A HE-VA Top-Cutter

2020. november 05. csütörtök
Oláh Margó
71401

Szóló front és hátsó hárompont függesztésű Top Cutterek a He-Va kínálatában
A HE-VA Top-Cutter szártörő adapter egy egyre bővülő nagycsalád
A dán HE-VA cég 2018-ban hozta ki első szártörő adaptereit, amelyeknek alapelve az volt, hogy a saját gyártású hengerek, tárcsák simító rendszerei kerülhetnek lecserélésre vagy helyettesíthetők a szártörő adapterek hengereivel.
Ez a kialakítás sok előnnyel jár, mint például, hogy a szártörő adapter munkáját tovább segíti a henger törő munkája vagy, hogy a tárcsák szártörő adapterrel felszerelve egy menetben törik és rögtön be is forgatják a szármaradványokat a talajba. Ha pedig mindezt egy Front-Roller segítségével teszik, akkor mindezeken túl a traktor hasán húzódó elektromos vezetékek és hidraulika csövek is védve vannak a szármaradványoktól.
Előny továbbá, hogy így ezek az adapterek – mivel nem külön gépek, hanem egy gép részei – kisebb beruházási költséggel megvásárolhatók. A tervezésnél figyelembe vették a dán szakemberek, hogy a gazdáknak nincs sok idejük cserélgetni a kiegészítőket így tagonként két csap kivételével könnyen cserélhetőek az elemek.
A tavalyi évben a HE-VA már nem csak a gyártott gépeire készít Top-Cutter szártörő adaptert, hanem önálló munkagépként is szállítja azokat. Az Agárgépshow 2020 kiállításon bemutatott egy és kétsoros Top-Cutter szártörő adapterek már frontfüggesztéssel és a traktor hátuljára szerelve is használhatóak, sőt lehetőség van a front- és hátsófüggesztésű használat átszerelésére is. A kétsoros változatnál a hengereken lévő kések ellentétes irányban kerülnek felszerelésre a vágási intenzitás növelésére. A szóló változatú Top-Cutter gépek védőborítással rendelkeznek az erőgép hűtő rendszerének védelméhez és a gép pótsúlyozása – pótsúlyhoz specifikus tartóval – is megoldható igény esetén. Ezek a rendszerek egy és kétsoros változatban 3-4 m-es fix, és 4-6 méteres összecsukható változatban készülnek. Egyszerű kialakításukból adódóan ár/érték arányuk is kedvező.
Milyen a kialakítása a HE-VA Top-Cutternek? A henger (vagy hengerek) 390 mm-es átmérőjűek, amiken 6 db V alakban szerelt kés található, csavart kivitelben. A hengerpalást zárt, a kések közötti távolság kifele növekszik, így segítenek megakadályozni a henger szármaradvánnyal történő berakódását. A csavartan felszerelt kések vágáskor a talajra merőlegesek és folyamatosan érintkezik valamelyik részük a talajjal, így nem „ugrál” az aprító henger használat közben. A kis átmérő miatt a henger normál (10-12 km/ó-s) sebességnél is nagy gyorsasággal forog, ami elősegíti a hatékony aprítást. Nem kell sem a traktort, sem a Top-Cutterrel egy menetben használt gépet kényelmetlenül gyorsan használni. Az aprító henger hidraulikus működtetése lehetővé teszi, hogy azt kiemelve csak a kapcsolt munkaeszközt üzemeltessük (bokrosító hengerezés, tárcsázás), illetve amennyiben szükséges, úgy a jobb vágásminőség eléréséhez súlyt vigyünk a munkaeszközről az aprító hengerre (nem kell feleslegesen vízzel feltölteni).
Milyen növényállományban használható a HE-VA Top-Cutter szártörő adaptere? A szártörő adapter nagyon nagy hatékonysággal használható zöldítésben, repcetarlóban, napraforgó tarlóban és megállja a helyét a kukoricaszár vágásában is. A szártörő adapter a szármaradványokat 15-18 cm–es darabokra vágja. Zöldítésben nem okoz gondot, sőt hatékonyabb az adapter, ha minél tömöttebb a növényállomány. Száraprítás után nemcsak könnyebb a növényállomány bedolgozása a talajba, de a növényekben lévő illóolajok is jobban feltáródnak, főleg ha a szártörővel együtt használt munkaeszköz hengere is megtördeli a rostokat. A repce és napraforgó állományban nagyon hatékony a gép, ezt a már eladott gépek tulajdonosai is megerősítik. Használható az adapter magasan aratott kukorica szármaradvány vágásában is. Használat során azt tapasztaljuk, hogy a fent említett 10-12 km/ó-s sebességnél a Top-Cutter szártörő adapter átvágja a 3-4 cm átmérőjű kukoricaszárat.
 
Hol nem hatékony a HE-VA Top-Cuttere? A szártörő adapter nem vágja olyan szépen a keresztben elfekvő szárakat, így lényeges használatkor a jól megválasztott menetirány. Fontos, hogy az adapter 15-18 cm-es darabokra vágja a szármaradványokat, nem lesz tehát hatékony a munkája 20 cm alatti magasságú szármaradványos területen, hiszen ott nem tudja megfelelően átfogni a szárakat.
Jelenleg a Top-Cutter szártörő adapter tehát a következő változatokban kérhető:

- a szóló egy és kétsoros Top Cutter hengerek a traktor frontjára vagy hátuljára 3-6m-es változatig
- Tip-Roller hengerekre szerelhető fel 5,4 m-es munkaszélességtől (régi és új gépekre egyaránt), egészen a 10,2 m méretig
- Disc-Roller Classic, Contour és XL rövidtárcsákra annak minden méretében
- Tip-Roller XL változatára 12,3 m-es szélességben
- Front-Roller front függesztésű hengerekre 2,6-6 m közötti munkaszélességekre.
Ezekből a változatokból Magyarországon is egyre több gép kerül értékesítésre és ezért éreztük fontosnak, hogy a hivatalos videónkat kiegészítsük a vásárlók által beküldött videókkal:
Itt jegyeznénk meg, hogy a HE-VA termékkel rendelkező vásárlóink számára továbbra is folytatódik videó beküldési akciónk, ahol egy egyperces videóért egy kabátot adunk ajándékba! www.szagro.hu/hírek 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

Szálastakarmány...

Szálastakarmány betakarító-, terület karbantartó- és rakodógépekkel is várja...

Bővebben...

Farmgép fejlesztések

Köszönjük, hogy figyelmével megtisztelte vállalatunkat!Őszintén reméljük, hogy...

Bővebben...

Egyenletes vetőmaglerakás

Egyenletes vetőmaglerakásA PÖTTINGER vetőgépek maximális alkalmazhatóságukkal,...

Bővebben...

Van rá megoldásunk.

Rendképzés és bálázás egy menetben? Van rá megoldásunk.V-Twin 600 kosaras...

Bővebben...

Kötött talajok műveléséhez

Väderstad bemutatja a kötött talajok művelséhez szánt, új Marathon 15/25...

Bővebben...

ELHO TR 300 rendszellőztető

ELHO TR 300 rendszellőztető, avagy bízzunk a legjobban, de készüljünk a...

Bővebben...

Az új Carrier

Az új Carrier XL 725 és a CrossCutter Disc AggressiveA Väderstad, a világ...

Bővebben...

Betakarítás és szárzúzás egy menetben

Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. 1993-ban alakult, 100 %-ban...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK