Az épületek...

2021. július 01. csütörtök
Oláh Margó
57735

Az épületek megőrzéséért fejleszt mesterséges intelligencia alapú rendszert a MATE

Gödöllő, 2021. június 29. – Drónokkal, lézer alapú LIDAR-szkennerrel, valamint hiperspektrális kamerával végeztek háromdimenziós épületfelmérést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tulajdonában lévő babatpusztai istállókastély területén – a Homlokzat az épület arca projekt keretében.
A távérzékeléssel nyert adatok alapján a felújítást igénylő felületek időben azonosíthatók, a bonyolult homlokzati elemek 3D nyomtatási technológiával egyszerűbben pótolhatók, a műemlékek rekonstrukciója pedig pontosan és költséghatékonyan valósítható meg.
„A Homlokzat az épület arca címmel megvalósuló kutatási-fejlesztési projekt fő célja egy olyan innovatív rendszer kifejlesztése, amely épületek homlokzatának felújítását vagy rekonstrukcióját segíti speciális távérzékelési megoldásokkal, valamint a mérésekre épülő felhőalapú adatbázis kialakításával” – mutatott rá Dr. Máthé László szakmai koordinátor, a MATE kutatója.
     
A projektben az Egyetem szorosan együttműködik az ABZ Drone számtalan nemzetközi képesítéssel rendelkező szakértői csapatával, akik a külföldi trendek és a hazai folyamatok felmérésével a mezőgazdasági és építőipari feladatok ellátását helyezték fókuszba. A cég ipari drónokkal kapcsolatos széleskörű szolgáltatásai és tapasztalatai fontos segítséget jelentenek a megvalósítás során.
A közös munka egyik első lépéseként valósult meg a babatpusztai istállókastély részletes felmérése, amelyet I. Grassalkovich Antal építtetett még 1750-ben. Örökösei azonban keveset törődtek az uradalommal, így az később zárgondnokság alá is került. Babatvölgy 1976-ban került az Egyetem tulajdonába, ahol 1994-ig működött Vadbiológiai Állomás. A terület ma is a MATE tulajdonában van, több mint 25 éve ugyanakkor nincs funkciója.
Az istállóskastélynál speciális ipari drónokkal, lézer alapú LIDAR-szkennerrel, valamint hiperspektrális kamerával egyaránt végeztek méréseket a szakemberek. Utóbbi azért érdekes, mert ezek segítségével biológiai jelek (például algásodások) detektálhatók az építőanyagokon, homlokzati elemeken vagy a vakolaton. A mostani felmérés az épület egy későbbi költséghatékony felújításához kiemelkedő segítséget jelenthet.
A méréseken a MATE újonnan megalakult Drón Munkacsoportja, valamint az Innovázió hallgatói innovációs ötletverseny döntőjébe jutott FEFAR-csapat (Búza Dániel, Fórián Gergő, Vilcsek Viktor) is részt vett, akik számára kiemelt lehetőséget jelentett a műszerek kipróbálása. A hallgatói csoport célja ugyanis részben átfed a fenti projektcélokkal, hiszen ők is mesterséges intelligenciával és képalkotó-rendszerek használatával könnyítenék meg az épületdiagnosztikai eljárások lefolytatását.
Fotók: Balázs Gusztáv, Dr. Máthé László
További információ:
Cseri-Gódor Kitti
Kommunikációs munkatárs
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Médiaközpont
2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.
Tel.: 06-28-522-000/1999
Mobil: 06-30-470-7647
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Cikkajánló

A legújabb fejlesztés

Tisztelt Gazdálkodó! Örömmel osztjuk meg Önnel a legújabb fejlesztést az...

Bővebben...

A gazdálkodás jövője

AZ ÚJ  Q   S O R O Z AT A GAZDÁLKODÁS JÖVŐJEWORK SMARTER. NOT...

Bővebben...

Segítség belvizes területekre

Tellus talajlazítók a Valkon Kft. kínálatában!Megkezdük a Tellus talajlazítók...

Bővebben...

Változó mélységű

Változó mélységű talajművelés – AutoDepthA talajművelés során a talaj fizikai...

Bővebben...

Fúró-, vágó- és...

Fúró-, vágó- és csiszolóanyagok a tökéletes eredmény érdekében Professzionális...

Bővebben...

Van rá megoldásunk.

Rendképzés és bálázás egy menetben? Van rá megoldásunk.V-Twin 600 kosaras...

Bővebben...

Vadkár védelem

Az Önitató Kft. 1993 óta működik: korábban csak állat önitatók gyártásával és...

Bővebben...

Befektetés az egészségbe

BEFEKTETÉS AZ EGÉSZSÉGBE SAVANYÚ KÁPOSZTA AHOGY SZÜLEINK...

Bővebben...

Termékkereső

kiemelt AJÁNLATOK