Forradalom zajlik...

2020. május 26. kedd
Oláh Margó
31064

Forradalom zajlik a takarmányozásban
Kiszámítható-e előre és pontosan, mennyi veszteséget okoznak a bélmegbetegedések a szarvasmarha-, a sertés- és a baromfitartásban? Mennyire kell zsebbe nyúlni, és hogyan térül meg a védekezés? Miért fontosak az olyan kérdések, mint a bélhám védelmi funkciója? Miért nem megoldás az egyoldalú és sokszor eltúlzott vagy okszerűtlenül alkalmazott antibiotikum-felhasználás? Hogyan erősítik a takarmányozás hatékonyságát a növényi összetevők új generációi? E kérdésekre adott gyakorlatias, ugyanakkor tudományos igényű válaszokat a BIOMIN Magyarország Kft. májusi fóruma, amely a költséghatékonyság szempontjait is hangsúllyal szerepeltette.
Takarmány-átalakító a válasz a kihívásra
Az antibiotikum-rezisztencia a múlt század utolsó évtizedeitől fogva mind komolyabb problémát jelent az állattartásban. Noha bő három évtizedes múltú az antibiotikum- mentes termelés alternatíváinak kutatása, ma is tény, hogy bár törekedni kell e hatóanyagok természetes, biológiai, növényi alapú helyettesítésére, teljes antibiotikum-mentesség aligha érhető el. Másrészt egy eszköz, egyetlen készítmény sosem lehet megoldás minden problémára – összegezte bevezetőjében Gerhard Galsterer, a BIOMIN GmbH régió igazgatója. Jakab Gábor, az osztrák cég magyar leányvállalatának ügyvezetője bevezetőként hozzátette: ezt szolgálják az olyan, Európa- és világszerte elismert, forradalmian új készítmények, mint a BIOMIN Digestarom® DC terméke, a „takarmány-átalakító”.
1 forintból 2-6-ot csinál a gondos állategészség-védelem
Ennek ismertetése előtt a Szent István Egyetem tanszékvezetője gyakorlatias kalkulációkon alapuló kimutatásokkal igazolta: miért éri meg, hogyan eredményeznek jelentős megtakarítást vagy éppen bevétel-növekedést a megelőző jellegű baromfi-állategészségügyi kiadások. Dr. Ózsvári László egyetemi docens szerint az állományok egészségét „4+1” döntő tényező határozza meg: a jövedelmező termelést veszélyeztető állatbetegségek; az állományszintű betegségek minimalizálásával révén elért költségcsökkentés; a betegséget megelőzni igyekvő, preventív szemlélet; illetve a helyes szemlélet alkalmazása abban, hogy a költségeket ne mindenáron minimalizálni próbálja a gazdaság, hanem optimalizálni. Ezt segíti az a tény is, hogy a költségek esetében az állategészségügyi kiadások 2-4% alatt vannak még a tojástermelés szegmensében is, míg például a baromfiágazatban a takarmány- költségarány 50-70%-os (az AKI kimutatásai szerint hasonló arányok mérhetők a sertéstartásban is – a szerk. megj.). Ózsvári László összegzésül rámutatott: a gondos állat-egészségügyi menedzsmenttel a ráfordított költség 200-600%-osan megtérül a kevesebb elhullás, a jobb takarmány-értékesülés, jobb termék-előállítás révén.
A (sok)mindent eldöntő hámréteg
Hogy mennyire nem részletkérdés a bélhám épsége és hatékony védelmi funkciója, arról a BIOMIN vezető kutatója számolt be. Dr. Nicole Reisinger hangsúlyozta: a bélrendszer nemcsak a tápanyagok emésztését végzi el, ott működik a szervezet immunrendszere, illetve a tápanyagokban lévő toxinok és kórokozók vérbe jutásától is véd. E rendszer károsodik a helytelen takarmányozás, a hőmérsékleti stresszek, fertőzések során. Az így fellépő gyulladások csökkentik az állat teljesítményét, rontják a bél védelmi hatékonyságát. Itt kapnak fontos szerepet a növényi eredetű takarmány-kiegészítők, amelyek – az antibiotikum-használattal szemben – úgy biztosítanak antibakteriális hatást, és úgy csökkentik a gyulladásokat, hogy nem alakul ki velük szemben rezisztencia. A gyulladások következményeit, illetve a javuló energia- felhasználás pozitív eredményeit a BIOMIN ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője számadatokkal is bemutatta mind a brojler-, mind a sertéstenyésztésben. Wolfgang Kaul aláhúzta: a speciális növényi adalékok a gyulladások csökkentése mellett javítják a fajlagos takarmányértékesülési és növekedési eredményeket, így optimális takarmányköltségekhez és kisebb állategészségügyi kiadáshoz segítik a gazdaságot.
Íz, illat, bélvédelem – egy forradalmi kapszulában!
De mit is tudnak ezek a növényi eredetű takarmány-kiegészítők? Amit az ember a saját konyhájában elvár – hogy az ételnek finom illata, íze és lehetőleg bio-eredetű, egészséges beltartalma legyen –, azt a célt szolgálják, követik a növényi takarmányadalékok is. A különféle gyógy- és fűszernövények, természetes aromák, illó- és nem illó olajok, kivonatok előmozdítják a nagyobb étvágy mellett az emésztés hatékonyságát. Ám a BIOMIN a fejlesztéseivel még tovább ment: a Digestarom® DC forradalmian ötvözi az említett hatások mellett a bél mikróbióta-állományára és egészségére jótékonyan ható modulációt a fajspecifikusan összeállított aromatulajdonságokkal és bélvédelemmel. Ehhez a BIOMIN kifejlesztette a Biomin® Duplex Capsule-t, amelyben a magas illóolaj- tartalom megmarad a magas hőmérsékleten történő takarmánygyártás során is és a Digestarom® DC hatóanyagai eljutnak az emésztőrendszer különböző szakaszaiba. Nem csoda – mutatott rá Antonia Tacconi, a vállalat termékmenedzsere –, hogy például a sertéságazatban a Digestarom® DC-re fordított megtérülés 24%-os(!), míg a termék alkalmazása a malacok grammban számított napi gyarapodásával 1,5-szörös megtérülést biztosít.
Mindezt megerősítette a Bonafarm takarmányozásért felelős sertéságazati vezetője is. Tenke János a BIOMIN-technológiák irányvonalát megerősítve egyetértett a malactakarmányozási szemlélet átértékelésével, s azzal, hogy megfelelő készítményekkel megvalósítható a ZnO-mentes stratégia. Hozzátette: a BIOMIN TOP3 és Digestarom DC kombinációja költséghatékony alternatíva a kiesések, elhullások csökkentésében.
BIOMIN Magyarország Kft. 2040 Budaörs, Budapesti út. 55/a
Hungary +36 23 703 016 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. web: http://www.biomin.hu/

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Termékkereső

Cikkajánló

Tejtaxi

A mobil tejkiosztó kocsik előnyei a vödrös borjúitatásban A tejtaxi...

Bővebben...

Készüljön a télre Ön is!

ISEKI Téli kommunális összeállításokSXG 323+/326+3 hengeres, vízhűtéses...

Bővebben...

Zöldség- és gyümölcsbetakarítás

Ha kertészeti gép, akkor Alfa-Gép!Egyedi profilunk a kertészeti gépek...

Bővebben...

Talajművelés és talajmegőrzés

Talajművelés és talajmegőrzésA megőrző talajművelés vagy minimum művelés...

Bővebben...

Mikotoxinok hatásai

MIKOTOXINOK HATÁSAIA kérődzők rendelkeznek bizonyos kapacitással, hogy...

Bővebben...

Szedd könnyedén!

              Gyümölcsök...

Bővebben...

Vetés előtt

JJBROCH fokhagyma roppantó-fosztó...

Bővebben...

Kiegészítő felszerelések I

Kiegészítő felszerelések I. részMert a kiegészítő felszereléseinek száma is...

Bővebben...

kiemelt AJÁNLATOK