Gyógynövény alapú...

2020. október 08. csütörtök
Oláh Margó
71509

Jól szerepeltek a kísérletekben a Dr. Bata gyógynövény alapú takarmány-kiegészítői
A prototípus terméket gyártó sort kivitelezése már zajlik


Az élelmiszergyártók és a fogyasztók is egyre inkább az antibiotikum-mentes húsokat részesítik előnyben, ami komoly kihívást jelent az állattartók számára, akik a szigorú előírások betartása végett alternatív megoldásokat keresnek. Egy kanadai-magyar biotechnológiai cég az NKFI Alap segítségével, a Szent István Egyetemmel együttműködésben fejleszt olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítőket, amelyekkel kevesebb antiobiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A Dr. Bata Zrt. több mint kilencszázmillió forintos támogatású projektjében új, komplex takarmányadalékot fejlesztenek, amellyel úgy lehet biztosítani a sertések egyszerre egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy hosszútávon mérsékelhető legyen az antibiotikumok használata, így azok a fogyasztóra, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatása is.
A pályázat első két részében a sikeres laboratóriumi szűrővizsgálatokat követően kis létszámú etetési kísérletek indultak. A többféle, gyógynövény mikroelem-kelát típusú takarmányadalék prototípusával végzett kísérletek célja az volt, hogy a választási malac és hízósertés normál mikrobiom alkotóinak fenntartását antibiotikumos kezelés nélkül is támogassa. Az „in vivo” kísérletekben a prototípus termékek sikeresen bizonyították, hogy a normál, cinkoxidos takarmányt és antibiotikumos kezelést is megengedő felneveléshez viszonyítva a kísérleti csoportokban is hasonló növekedési paramétereket és húsminőséget tudtak biztosítani. A pályázat második évében a prototípus termékek félüzemi gyártástechnológiáját dolgozták ki: optimalizálták a félüzemi, üzemi extrakciós és szárítási paramétereket, tesztelték a prototípus termékek előállítási lehetőségeit, emellett nagyüzemi hízó kísérlethez elő is állították a szükséges prototípus terméket. A nagyüzemi hízó kísérlet 2020 májusában indult el, és eredménye nagyon bíztató volt, hiszen a prototípus termék nagyüzemi körülmények között is képes volt a hízók termelési paramétereit szignifikánsan javítani. Az eredmények fényében a prototípus termékre a Dr. Bata gyártósort tervezett, amelynek kivitelezése már folyamatban van.
A COVID-19 járvány miatti csúszások indokolttá tették a pályázat fél éves hosszabbítását, így lehetővé vált további gyártósorok és prototípus termék formulázási tesztelése. Jelenleg, a konzorciumi partnerrel közösen, az összes eddigi etetési kísérlet nyersadatainak elemzése folyik, a cél szakmai publikációk létrehozása. A kapott eredmények ebben az esetben is nagyon biztatóak, az etetési kísérletek mind bizonyították, hogy a természetes alapú teszt termékek és a prototípus termék is alkalmasak arra, hogy a normál mikroflóra egyensúlyának megsértése nélkül célzottan limitálják a patobiom elszaporodását. Ezt mind a kapott termelési mutatók, mind a mikrobiom elemzések alátámasztják.
A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlottak. A kifejlesztett termék nemzetközi piacra juttatását, valamint annak valamennyi további feltételét a Dr. Bata Zrt. már saját erőből állja. Tekintve, hogy a malacok leginkább antibiotikumokkal kezelt ödéma betegsége széles körben előfordul Európában, illetve a cég jelentős piacának számító Ázsia csendes-óceáni részén és Dél-Amerikában, a kifejlesztendő termék exportjában komoly gazdasági leherőséget látnak: Brazíliában és Argentínában az értékesítés növekedése éves szinten 5-10 százalék is lehet.
A Dr. Bata Zrt.-t 1987-ben magyar vegyészmérnökök alapították fermentációs folyamatokban történő takarmányadalékok előállítására, céljuk az állati termék előállításához kiegészítő anyagok kutatása, fejlesztése, gyártása és forgalmazása. A cég ócsai telephelyén K+F laboratóriummal és egy speciális kiegészítő gyártóüzemmel rendelkezik. A Dr. Bata forgalmának nagyobb részét elsősorban ázsiai, dél-amerikai országok piacain való stabil jelenlét biztosítja, míg 25-30 százaléka az EU-n belüli értékesítésből származik. A Zrt. az első olyan magyar takarmányipari vállalat, amelyik Kínába regisztrációval rendelkezik.
A 2017 februárjában meghirdetett Versenyképességi és kiválósági együttműködések (VKE_17) program célja olyan közép-magyarországi vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti, hosszútávon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködés ösztönzése volt, amelyek eredményeképpen üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények jönnek létre a gazdasági és a társadalmi élet problémáinak megoldására. A 17 Mrd Ft keretösszegű pályázaton a digitális gyártástechnológia fejlesztése, illetve az agrár-innováció és biotechnológiai programok köréből várták a projekteket.

Program neve: Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések
Támogatási összeg: 909 289 422 Ft

• DR. BATA Magyar-Kanadai Biotechnológiai Kutató Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság részére: 445 944 711 Ft
• Szent István Egyetem részére: 463 344 711 Ft

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A trágyalé kivitele és bedolgozása

Trágyalé kivitele és bedolgozásaFOX 300 D / 350 D / FOX 400...

Bővebben...

Nem csak gazdáknak

Mobilút – nem csak a gazdáknakA Gravetti mobilút – a sátorhoz hasonlóan –...

Bővebben...

Önitató szaküzlet

Az Önitató Kft. 1993 óta áll az állattartók szolgálatában. Vállalkozásunk az...

Bővebben...

Befektetés az egészségbe

BEFEKTETÉS AZ EGÉSZSÉGBE SAVANYÚ KÁPOSZTA AHOGY SZÜLEINK...

Bővebben...

Regisztrálja használt...

Használt Väderstad munkagépet vásárolt? Nagyszerű! Ha regisztrálja...

Bővebben...

Meddig hat?

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az...

Bővebben...

A megelőzés

A megelőzés a legfontosabbA madárinfluenzát egy külső környezeti hatásoknak...

Bővebben...

Merjünk álmodni...

Merjünk álmodni és akarjunk is nagyot alkotni!Interjú Pásztor Attilával, a...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK