,,Egy egészség"

2021. február 15. hétfő
Oláh Margó
61663

Az „Egy egészség” az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben
„Egy egészségnek” (One Health) nevezzük azt a holisztikus megközelítést, amikor egy egészségügyi problémára úgy tekintünk, mint ami az emberek, állatok és a környezet egészségét egyaránt veszélyezteti. Szélesebb értelmezésben ez azt is jelenti, hogy az emberi egészség függ az állatok és a környezet egészségétől is.
Az 1800-as évektől ismert volt, hogy egyes betegségek lefolyása emberekben és állatokban nagyon hasonló, ugyanakkor a 20. századig élesen elvált egymástól a humán- és állatorvostudomány. Köztudott, hogy számos baktérium az emberekben és az állatokban egyaránt előfordul, emellett a környezetben is megjelennek, és okozhatnak fertőzéseket. Az állatról emberre vagy emberről állatra terjedő fertőzéseket ún. zoonotikus kórokozók okozzák, mely elnevezés a 19. századi orvostól, Rudolf Virchow-tól származik. Virchow egy parazita féreg, a Trichinella spiralis sertésekben való vizsgálata során jött rá, hogy az emberi és állati orvoslás között szoros összefüggés van.
Az „Egy egészség” elnevezés és koncepció ugyanakkor csak az elmúlt évtizedben kezdett elterjedni.
A kórokozók ellenállóképessége az egyes gyógyszer-hatóanyagokkal szemben, azaz az antimikrobiális rezisztencia (AMR) éppen ilyen „Egy egészség” –problémakör.
A zoonotikus kórokozók is ellenállóvá válhatnak egyes hatóanyagokra, mivel az antimikrobiális kezelések minden szakterületen serkentik a kórokozók ellenálló képességét. Mára ismertté váltak olyan rezisztens törzsek, melyekkel az ember az állatokkal való érintkezés útján betegedhet meg (pl. livestock-associated(LA)-MRSA, azaz az állatállománnyal összefüggő meticillin-rezisztens Staphylocuccus aureus).
Az Uniós tagállamok egységes vizsgálati programot folytatnak a legfontosabb élelmiszertermelő állatokban és a húsukban előforduló, emberre is veszélyes (zoonotikus) baktériumok ellenálló-képességét illetően, mely eredmények évről évre riasztóbbak. Ez azt is jelenti, hogy az egészséges állatok és az abból származó termékek is forrásai lehetnek a rezisztens törzsekkel való fertőződésnek. Több tudományos jelentés is készült az élelmiszertermelő állatokra vonatkozó és a humánegészségügyi adatok közös elemzéséből, mely a két szakterület összefüggéseire mutat rá az AMR szemszögéből.
A kedvtelésből tartott állatok által hordozott, rezisztens törzsek jelenléte kevésbé vizsgált, annak ellenére, hogy ezen állatfajok szoros közelségben élnek az emberrel, és emiatt magasabb fertőzési kockázatot jelenthetnek.
További veszélyt jelent, hogy a kórokozók átadhatják egymásnak a rezisztenciát kódoló géneket.
Az AMR jelentős egészségügyi és gazdasági károkat okoz világszerte, jelenleg világszinten kb. 700 000, az EU-ban 33 000 halálesethez vezet évente. Az egészségügyi ellátás és a gazdasági veszteségek miatt évi 1,5 milliárd EUR veszteséget okoz, 2050-re pedig vezető halálok lehet évi 10 millió esettel, ha a jelenlegi rezisztencia trendek folytatódnak.
A fentiek miatt az AMR egységes megközelítést és megoldásokat igényel. Ma már számos nemzetközi szervezet (pl. WHO, az Európai Bizottság), illetve több tagállam hatósága is „Egy egészség akciótervet” hajt végre a rezisztencia visszaszorítására. Az EU-ban közös AMR munkacsoport működik, továbbá összevont ellenőrzések és „Egy egészség”-képzések is szolgálják a szakemberek tapasztalatcseréjét. Ennek oka, hogy az egyes szektorokban külön-külön végzett intézkedések hosszú távon nem lehetnek eredményesek a szakterületek összefogása nélkül.
Jó példa az „Egy egészség”-intézkedésekre az egyes, humán gyógyászatban jelentős hatóanyagok (ún. kritikusan fontos antibiotikumok) használatának visszaszorítása az állatgyógyászatban, ezáltal hatékonyságuk hosszabb távon megőrizhető a betegek számára.
Ilyen „utolsó vonalas” szerekről (ún. páncélszekrény-antibiotikumokról) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) is listát készített, 2022-től pedig az Uniós jog is kötelezni fog ezek kíméletére.
Hazánkban is összefogtak a humán-és állategészségügyi szakemberek, hogy olyan szakmai program jöjjön létre, amely mindkét szektorban erősíti az AMR elleni küzdelmet.
http://meddighat.hu/egy-egeszseg/   

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A vevők bizalmáért

Az Sz-Agro 2007 Kft. 2007 év elején alakult cég győrzámolyi központtal....

Bővebben...

Egy menetben

Az Omikron Kft. (www.omikronkft.hu) már 7. éve gyártja a folyékony műtrágya...

Bővebben...

Van jobb a jónál

Van jobb a jónál - új körmölőkaloda család a kínálatunkbanA célunk mindig is...

Bővebben...

A fejlődés több...

VELOX-KER Kft., illetve elődje a Top-FARM Kft. 1996 óta képviseli a MASSEY...

Bővebben...

Új elektronikus...

Új elektronikus rendszer optimalizálja a Tempo szemenkénti vetőgép...

Bővebben...

Hatékonyan teljesít

Az új Väderstad CrossCutter Disc hatékonyan teljesít a modern gazdálkodás...

Bővebben...

Mérgek helyett...

„Mérgek helyett gépek…?” Ez a hatásvadász rövid mondat, jól hangzó szlogen...

Bővebben...

Gyógynövény alapú...

Jól szerepeltek a kísérletekben a Dr. Bata gyógynövény alapú...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK