.hu/ útvonalon elérhető weboldal az antibiotikum-rezisztencia témakörét számos aspektusból világítja meg. A honlap célközönsége elsősorban az érdeklődő „laikusok” köre, akiknek közérthető formában igyekszünk átadni a szakmai és hiteles forrásokból származó, széles spektrumú ismereteket a témához kapcsolódóan.
A honlapon megjelenő cikkek, tanulmányrészletek, kutatási eredmények és infografikák segítségével az állategészségügy helyzete rajzolódik ki, hiszen a Nébih e terület igazgatásáért is felel. A program és a webes felület segítségével arra is igyekszünk rávilágítani, hogy az állati és az emberi egészség ügye szorosan összefügg, továbbá, hogy ki-ki egyénenként hogyan járulhat hozzá a rezisztencia elleni sikeres küzdelemhez.
A közreadott ismeretanyag egyik fő pillére az az új animációs kisfilm, amelyet a YouTube-on publikáló Zállatorvos (dr. Simanovszky Zoltán) készített a Nébih felkérésére. A videó korrekt szakmaisággal, mégis szórakoztató formában teszi befogadhatóvá az információkat erről a világméretű egészségügyi problémáról.
Az új kezdeményezést az ősz folyamán a Nébih Facebook oldalán, valamint a Szabad a gazdi állatvédelmi program Facebook-oldalán népszerűsítjük, emellett egy, az antimikrobiális rezisztencia működésének, kialakulásának jobb megértését segítő, edukatív kvízjáték-sorozatot is indítunk.
Tartsanak velünk, nézzük meg közösen „Meddig hat?”!       https://www.youtube.com/watch?v=tQDK8laJlQU
https://portal.nebih.gov.hu/-/meddig-hat-uj-ismeretterjeszto-program-es-honlap-indult-az-antibiotikum-rezisztencia-elleni-kuzdelem-jegyeben  

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Maximális tárolás...

Gravetti Sátrak az ipar szolgálatábanMaximális tárolás, minimális...

Bővebben...

Segítség belvizes területekre

Tellus talajlazítók a Valkon Kft. kínálatában!Megkezdük a Tellus talajlazítók...

Bővebben...

Körmöző kaloda

SZARVASMARHA KÖRMÖZŐ KALODA FESTETTMűszaki leírás Szarvasmarha kezelőkaloda...

Bővebben...

Egyszerű és hatékony

Egyszerű és hatékony biológiai védelemA téli időszakban az álló kultúrákban...

Bővebben...

Díjat kaptunk

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában Omikron Kft. - ORS-6/3 FM...

Bővebben...

Vízelvezetési gondokra

Vízelvezetési gondokra megoldást kínálatunk, Veneroni szivattyúk...

Bővebben...

A legjobb takarmányminőség

A legjobb takarmányminőség KörbálázóIMPRESS körbálázónkkal növeljük az...

Bővebben...

Betakarítás után, tarlóápolás

A talajművelés feladata a talaj termékenységének a fenntartása, illetve...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK